MÜSNED-İ HANBEL

DUHA (KUŞLUK) NAMAZI

 

DEVAM: 3- Ashabın Bu Namaz Konusundaki İhtilafları

 

Hz. Aişe (r.anha)

 

6553 (13) Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Valiahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılmış değildir. Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar da onunla amel eder ve kendilerine farz kılınır endişesiyle yapmayı çok istediği halde bazı amelleri yapmaktan geri dururdu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara ağır gelmeyen farzları severdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6554 (14)- Urve bildiriyor: Hz. Aişe (r.anha): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılmazdı" der, ancak kendisi kuşluk namazı kılardı. Yine: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar da onunla amel eder ve kendilerine farz kılınır endişesiyle bazı amelleri yapmaktan geri dururdu" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6555 (15)- Abdullah b. Şakik der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılar mıydı?" diye sorduğumda: "Bir yolculuktan dönmemişse hayır, kılmazdı" dedi. Ona: "Oturarak namaz kılar mıydı?" diye sorduğumda: "İnsanların sıkıntılarından dolayı çöküp yaşlandıktan sonra oturarak da kıldı" dedi. Ona: "Bir rekatta birden fazla sure okur muydu?" diye sorduğumda: "Mufassal surelerden okurdu" dedi. Ona: "(Ramazan dışında) tamamını oruçlu geçirdiği aylar olur muydu?" diye sorduğumda da şöyle dedi: "Ramazan ayı dışında bir ayın tamamını oruçlu geçirdiğini görmedim. Hiçbir ayı da tamamen oruçsuz geçirmez, mutlaka birkaç gününde oruç tutardı. Vefat edene kadar da öyle yaptl." Yezid bunu rivayet ederken:

"Mufassal sureleri birbirine ekleyerek okurdu" ifadesini kullanır. Ebu Abdirrahman da aynısını demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6556 (16)- Muaze der ki: Kadının biri Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılar mıydı?" diye sorunca, Aişe (r.anha): "Evet, asgari dört rekat kılar, bunların üzerine de dilediği kadarını eklerdi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6557 (17)- Urve bildiriyor: Hz. Aişe (r.anha): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılmazdı. Ama ben kılıyorum" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6558 (18)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazını asla kılmış değildir. Ancak ben bu namazı kılıyorum. Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar da onunla amel eder ve kendilerine farz kılınır endişesiyle yapmayı çok istediği halde bazı amelleri yapmaktan geri dururdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6559 (19)- Abdullah b. Şakik der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılar mıydı?" diye sorduğumda: "Bir yolculuktan dönmemişse hayır, kılmazdı" dedi.

 

 

 

6560 (20)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılmazdı, ancak ben bu namazı kılıyorum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6561 (21)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılmazdı, ancak ben bu namazı kılıyorum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6562 (22)- Urve b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hz. Aişe (r.anha): "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılmazdı" der, ancak kendisi kuşluk namazı kılardı. Yine: "Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar da onunla amel eder ve kendilerine farz kılınır endişesiyle birçok ameli bırakmıştır" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6563 (23)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazını asla kılmış değildir. Ancak ben bu namazı kılıyorum."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6564 (24)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı olarak (asgari) dört rekat kılar, bunların üzerine de dilediği kadarını eklerdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6565 (25)- Abdullah b. Şakik der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir rekatta birden fazla sure okur muydu?" diye sorduğumda:

"Mufassal surelerden okurdu" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturarak namaz kılar mıydı?" diye sorduğumda: "Evet, insanların sıkıntılarından dolayı çöküp yaşlandıktan sonra oturarak da kıldı" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kuşluk namazı kılar mıydı?" diye sorduğumda: "Bir yolculuktan dönmemişse hayır, kılmazdı" dedi. Ona: "Ramazan dışında tamamını oruçlu geçirdiği aylar olur muydu?" diye sorduğumda da şöyle dedi: "Ramazan ayı dışında bir ayın tamamını oruçlu veya oruçsuz geçirdiğini görmedim. Hiçbir ayı da tamamen oruçsuz geçirmez, mutlaka birkaç gününde oruç tutardı. Ona: "Ashabından en çok kimi severdi?" diye sorduğumda: "Ebu Bekr" dedi. Ona: "Sonra kimi?" diye sorduğumda: "Ömer" dedi. Ona: "Sonra kimi?" diye sorduğumda: "Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı" dedi." Yezid bunu şu ilaveyle rivayet eder: "Ona: "Sonra kimi?" diye sorduğumda, sustu."

 

[-Sahihtir-]

 

26938 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ