MÜSNED-İ HANBEL

DUHA (KUŞLUK) NAMAZI

 

DEVAM: 3- Ashabın Bu Namaz Konusundaki İhtilafları

 

4. Ebu Bekre

 

6525- Abdurrahman b. Ebi Bekre der ki: (Babam) Ebu Bekre, kuşluk vakti namaz kılan bazılarını görünce: "Bunlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ve ashabından genelinin kılmadığı bir namazı kıbyadar" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

5. İbn Ömer

 

6526 (1) Muvarrik el-Icli der ki: İbn Ömer'e: "Kuşluk namazı kılıyor musun?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi. "Ömer kılar mıydı?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi. Ebu Bekr kılar mıydı?" diye sorduğumda: "Hayır!" dedi. "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kılar mıydı?" diye sorduğumda: "Sanmıyorum" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (3/42) rivayet etti.

 

 

 

6527 (2)- Tevbe el-Anberi bildiriyor: Adamın biri veya Muvarrik elIdi, İbn Ömer'e: "Kuşluk namazı kılıyor musun?" diye sorunca, İbn Ömer: "Hayır!" dedi. Adam veya Muvarrik: "Ömer kılar mıydı?" diye sorunca, İbn Ömer: "Hayır!" dedi. Adam veya Muvarrik: "Ebu Bekr kılar mıydı?" diye sorunca, İbn Ömer: "Hayır!" dedi. Adam veya Muvarrik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kılar mıydı?" diye sorunca, İbn Ömer: "Sanmıyorum" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6528 (3)- Mücahid der ki: Urve b. ez-Zübeyr ile birlikte Mescid'e girdik. İçerde Abdullah b. Ömer'le karşılaşınca yanında oturduk. Mescid'de bazılarının kuşluk namazı kıldıklarını gördüğümüzde ona:

"Ey Ebu Abdirrahman! Bu namaz da ne oluyor?" diye sorduk. İbn Ömer: "Bid'attır" dedi. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç defa umreye gitti?" dediğimizde, İbn Ömer: "Biri Receb ayında olmak üzere dört defa umreye gitti" karşılığını verdi. Böyle deyince onu reddetmekten utandık. Bir ara müminlerin annesi Aişe (r.anha)'nin misvak sesini işittiğimizde, Urve b. ez-Zübeyr: "Ey müminlerin annesi! Ebu Abdirrahman'ın ne dediğini duydun mu? Biri Receb ayında olmak üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dört defa umre yaptığını söylüyor" dedi. Aişe (r.anha): "Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Oysa Resulullahlın (sallallahu aleyhi       vesellem) bütün umrelerinde kendisi de bulunmuştur ve Recep ayında umre yapmış değildir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (3/478) ve Müslim (1/357) rivayet ettiler.

11058 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

6529 (4)- Mücahid der ki: Urve b. ez-Zübeyr ile birlikte Mescid'e girdiğimizde İbn Ömer'in Hz. Aişe (r.anha)'nin adasının duvarına yaslanmış oturduğunu gördük. Bazıları da içerde kuşluk namazı kılıyorlardı. Urve ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Bu namaz da ne oluyor?" diye sorunca, İbn Ömer: "Bid'attır" dedi. Urve ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaç defa umreye gitti?" diye sorunca, İbn Ömer: "Biri Receb ayında olmak üzere dört defa umreye gitti" karşılığını verdi. Bir ara müminlerin annesi Aişe (r.anha)'nin odadan misvak sesini işittiğimizde, Urve ona: "Ebu Abdirrahman, biri Receb ayında olmak üzere Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört defa umre yaptığını söylüyor" dedi. Aişe (r.anha): "Allah, Ebu Abdirrahman'a merhamet etsin. Oysa Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bütün umrelerinde kendisi de bulunmuştur ve Recep ayında kesinlikle umre yapmış değildir" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

11059 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ