MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 10- Yolculukta Kadınlara Yumuşak Davranmak; Yolculuğa Çıkılacak Kadın için Kura Çekmek; Kadının Mahremsiz Yolculuğa Çıkmaması

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

6745 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden bir kadının, yanında ailesinden mahremi olan biri bulunmadan bir gün ve gecelik bir yolculuğa çıkması helal değildir.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Müslim (1333) ve Ebu Davud (1723) rivayet ettiler.

 

 

 

6746 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve tihiret gününe iman eden bir kadının, yanında mahremi olan biri bulunmadan bir günlük bir yolculuğa çıkması helal değildir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tayalisi (2317) rivayet etti.

 

 

 

6747 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman bir kadının, yanında mahremi olan bir erkek bulunmadan bir günlük bir yolculuğa çıkması helal değildir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6748 (4)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, yanında mahremi olan biri bulunmadan üç günlük bir yolculuğa çıkamaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1339), İbn Huzeyme (2527) ve İbn Hibban (2721) rivayet ettiler.

 

 

 

6749 (5)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadının, yanında mahremi olan biri bulunmadan bir gün ve daha fazla süren bir yolculuğa çıkması helal değildir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, hac 2/977 (1339) rivayet etti.

 

 

 

6750 (6)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve tihiret gününe iman eden bir kadının, yanında mahremi olan biri bulunmadan bir günlük bir yolculuğa çıkması helal değildir'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, taksiru's-salat (2/54) ve Müslim, hac 2/975 (1338) rivayet ettiler.

 

 

 

6751 (7)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın, yanında mahremi olan biri bulunmadan bir günlük bir yolculuğa çıkamaz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, taksiru's-salat (2/54), Müslim 2/976 (827) ve Ebu Davud 2/140 (1727) rivayet ettiler.

 

 

 

6752 (8)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman bir kadının, yanında mahremi olan bir erkek bulunmadan bir günlük bir yolculuğa çıkması helal değildir''buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6753 (9)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa:

"Ey Müslüman kadınları" diye seslendi ve şöyle devam etti: "Komşu olan kadınlar bir koyun paçası olsa dahi birbirleriyle hediyeleşmeyi küçümsemesinler. Allah'a ve ResUlüne iman eden bir kadının, yanında mahremi olan biri bulunmadan bir günlük bir yolculuğa çıkması helal değildir.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2566) rivayet etti.

23481 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ