MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

DEVAM: 7- Allah Katında En Sevimli Amel'in, Az da Olsa Devamlı Yapılanı Olduğuna Dair

 

2- Hz. Aişe (r.anha)

 

6260 (1) Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gücünüzün yettiği kadar amel ediniz. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği (nafile) namaz, az da olsa devam edilen namazdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namazı kılınca ona devam ederdi. Ebu Seleme ekledi: "Allah: ''Onlar, namazlarına devam eden kimselerdir''[Mearic 23] buyuruyor.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (353) rivayet etti.

 

 

 

6261 (2)- Mesruk der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi ameli daha çok severdi?" diye sorunca: "Devam edilen ameli" cevabını verdi. Ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi saatte (ibadet için) kalkardı?" diye sorunca ise: "Horozun öttüğünü duyunca" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric.Buhari (1132), Müslim (741), Ebu Davud (1317) ve Nesai (3/208) rivayet ettiler.

 

 

 

6262 (3)- Esved der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: " Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği amelden bahset" deyince: "En çok sevdiği amel, az da olsa kişinin devam ettiği ameldi" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6263 (4)- Mesruk der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi ameli daha çok severdi?" diye sorunca: "Devam edilen ameli" cevabını verdi. İbn Cafer'in rivayetinde ek olarak şu ifade yer almıştır: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi saatte (ibadet için) kalkardı?" diye sorunca ise: "Horozun öttüğünü duyunca" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6264 (5)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında amellerin en sevileni, az da olsa devamlı olanıdır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6265 (6)- Alkame der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını sorduğumda: "Devamlı yaptığı ameliydi" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6266 (7)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Allah katında amellerin en sevileni hangisidir?" diye sorulunca: ''Az da olsa devamlı olanıdır'' buyurdu. Behz, bu hadisi: "Devam edilen ameldir" ibaresiyle nakletmiştir. Yine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Amellerden gücünüzün yettiği kadarını yapınız'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6267 (8)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği amel, kişinin yapmaya devam ettiği ameldi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6268 (9)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Allah katında amellerin en sevileni hangisidir?" diye sorulunca: ''Az da olsa devamlı olanıdır'' buyurdu. Sa'd b. İbrahim der ki: Ebu Seleme, Aişe (r.anha)' den veya Ebu Hureyre (r.a.)'den, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Amellerden gücünüzün yettiği kadarını yapınız'' bu yurduğunu nakletti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6269 (10)- Alkame der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) belli günlere özel önem verir miydi?" diye sorduğumda: "Hayır, ameli devamlı idi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tahammül ettiğine hanginiz tahammül edebilir ki" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, Şemail (303) rivayet etti.

 

 

 

6270 (11)- Mesruk der ki: Hz. Aişe (r.anha): "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devamlı yapılan amelleri severdi" deyince, ben: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin hangi saatinde kalkardı?" diye sordum. Hz. Aişe (r.anha): "Horozun ötüşünü duyduğu zaman" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6271 (12)- Mesruk der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi ameli daha çok severdi?" diye sorunca: "Devamlı yapılan amelleri severdi" cevabını verdi. Ben: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin hangi saatinde namaz kılardı?" diye sorunca, Hz. Aişe (r.anha): "Horozun ötüşünü duyduğu zaman kalkıp namaz kılardı" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6272 (13)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namazı kılınca ona devam ederdi. En çok sevdiği namaz, az da olsa kılmaya devam ettiği namazdı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Siz (amel yapmaktan) usanmadıkça, Allah da usanmaz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6273 (14)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gücünüzün yettiği kadar amel yapınız. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği amel, az da olsa devam ettiği ameldi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namazı kılınca onu kılmaya devam ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6274 (15)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazları dışındaki namazlarının çoğunu oturarak kılardı ve en çok sevdiği amel, az da olsa kişinin yapmaya devam ettiği ameldi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/221) rivayet etti.

 

 

 

6275 (16)- Hz. Aişe (r.anha)'nin bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Aşırılıktan uzak durunuz, orta yolu tutunuz ve biliniz ki, sizden hiç kimseyi ameli cennete sokamaz ve Allah katında amellerin en sevileni, az da olsa devamlı olanıdır.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (2818) rivayet etti.

 

 

 

6276 (17)- Alkame der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ameli nasıldı? Belli günlere özel önem verir miydi?" diye sorduğumda: "Hayır, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı ameli yapmaya hanginiz tahammül edebilir ki" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6277 (18)- Alkame der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı nasıldı?" diye sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tahammül ettiği şeye hanginiz tahammül edebilir ki. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ameli devamlı ydı" cevab ını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (6466), Müslim (783) ve Ebu Davud (1370) rivayet ettiler.

 

 

 

6278 (19)- Ebu Salih der ki: Hz. Aişe (r.anha) ile Ümmü Seleme'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hangi ameli daha çok severdi?" diye sorduğumda: "Az da olsa devamlı olan ameli" cevabını verdiler.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, savm 4/235 (1987), Müslim, salat 1/540 (783) ve Ebu Davud, salat 2/48 (1370) rivayet ettiler.

 

 

 

6279 (20)- Alkame der ki: Hz. Aişe (r.anha)'ye: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazı günlere özel önem verir miydi?" diye sorduğumda: "Hayır, onun ameli devamlıydı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in tahammül ettiği şeye hanginiz tahammül edebilir ki. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ameli sürekliydi" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6280 (21)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şaban aynıda tuttuğu oruç kadar senenin hiçbir ayında oruç tutmazdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şaban ayının tamamını oruçla geçirir ve şöyle derdi: ''Gücünüzün yettiği kadar amel ediniz. Siz usanmadıkça Allah usanmaz. '' ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği namaz az da olsa devam ettiği namazdı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namazı kılınca ona devam ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Huzeyme (2079) rivayet etti.

10616 (17)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6281 (22)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şaban aynıda tuttuğu oruç kadar senenin hiçbir ayında oruç tutmazdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şaban ayının tamamını oruçla geçirir ve şöyle derdi: ''Gücünüzün yettiği kadar amel ediniz. Siz usanmadıkça Allah da usanmaz. '' ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği namaz, az da olsa devam ettiği namazdı ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir namazı kılınca ona devam ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ