MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 8- Gece Vakti Habersiz Eve Dönmemek, Dönüş Sonrası iki Rekat Namaz Kılmak

 

4. Enes b. Malik (r.a.)

 

6705 (1) Enes b. Malik der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşlerinde ailesinin yanına gece vakti gitmez, sabahı bekler veya akşam girerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, hac (3/9) ve Müslim, imare 3/1527 (1928) rivayet ettiler.

 

 

 

6706 (2)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşlerinde ailesinin yanına gece vakti gitmezdi. Bundan dolayı dönüşü sabaha veya akşam denk getirirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6707 (3)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşlerinde ailesinin yanına gece vakti gitmez, sabahı bekler veya akşam girerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

6708 (1) Muharib b. Disar der ki: Cabir b. Abdillah'ın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşlerinde ailesinin yanına gece vakti habersiz gelmekten hoşlanmazdı" veya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin yolculuk dönüşlerinde ailesinin yanına gece vakti habersiz gelmesinden hoşlanmazdı" dediğini işittim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (5243), Müslim (s. 1528) ve Ebu Davud (2676) rivayet ettiler.

 

 

 

6709 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yolculuktan gece vakti döndüğünüz zaman evinize habersiz gitmeyin'' buyurdu. Vallahi daha sonraları habersiz de gitmeye başladık.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (2713) rivayet etti.

 

 

 

6710 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: "Yolculuktan gece vakti döndüğün zaman hanımın kendi (etek) tıraşını yapıp saçlarını düzeftene kadar evine girme'' buyurdu. Yine: ''Eşinle birlikte olacağın zaman yumuşak davran ve (ilişki kurarak) nesebini devam ettir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/341 (5245) ve Müslim 3/1527 (715) rivayet ettiler.

 

 

 

6711 (4)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişinin eşlerinin ihanetini yakalamak veya kusurlarını ortaya çıkarmak için yolculuk dönüşü gece vakti eve girmesini yasakladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (s. 1528) ve Nesai, es-Sünenu'l-kühra'da (9141) rivayet ettiler.

 

 

 

6712 (5)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir yolculuktaydık. Geri döndüğümüzde hemen evlerimize gitmek istedik. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Az bekleyin! Kadınlar saçlarını düzeltip (etek) tıraşlarını olana kadar bekleyip gece -veya: akşam- olunca girelim'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6713 (6)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşü evlerimize habersiz gece vakti girmemizi yasakladı. Ancak ondan sonra bu şekilde eve habersiz girmeye başladık."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6714 (7)- Cabir b. AbdiIlah el-Ensarı der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin yolculuk dönüşü evine habersiz, gece vakti girmesini yasakladı. "

 

[Hasen]

 

 

 

6715 (8)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi yolculuktan gece vakti döndüğü zaman eşi (etek) tıraşını yapıpı saçlarını düzeltene kadar haber vermeden evine girmesinI! buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6716 (9)- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşü evlerimize habersiz gece vakti girmemizi yasakladı. Ancak ondan sonra bu şekilde eve habersiz girmeye başladık."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6717 (10)- Cabir b. Abdillah der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir savaştaydık. Dönüşte: "Yeni evlenmiştim" diyerek önden gitmek için izin istedim. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Dul mu yoksa bekar biriyle mi evlendin?" diye sorunca, ben: "Dul biriyle" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Karşılıklı birbirinizle oynaşacağınız bekar biriyle evlenseydin ya!'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Git! ancak gece vakti eve girme!"

 

[-Sahihtir-]

 

17630 (7)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6718 (11)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Yolculuk dönüşü) eşlerinizin yanına gece vakti habersiz girmeyin'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6719 (12)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz uzun bir süre gurbette kaldığı zaman dönüşte eşinin yanına gece vakti habersiz girmesin'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6720 (13)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi yolculuktan gece döndüğü zaman eşine haber vermeden eve girmesin'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6. Abdullah b. Ömer (r.a.)

 

6721- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşü Akik'te konakladı. Ancak gece vakti evlere gidilmesini yasakladı. İki genç bunu dinlemeyip gece evlerine gidince her ikisi de evlerinden hoş olmayan bir durumla karşılaştılar.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (7736) der ki: "Hadisi Ahmed, Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

7. Sa'd b. Ebi Vakkas (r.a.)

 

6722- Sa'd b. Ebi Vakkas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşü yatsı namazından sonra kişinin evine habersiz gitmesini yasakladı.,

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (7737) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Zühd, Sa'd'a yetişmemiştir."

 

 

 

8. Abdullah b. Revaha (r.a.)

 

6723- Muhammed b. İbrahim bildiriyor: Abdullah b. Revaha gece vakti bir yolculuktan döndü. Acele edip karısının yanına gitmek isteyince evde lambanın yandığını ve karısının yanında birinin olduğunu farketti. Kılıcını çekince, karısı: "Benden uzak dur! Uzak dur! Yanımda saçlarını düzelten filan kadın var" dedi. Abdullah, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip bunu anlatınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk dönüşlerinde eve gece vakti habersiz girilmesini yasakladı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Hakim (4/293) rivayet etti.

Heysemi (7738) der ki: "Hadisi Ahmed ve kısa metniyle Taberani rivayet etmiştir. Hadisin ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Ebu Seleme, İbn Revaha ile karşılaşmamıştır."

 

 

SONRAKİ