MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

3- Yolculukta Yoldaş Edinmek ve Bunun Sebebi

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

6618 (1) İbn Abbas der ki: Adamın biri yolculuğa çıkınca (cinlerden) iki kişi onun peşinden çıktı. (Cinlerden) bir başka kişi de bu iki kişinin peşine düşüp: "Geri dönün! Geri dönün!" demeye başladı. Israrları üzerine (cinlerden olan) bu iki kişi geriye döndü. Onları geri çeviren (ve yine cinlerden olan) kişi yolculuğa çıkan kişiye gelip şöyle dedi: "Peşine düşen bu iki kişi şeytandı. Ancak geri çevirene kadar onları bırakmadım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e vardığın zaman ona selamlarımızı ilet. Mallarımızdan zekat olarak verilecek kısmı topladığımızı, işine yarayacak olsaydı bu malları göndermeye de hazır olduğumuzu da bildir." Bu olaydan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin tek başına yolculuğa çıkmasını yasakladı.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/104) Ahmed ve Ebu Ya'la'yı kaynak göstererek zikretmiş ve: "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

6619 (2)- İbn Abbas anlatıyor: Adamın biri Hayber'den (Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğru) yola çıkınca (cinlerden) iki kişi onun peşinden çıktı. (Cinlerden) bir başka kişi de bu iki kişinin peşine düşüp: "Geri dönün! Geri dönün!" demeye başladı. Israrları üzerine (cinlerden olan) bu iki kişi geriye döndü. Onları geri çeviren (ve yine cinlerden olan) kişi yolculuğa çıkan kişiye gelip şöyle dedi: "Peşine düşen bu iki kişi şeytandı. Ancak geri çevirene kadar onları rahat bırakmadım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardığın zaman ona selamlarımızı ilet. Mallarımızdan zekat olarak verilecek kısmı topladığımızı, işine yarayacak olsaydı bu malları göndermeye de hazır olduğumuzu da bildir."

Bu olaydan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin tek başına yolculuğa çıkmasını yasakladı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ