MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 18- Teravih Namazının Sebebi ve Cemaatle Mescidde Kılınması

 

2- Hz. Aişe (r.anha)

 

6468 (1) Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün gece yarısı Mescid'e çıkıp namaz kılınca, bazı erkekler de ona uyup namaz kılmaya başladılar. Sabah olunca halk ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece Mescid'e çıktığını söyleyince, diğer gece daha büyük bir kalabalık toplandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o gece yarısı yine Mescid'e çıktı ve namaz kıldı. Halk ta ona uyup namaza durdular. Sabah olunca yine aynı şeyi konuşmaya başladılar. Üçüncü gün daha büyük bir kalabalık toplandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine gece yarısı çıkıp namaz kıldı ve halk ta ona uyarak namaz kıldılar. Dördüncü gece Mescid tıkabasa doldu, ama bu sefer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evde oturup Mescid'e çıkmadı. Hatta ben bazı insanların: "Namaza!" diye seslendiğini duydum, fakat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine yanlarına çıkmadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra kalkıp şehadet getirerek: IDerim kii bu geceki halinizden haberdarımı ama bu namazın size farz kılınmasından ve ona güç yetirememenizden korktum'' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari, ezan 2/213 (729) ve Müslim, musafirin 1/524 (761) rivayet ettiler.

 

 

 

6469 (2)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de namaz kılınca, halk ta ona uyarak namaz kıldı. İkinci gece yine namaz kılınca daha büyük bir kalabalık ona uyarak namaz kıldı. Sonra üçüncü veya dördüncü gece halk (bu namazı kılmak için) toplandı, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e çıkmadı. Sabah olunca da şöyle buyurdu: ''Yaptığınızı gördüm. Yanınıza çıkmamamın nedenı~ bu namazın size farz olmasından korkmamdır.'' Bu olay Ramazan ayında vaki olmuştu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6470 (3)- Hz, Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan'da bir gece Mescid'e çıkıp namaz kılınca bazıları da ona uyarak namaz kıldılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci gece çıkınca daha büyük bir topluluk ona uyup namaz kıldı. Üçüncü gece de aynı şekilde oldu. Dördüncü gece ise Mescid tıkabasa doldu, ancak bu defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e çıkmadı. Halk bu konuda konuşup: "Neden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e çıkmadı?" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların bu sözünü duydu ve sabah olunca şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Söylediğinizi duydum, Sizin yanınıza çıkmamamın sebebi, bu ayda gece namazı kılmanın size farz kılınmasından korkmamdır, ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6471 (4)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan'da bir gece Mescid'de bazı insanlarla namaz kıldı. İkinci gece de kılınca daha büyük bir topluluk toplandı. Üçüncü veya dördüncü gece ise Mescid dolup taştı, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıkmadı. Halkın "Namaza!" diye seslenmelerine rağmen Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıkmadı. Sabah olunca Ömer b. el-Hattab:

"Ey Allah'ın-Resulü! Dün gece insanlar seni uzun süre beklediler" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Durumlarını biliyorumı ama bu namazın onlara farz kılınmasından korktum'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6472 (5)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6473 (6)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor:

Halk, Ramazan ayında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Mescid'inde gece tek topluluklar oluşturup, Kur'an'dan ezberinde bir şeyler olanın arkasında beş veya altı veya bundan daha az ya da çok kişi durup ona uyarak namaz kılarlardı. Bu gecelerden birinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana odamın kapısına bir hasır dikmemi (hasırı çadır gibi yapmamı) emretti. Ben dediğini yapınca da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra oraya çıktı. Mescid'de olanlar yanında toplandılar ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara gece uzun süre namaz kıldırdı, sonra çıkıp (eve) girdi ve hasırı olduğu gibi bıraktı. Sabah olunca halk Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önceki gece kendilerine kıldırdığı namazdan bahsettiler. Akşam olunca da Mescid insanlarla tıkabasa doldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara yatsı namazını kıldırdıktan sonra evine girdi, cemaat te Mescid'de kaldı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''İnsanlar ne istiyor ey Aişe (r.anha)?'' diye sordu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Halk dün gece Mescid'dekilere kıldırdığın namazdan haberdar oldu ve onlara namaz kıldırman için toplandılar" cevabını verdim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hasırı dür ey Aişe (r.anha)'' buyurdu, ben de hasırı dürdüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) O geceyi uyumadan geçirdi, halk ta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazına kadar Mescid'de kalıp onu beklediler. (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazına çıkınca) onlara şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Allah'a hamd olsun ki, dün geceyi uyuyarak geçirmedim. Sizin de durumunuzu biliyordumı ama bu namazın size farz olmasından korktum. Amel!erden gücünüzün yeteceğini yapınız. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz.'' Hz. Aişe (r.anha): "Allah katında amellerin en sevileni, az da olsa devamlı yapılanıdır" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta (5277) rivayet etti.

 

 

 

6474 (7)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Gündüz serdiğimiz gece de dikerek sütre olarak kullandığımız bir hasmmız vardı. Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} bir gece bu hasırın içinde namaz kılınca Müslümanlar kıraatini duydular ve ona uyarak namaz kıldılar. İkinci gece daha kalabalık bir grubun toplandığını gören Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} onlara bakıp: lAmellerden gücünüzün yettiğini yapınız. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), az da olsa devamlı yapılan ameli severdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namaza başlayınca ona devam ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ