MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 18- Teravih Namazının Sebebi ve Cemaatle Mescidde Kılınması

 

3- Ebu Zer el-Gifari

 

6475 (1) Ebu Zer anlatıyor: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber oruç tuttuk. Ramazan ayının son haftasına kadar bize farz namazdan başka bir namaz kıldırmadı. Ramazan'ın yirmi dördüncü günü gecenin üçte biri geçinceye kadar namaz kıldırdı, diğer gece namaz kıldırmadı. Yirmi altıncı gece gecenin yarısına yakını geçinceye kadar bize namaz kıldırdı. Ben: "Ey Allah'ın Resulül Bu gecenin geri kalan kısmında da bize nafile namaz kıldırsan?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Hayır! Kim imam namazı bitirinceye kadar onunla namaz kılarsa, kendisine geceyi ibadetle geçirmiş gibi sevap yazılır'' buyurdu. Bir sonraki gece de ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize namaz kıldırmadı. Yirmi sekizinci gece Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesini topladı ve halk etrafında toplandı. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) neredeyse felahı kaçıracağımız bir zamana kadar bize namaz kıldırdı." Ravi (Cübeyr) der ki: Ben: "felah nedir?" diye sorunca, Ebu Zer: "Sahur" cevabını verdi. Sonra ekledi: "Yeğenim! Ramazan'ın diğer günlerinde bize bir şey (nafile) kıldırmadı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 2/50 (1375), Tirmizi 3/160 (706 "hasen -sahih"), Nesai 3/83 )1364), Darimi 2/42 (1777), İbn Mace 1/420 (1327), Tayalisı (533) ve İbn Huzeyme 3/337 (2206) rivayet ettiler.

 

 

 

6476 (2)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber oruç tuttuk. Ramazan ayının son haftasına kadar bize farz namazdan başka bir namaz kıldırmadı. Ramazan'ın bitmesine bir hafta kala kalkıp bize gecenin üçte biri geçinceye kadar namaz kıldırdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazanın yirmi dördüncü gecesi yine kıldırmadı, bir sonraki gece ise gece yarısına kadar kıldırdı. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Bu gecenin geri kalan kısmında da bize nafile namaz kıldırsan?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! Kim imam namazı bitirinceye kadar onunla namaz kılarsa, kendisine geceyi ibadetle geçirmiş gibi sevap yazılır'' buyurdu. Yirmi altıncı gece de kıldırmadı, yirmi yedinci gece kıldırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesini çağırdı ve halk ta toplandı ve neredeyse felahı kaçıracağımız bir zamana kadar bize namaz kıldırdı." Ravi (Cübeyr) der ki: Ben: "Felah nedir?" diye sorunca, Ebu Zer: "Sahur" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6477 (3)- Ebu Zer anlatıyor: Ramazan'ın son on günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de itikafa gidi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yirmi ikinci gün ikindi namazım kıldıktan sonra: ''İnşallah, bu gece namaz kılacağız. Gece namaz kılmak isteyen kılsın'' buyurdu. Bu gece Ramazan'ın yirmi üçüncü gecesiydi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazından gecenin üçte biri geçinceye kadar cemaatle namaz kıldı, sonra bitirdi. Yirmi dördüncü gece ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne gece namazı kıldı, ne de geldi. Yirmi beşinci gece için ise, yirmi dördüncü günü ikindi namazından sonra: ''İnşallah, bu gece namaz kılacağız. Gece namaz kılmak isteyen kılsın'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazından gecenin üçte biri geçinceye kadar cemaatle namaz kıldıktan sonra bitirdi. Yirmi altıncı gece hiçbir şey söylemedi ve bir şey de kılmadı. Yirmi altıncı günün ikindi vakti:

''İnşallah, bu gece namaz kılacağız. Gece namaz kılmak isteyen kılsın'' buyurdu. Ebu Zer der ki: Bu gece namaz için toplandık ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin üçte biri geçinceye kadar bize namaz kıldırdıktan sonra Mescid'deki çadırına gitti. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Biz sabaha kadar bize namaz kıldırmam umuyorduk" deyince: ''Ey Ebu Zer! Sen imamınla bu namazı kılıp tamamladığında sana gecenin tümünü ibadetle geçirmiş gibi sevap yazılır" buyurdu.

 

Abdullah der ki: "Bu hadisi babamın (İmam Ahmed'in) kitabında kendi el yazısıyla gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6478 (4)- Ebu Zer der ki: Ramazan'ın yirmi üçüncü gecesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber gecenin ilk üçte biri geçinceye kadar namaz kıldık. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Aradığınız şeyin (Kadir gecesinin) daha gelmediğini zannediyorum'' buyurdu. Sonra yirmi beşinci gece de kendisiyle beraber gece yarısına kadar namaz kıldık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Aradığınız şeyin (Kadir gecesinin) daha gelmediğini zannediyorum '' buyurdu. Yirmi yedinci gece de sabaha kadar kendisiyle namaz kıldık. Resulullah (saIlollohu oleyhi vesellem) yine bir şey söylemedi.

 

[-Sahihtir-]

 

10856 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ