MÜSNED-İ HANBEL

DUHA (KUŞLUK) NAMAZI

 

4- Abdest Sonrası Nafile Namaz

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

6566 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bilal' a: ''Ey BildI! Müslümankenı sana en çok faydası dokunacak hangi ameli yaptığını bana söyle! Zira dün gece cennette iken önümde senin ayak seslerini işittim'' buyurunca, Bilal şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Müslümanken yaptığım ve en çok faydasını umduğum bir amelim yok. Fakat gece veya gündüz ne zaman güzelce abdest aldımsa o abdestle mutlaka Rabbimin bana takdir ettiği kadar namaz kılmışımdır."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1149), Müslim (7/146) ve İbn Huzeyme (1208) rivayet ettiler.

 

 

 

6567 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Bilal! Müslümanken, sana en çok faydası dokunacak hangi ameli yaptığını bana söyle! Zira dün gece cennette iken önümde senin ayak seslerini işittim'' buyurunca, BiHil şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Müslümanken yaptığım ve en çok faydasını umduğum bir amelim yok. Fakat gece veya gündüz ne zaman güzelce abdest aldımsa o abdestle mutlaka Rabbimin bana takdir ettiği kadar namaz kılmışımdır."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, teheccud (2/67), Müslim, fadailu's-sahabe 4/1910 (2458), Tirmizi 5/620 (3689, "-Sahih - garib") ve Hakim (3/285) rivayet ettiler.

 

 

 

2. Bureyde

 

6568 (1) Bureyde anlatıyor: Bir sabah Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bilill'ı yanına çağırdı ve şöyle buyurdu: ''Ey Bilal! Hangi amelinle benden önce cennete girebildin? Zira ne zaman cennete girsem önümde senin ayak seslerini işitiyorum. Dün gece cennete girdiğimde yine senin ayak seslerini işittim. Sonra yüksekçe bir yerde altından yapılmış yüksek bir saray gördüm. ''Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''Muhammed ümmetinden Müslüman bir adamın'' dediler. ''Muhammed benim! Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''Ömer b. el-Hattlib'ın'' dediler.11 Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer'e: ''Ey Ömer! Kıskanmayacağını bilseydim o saraya girerdim'' buyurunca, Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! Seni kıskanacak değilim" karşılığını verdi. Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bila1' e: ''Hangi amelinle benden önce cennete girebildin?'' diye sordu. Bilal: "Ne zaman abdestim gitse hemen abdest alıp ardından iki rekat namaz kılıyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Ilİşte bununlar buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3689) ve İbn Hibban (7086, 7087) rivayet ettiler.

 

 

 

6569 (2)- İbn Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bila1'ı yamna çağırdı ve şöyle buyurdu: ''Ey Bilal! Hangi amelinle benden önce cennete girebildin? Zira dün gece cennete girdiğimde önümde senin ayak seslerini işittim. Sonra altından yapılmış büyük bir sarayın yanına geldim. ''Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''Muhammed ümmetinden Müslüman bir adamın'' dediler. ''Muhammed benim! Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''Araplardan bir adamın'' dediler. ''Ben de Arabım! Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''Kurey{ten bir adamın'' dediler. ''Ben de Kureyşliyim! Bu saray kimin?'' diye sorduğumda: ''Ömer b. el-Hattlib'ın'' dediler. '' Bilal: "Ey Allah'ın Resulü! Ne zaman ezan okusam hemen iki rekat nafile namaz kılıyorum. Ne zaman abdestim gitse hemen abdest alıyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Ilİşte bununlar buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ