MÜSNED-İ HANBEL

DUHA (KUŞLUK) NAMAZI

 

DEVAM: 3- Ashabın Bu Namaz Konusundaki İhtilafları

 

6. Ümmü Hani

 

6530 (1) Yezid b. Ebi Ziyad der ki: Abdullah b. el-Haris'e kuşluk namazını sorduğumda şöyle dedi: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından pek çoğuna yetiştim. Ümmü Hani dışında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i kuşluk namazı kılarken gördüğünü söyleyen olmadı. Ümmü Hani ise: "Mekke'nin fethinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cuma günü yanıma girdi. Yıkanıp sekiz rekat kıldı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6531 (2)- Abdullah b. el-Haris bildiriyor: Ümmü Hani'nin yanında misafir olduğumda bana şöyle dedi: "Mekke'nin fethi sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çevresi kapatıldı ve kuşluk vaktinde yıkanıp sekiz rekat namaz kıldı." Ancak Ümm Hani bu namazın kıyamının mı, yoksa secdelerinin mi daha uzun olduğunu bilmediğini söyledi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6532 (3)- Fahite Ümmü Hani anlatıyor: Mekke'nin fethi sırasında kocamın akrabalarından iki müşriği himayeme aldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir örtüye sarınmış bir şekilde (çadırından) çıktı, üzeri tozlanmıştı. Beni görünce: ''Fdhite Ümmü Hani hoş gelmişr diyerek karşıladı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Kocamın akrabalarından iki müşriği himayeme aldım" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Senin himayene aldıklarının himayesini kabul ettikı eman verdiklerine biz de eman verdikıl buyurdu. Sonra Fatıma'ya emrederek su getirtti. Getirilen suyla yıkandı. Yıkandıktan sonra örtüyü göğüs hizasında bağlayarak sekiz rekat namaz kıldı. Mekke'nin fethi sırasında kuşluk vaktinde bu namazı kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, salat 1/468 (353), Müslim, Musafirin 1/498 (336), Ebu Davud, cihad 3/84 (2763), Tirmizi, siyer 4/139 (1579, "hasen -sahih"), Nesai, taharet 1/126 (225) ve Malik, kasru's-salat (1/152) rivayet ettiler.

 

 

 

6533 (4)- Ümmü Hani der ki: "Mekke'nin fethi sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'ye girdikten sonra çevresini kapattılar ve su getirdiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirilen suyla yıkandıktan sonra kuşluk vaktinde sekiz rekat namaz kıldı. Daha sonra ise bu namazı kıldığını gören olmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6534 (5)- İbn Ebi Leyla der ki: Ümmü Hani dışında Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kuşluk namazı kıldığını bana söyleyen olmadı. Ümmü Hani'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethinde onun evine girmiş, yıkanıp sekiz rekat namaz kılmıştır. Ümmü Hani bu konuda da: "Bu sekiz rekattan daha hızlı namaz kıldığını hiç görmedim. Ancak kıldığı namazın rüku ve secdelerini tam yaptı" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6535 (6)- Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Ümmü Hani dışında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kuşluk namazı kıldığını bana söyleyen olmadı. Ümmü Hani de bu konuda şöyle dedi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fethinde evime girdi. Yıkandıktan sonra sekiz rekat namaz kıldı. Bu namazda rüku ve secdeleri fazla uzatmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6536 (7)- Yezid b. Ebi Ziyad der ki: Abdullah b. el-Haris'e kuşluk namazını sorduğumda şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabına bunu sorduğumda içlerinden Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu namazı kıldığını söyleyen çıkmadı. Sadece Ümmü Hani, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mekke'nin fethi sırasında yanına girdiği ve sekiz rekat namaz kıldığını söyledi. Ancak Ümmü Hani de ne önce, ne de sonrasında Resulullah'ın (ıallollohu aleyhi vesellem) böylesi bir namazı kıldığını görmediğini ifade etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ