MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

9- Kocası Evde Olmayan Kadmm Yanına Girmenin Yasaklanması, Bunun Sebebi ve Bunu Yapanlarm Uyarılması

 

1. Abdullah b. Amr b. el-As (r.a.)

 

6724 (1) Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Haşim oğullarından birkaç kişi o zamanlar Ebu Bekr ile evli olan Esma binti Umeys'in yanında girdiler. Ebu Bekr girip de onları Esma'nın yanında görünce rahatsız oldu. Ebu Bekr bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyledi ve: "Ondan hayırdan başka bir şey görmedim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah onu bu tür (çirkin) şeylerden uzak tutmuştur'' buyurdu. Sonra minbere çıkıp: ''Bugünden sonra hiçbir erkek, yanında bir iki kişi daha olmadan kocası evde bulunmayan kadının yanına tek başına girmesin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (2/177) rivayet etti.

 

 

 

6725 (2)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Haşim oğullarından birkaç kişi o zamanlar Ebu Bekr ile evli olan Esma binti Umeys'in yanına girdiler. Ebu Bekr girip de onları Esma'nın yanında görünce rahatsız oldu. Ebu Bekr bundan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sözetti ve: "Ondan hayırdan başka bir şey görmedim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah onu bu tür (çirkin) şeylerden uzak tutmuştur'' buyurdu. Sonra minbere çıkıp: ''Bugünden sonra hiçbir erkek, yanında bir iki kişi daha olmadan kocası evde bulunmayan kadının yanına tek başına girmesin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

26962 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6726 (3)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalktı ve: ''Hiçbir erkek, yanında başkaları da olmadan kocası evde bulunmayan kadının yanına tek başına girmesin'' buyurdu. O günden sonra da yanımda bir veya iki kişi olmadan kocası evde olmayan bir kadının yanına asla girmedim.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2. Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

6727 (1) Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize:

''Kocası gurbette olan kadınların yanına gitmeyinı zira şeytan içinizde damardaki kan gibi dolaşır'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Senin de mi?" diye sorduğumuzda: ''Benim de! Ancak Allah şeytana karşı bana yardım etmiş, o da Müslüman olmuşturif karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1172, "ğarib") rivayet etti.

24551 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6728 (2)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kocası evde bulunmayan kadınların yamna girmemizi yasakladı."

 

[Hasen]

 

 

 

3. Amr b. el-As

 

6729 (1) Ebu Salih der ki: Amr b. el-As, Hz. Fatıma'nın yanına girmek için izin istedi. Hz. Fatıma izin verdi. Amr: "Ali burada mı?" diye sorunca, içerdekiler: "Hayır!" dediler. Bunun üzerine Amr geri döndü. Sonradan bir daha gelip girmek için izin istedi ve: "Ali burada mı?" diye sordu. "Evet, burada" dediklerinde de girdi. Hz. Ali: "Beni evde bulamayınca neden içeri girmedin?" diye sorunca, Amr: "Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kocaları evde bulunmayan kadınların yanına girmemizi yasakladı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (12826) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri -Sahih- ravileridir.

Ancak Ebu Salih, Fatıma'dan hadis işitmemiştir, Amr'dan işitmiştiL"

 

 

 

6730 (2)- Amr b. el-As der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kocaları evde bulunmayan kadınların yanına girmemizi yasakladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, nikah 9/330 (5232), Müslim, selam 4/1711 (2173), Tirmizi, rida' 3/465 (11 71) ve Darimi 2/411 (2782) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Ebu Katade

 

6731- Ebu Katade'nin bildirdiğine göre ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kocası evde bulunmayan bir kadının yatağına oturan kişiye kıyamet gününde (ceza olarak) bir yılan gönderilir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

17235 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ