MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 8- Gece Vakti Habersiz Eve Dönmemek, Dönüş Sonrası iki Rekat Namaz Kılmak

 

2. Cabir b. Abdullah (r.a.)

 

6701 (1) Cabir b. Abdilah der ki: Bir yolculuk sırasında Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e bir deve satmıştım. Medine'ye geldiğimizde: "Önce Mescid'e gidip iki rekat namaz kıl'' buyurdu. Sonra devenin bedeli olarak bana dirhem tartıp verdi veya tartılmasını emretti. Ancak tartarken lehime fazlasıyla tarttı. Bu dirhemlerden bir kısmı hala yanımda dururdu. Ancak Harre vakasında Şamlılar bunları elimden aldılar.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, hibe 5/225 (2604) rivayet etti.

 

 

 

6701 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: (Bir yolculukta) Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} benden bir ev satın aldı. (Döndükten sonra) bedelini (gümüşü) tartıp verirken de lehime fazlasıyla tarttı. Sonra bana: ''Namaz kıldın mı? İki rekat namaz kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6702 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'den alacağım vardı. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} bunu (yolculuk dönüşü) Mescid'de bana fazlasıyla verdi. Sonra: ''İki rekat namaz kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

15860 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6703 (4)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculuktaydık. Medine'ye döndüğümüzde önce Mescid'e gidip iki rekat namaz kılmamı emretti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. İbn Ömer (r.a.)

 

6704- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac dönüşü Mekke'den Medine'ye geldiğinde devesini Mescid'inin önünde çöktürdü. Girip iki rekat namaz kıldıktan sonra da evine gitti." Nafi' der ki: "Ibn Ömer de aynı şekilde yapardı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2782) rivayet etti.

12286 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ