MÜSNED-İ HANBEL

DUHA (KUŞLUK) NAMAZI

 

DEVAM: 3- Ashabın Bu Namaz Konusundaki İhtilafları

 

1. Enes b. Malik

 

6537 (1) Ubeydullah b. Revaha der ki: "Enes b. Malik'ten işittiğime göre yolculuğa çıktığı veya yolculuktan döndüğü zamanlar dışında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kuşluk namazı kıldığını görmemiştir."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim, Musafirin 1/496 (717) ve Ebu Davud, salat 2/28 (1291) rivayet ettiler.

 

 

 

6538 (2)- Enes b. Malik der ki: Bir yolculuk sırasında kuşluk vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sekiz rekat kıldığını gördüm. Namazı bitirdiği zaman şöyle buyurdu: ''Korku ve ümit namazı kıldım. Bu namazımda Rabbimden üç şey istedim. Bunlardan ikisini bana verirken birini vermedi. Ümmetimi kıtlıkla imtihan etmemesini dilediğimde bu isteğimi kabul etti. Düşmanlarını onlara musallat kılmamasını dilediğim de bunu da kabul etti. Ancak ümmetimi birbirine düşürmemesini dilediğim de bunu kabul etmedi. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

6539 (3)- Ubeydullah b. Revaha der ki: "Enes b. Malik'ten işittiğime göre yolculuğa çıktığı veya yolculuktan döndüğü zamanlar dışında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in asla kuşluk namazı kıldığını görmemiştir."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6540 (4)- Enes b. Malik der ki: Bir yolculuk sırasında kuşluk vakti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sekiz rekat kıldığını gördüm. Namazı bitirdiği zaman şöyle buyurdu: "Korku ve ümit namazı kıldım. Bu namazımda Rabbimden üç şey istedim. Bunlardan ikisini bana verirken birini vermedi. Ümmetimi kıtlıkla imtihan etmemesini dilediğimde bu isteğimi kabul etti. Düşmanlarını onlara musallat kılmamasını dilediğimde bunu da kabul etti. Ancak ümmetimi birbirine düşürmemesini dilediğimde bunu kabul etmedi. ''

 

Müsned'i tertip eden der ki: "Enes'ten bu yönde başka hadisler hasır, kilim, post ve seccade üzerinde namaz kılma, namazda pisliklerden uzak durma konuları işlenirken zikredilmiştir. Burada bir daha tekrar etmiyoruz."

 

28296 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ