MÜSNED-İ HANBEL

YOLCULUK ADABI VE İBADET

 

DEVAM: 3- Yolculukta Yoldaş Edinmek ve Bunun Sebebi

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

6620 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar, yalnız olarak yolculuk yapmada ne (gibi tehlike)ler olduğunu bilselerdi hiçbir yolcu gece tek başına yola çıkmazdı'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari: (6/96) rivayet etti.

 

 

 

6621 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanlar, yalnız olarak yolculuk yapmada ne (gibi tehlike) ler olduğunu bilselerdi hiçbir yolcu gece tek başına asla yola çıkmazdı"buyurmuştur.

 

 

 

6622 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanları yalnız olarak yolculuk yapma hakkında benim bildiğimi bilselerdi hiçbir yolcu gece tek başına yola çıkmazdı'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6623 (4)- İbn Ömer bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin yalnız yaşamasını, gece vakti bir yerde yalnız başına konaklamasını ve yalnız başına yolculuğa çıkmasını yasakladı."

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/104) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

6624 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"İnsanlar, yalnız olarak yolculuk yapmada ne (gibi tehlike)ler olduğunu bilselerdi hiçbir yolcu gece tek başına asla yola çıkmazdı'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Ahmed der ki: "Müemmel başka bir defasında bunu rivayet etti, ancak İbn Ömer'i zikretmedi."

Abdullah der ki: "Babamın bana bildirdiğine göre Müemmel, Muhammed b. Zeyd'den hadis işittiği gibi İbn Cüreyc'ten de işitmiştir."

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/21, 22, "hasen -sahih") rivayet etti.

 

 

 

6625 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "İnsanlar, yalnız olarak yolculuk yapma hakkında benim bildiğimi bilselerdi hiçbir yolcu gece tek başına asla yola çıkmazdı'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6626 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "İnsanlar, yalnız olarak yolculuk yapmada neler olduğunu bilselerdi hiçbir yolcu gece tek başına asla yola çıkmazdı'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ