MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

18- Teravih Namazının Sebebi ve Cemaatle Mescidde Kılınması

 

1- Enes b. Malik (r.a.)

 

6460 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün (Mescid'de kendisi için yaplımış hasırdan) odasında namaz kılarken, bazıları gelip ona uyarak namaz kıldılar. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kısa kesip evine girdi. Sonra tekrar gelp namaza durunca yine bazıları ona uyarak namaz kıldılar ve bu, defalarca tekrar etti. Sabah olunca: "Ey Allah'ın Resulü! Sen namaz kılarken, biz namazı uzatmanı diliyorduk" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne istediğinizi anladımı ben kasten böyle yaptım'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/274) hadisi Ebu Ya'la ile Bezzar'a nisbet etti. İbn Huzeyme 3/62 (1627) ve Beyhaki (3/110) rivayet ettiler.

 

 

 

6461 (2)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan ayında yanımıza çıkıp kısa bir namaz kıldırdıktan sonra odasına girdi ve uzun süre namaz kıldı. Sonra yine çıkıp kısa bir namaz kıldırdıktan sonra evine girdi ve uzun süre namaz kıldı. Sabah olup: "Ey Allah'ın Nebii! Bu gün Mescid'de oturduk, bize kısa bir namaz kıldırdın ve eve girip uzun süre kıldın" dediğimizde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin için böyle yaptım'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, ezan (2/213) rivayet etti.

 

 

 

6462 (3)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre sahabe bir gun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiler ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara namaz kıldınp bu namazı kısa tuttu. Sonra evine girip uzun bir namaz kıldı. Sonra sahabenin yanına çıkıp onlara kısa bir namaz kıldırdı. Sonra bir daha evine girip uzun bir namaz kıldı. Sabah olunca sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Evinde namaz kılarken uzattın, bize kıldırırken ise kısa tuttun" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin için böyle yaptım'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari (4960) ve Müslim (799) rivayet ettiler.

 

 

 

6463 (4)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün odasında namaz kılarken sahabeden bazılan gelip ona uydular. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kısa tutup, (namaz bitince) evine girdi. Sonra çıkıp yine namaza durdu (sahabe de ona uydu) ve bu durum defalarca böyle devam etti. Sabah olup: "Ey Allah'ın Resulü! Dün seninle namaz kıldık ve namazı uzatmam arzuladık" dediklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne istediğinizi anladım ve kasıtlı olarak böyle yaptım'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6464 (5)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre sahabe Ramazan'da bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiler ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara namaz kıldınp bu namazı kısa tuttu. Sonra odasına girip kendisi uzun bir namaz kıldı. Sonra çıkıp sahabeye bir daha namaz kıldırdı. Sonra odasına girip uzun bir namaz kıldı ve bunu defalarca yaptı. Sabah olunca sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Yanına geldiğimizde şöyle şöyle yaptın" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin için böyle yaptım'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6465 (6)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre sahabe bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiler ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara namaz kıldınp bu namazı kısa tuttu. Sonra evine girip uzun bir namaz kıldı. Sonra sahabenin yanına çıkıp onlara kısa bir namaz kıldırdı. Sonra bir daha evine girip uzun bir namaz kıldı. Sabah olunca sahabe: "Ey Allah'ın Resulü! Evinde namaz kılarken uzattın, bize kıldırırken ise kısa tuttun" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin için böyle yaptım'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6466 (7)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan'da namaz kılarken gelip arkasında durdum. Sonra bir adam gelip yanımda durdu, sonra bir başkası gelip o da durdu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ardında duranların sayısı on kişiye yakın oldu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim arkasında durduğumun farkına varınca namazı kısa tuttu, sonra kalkıp evine girdi ve namazı evinde kılıp yanımızda kılmadı. Sabah olunca: "Ey Allah'ın Resulül Bu gece bizi fark ettin mi?" diye sorduğumuzda: ''Evet. Bu sebeple öyle yaptım (namazı kısa kestimy cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o Ramazan'ın sonlarına doğru visal orucu (iftar etmeksizin arka arkaya oruç) tutunca, sahabe de aynısını yaptı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazılarına ne oluyor da visal orucu tutuyorlar. Siz benim gibi değilsiniz. Vallahi eğer bu ay uzatılmış olsaydı, size öyle bir visal orucu tuttururdum ki, bu işte aşırı gidenler (visal orucu tutanlar) ondan vazgeçerlerdi! buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (2538) rivayet etti.

 

 

 

6467 (8)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre sahabe gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıkıp kendilerine namaz kıldırdı ve bu namazı kısa tuttu, sonra evine girip uzun bir namaz kıldı. Sonra sahabenin yanına bir daha çıkıp, kısa bir namaz kıldırdı, sonra yine evine girip kendi başına uzun bir namaz kıldı. Sabah olduğu zaman ona: "Ey Allah'ın Resulül Dün yanına geldiğimizde bize namaz kıldırdın ve bu namazı kısa tuttun. Sonra evine girip kendin uzun bir namaz kıldın" dediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu sizin için yaptım'' buyurdu. Hammad: "Bu hadisi bize Sabit, Sümame'den rivayet etti. Sümame'yi bulup bizzat kendisine bu hadisi sordum" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ