MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

7- Allah Katında En Sevimli Amel'in, Az da Olsa Devamlı Yapılanı Olduğuna Dair

 

1- Hz. Aişe (r.anha)

 

6251 (1) Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre yanına devamlı amel ettiğini söyleyen bir kadın girerdi. Kadının bu durumunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e zikrettiklerinde: ''Allah katında amellerin en sevileni, az da olsa devamlı olanıdır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari, iman 1/101 (43) ve Müslim, musafirin 1/541 (782) rivayet ettiler.

 

 

 

6252 (2)- Urve'nin bildirdiğine göre Hz. Aişe (r.anha)'nin yanında bir kadın varken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girince, kadın yaptığı amelleri saymaya başladı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yavaş ol! Gücünüzün yettiği kadar amel yapınız. Vallahı~ siz usanmadıkça Allah da usanmaz. Allah katında amellerin en sevileni, kişinin devamlı yaptığı ameldir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6253 (3)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre bazıları kendilerini zora sokacak şekilde ibadet ediyorlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların böyle yapmasını yasaklayıp: ''Vallahi ben içinizde Allah'ı en çok bilen ve O'ndan en çok korkanım'' buyurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle derdi: ''Gücünüzün yettiği kadar amel yapmaya bakınız. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6254 (4)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Yanımda güzel kıyafetli bir kadın varken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girdi ve: ''Bu kimdir?'' diye sordu. Ben: "Bu, falanın kızı falandır. Bu kadın gece uyumaz ey Allah'ın Resulü" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yavaş olun! Gücünüzün yettiği kadar amel ediniz. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz. Allah katında amellerin en sevileni, az da olsa kişinin devamlı yaptığı ameldir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (20566) rivayet etti.

 

 

 

6255 (5)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Yanımda Esed b. Huzeyme oğullarından bir kadın varken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girdi ve: "Bu kimdir?" diye sordu. Ben: "Bu, falanın kızı falandır. Bu kadın geceyi ibadetle geçirir" cevabını verince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu hoş karşılamadı, hatta memnun olmadığı yüzünden belli oldu ve: "Gücünüzün yettiği kadar amel ediniz. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz"buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6256 (6)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre yanında Esed oğullarından bir kadın varken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girdi ve: "Bu kimdir?" diye sordu. Hz. Aişe (r.anha): "Bu falandır. Bu kadın (gece ibadetinden dolayı) uyumaz" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gücünüzün yettiği kadar amel ediniz. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz. Allah katında amellerin en sevileni, az da olsa kişinin devamlı yaptığı ameldir" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6257 (7)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımdayken Havla binti Tuveyt, bana uğradı. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Bu Havıa'dır. Bunun geceleri uyumadığını iddia ediyorlar" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece uyumuyor mu? Gücünüz yettiği kadar amel ediniz. Vallahi, siz usanmadıkça Allah da usanmaz'' buyurdu. Bu hadis başka bir kanalla, kasem lafzı olmadan nakledilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6258 (8)- Bu hadis başka bir kanalla: "Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Havla binti Tuveyt b. Habib b. Esed b. Abdiluzza kendisine uğradı..." şeklinde nakledilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6259 (9)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Havla binti Tuveyt, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uğrayınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bu kadın gece çok namaz kılıyor. Uykusu geldiği zaman bir ip bağlayıp ona tutunuyor" denildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz kılmaya gücü yettiği kadar kılsın. Uykusu gelince de uyusun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ