MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 18- Teravih Namazının Sebebi ve Cemaatle Mescidde Kılınması

 

4- Nu'man b. Beşir

 

6479- Nu'man b. Beşir, Humus Mescidinin minberinde şöyle dedi: Ramazan ayının yirmi üçüncü gecesinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber gecenin ilk üçte biri geçinceye kadar namaz kıldık. Yirmi beşinde ise gecenin yarısı geçinceye kadar namaz kıldık. Sonra yirmi yedinci gecesi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bize o kadar çok namaz kıldırdı ki felaha yetişememekten korktuk. Biz sahura felah derdik. Biz Ramazan'ın yirmi yedinci gecesine (yirmiden sonraki) yedinci gece deriz. Siz ise yirmi üçüncü geceye (son) yedinci gece dersiniz. Kimin söylediği daha doğru? Sizin mi yoksa bizim mi?"

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Nesai 3/203 (1606) rivayet etti.

 

 

 

5- Zeyd b. Sabit

 

6480 (1) Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mescid'de kendisi için yapılan) bir çadırdaydı ve burada namaz kılardı. Sahabe onun orada olduğunu anlayınca gidip kendisine uyarak namaz kılarlardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6481 (2)- Zeyd b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece (Mescid'deki çadırında) namaz kılarken sahabe sesini duydu (ve ona uyup namaz kıldılar). İkinci gün Mescid'dekiler çoğaldılar, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sesini du yamadılar ve (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıkması için) seslenip öksürmeye başladılar. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bakıp: ''Yaptığınıza devam etmeniz sebebiyle bunun size farz kılınmasından endişe ettim. Eğer size farz kılınsaydı altından kalkamazdınız. Kişinin farzlar dışındaki en faziletli namazı, evinde kıldığı namazıdır'' buyurdu.

 

 

SONRAKİ