MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

6- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Gece Namazı Konusunda Başkalarından Gelen Rivayetler

 

1- Ebu Hureyre (r.a.)

 

6235 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri gece namaz kılmak için kalkınca kısa iki rekatla başlasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/214) ve Ebu Davud 1/508 (1323) rivayet ettiler.

 

 

 

6236 (2)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri gece (namaz kılmak için) kalkınca, namazına kısa iki rekatla başlasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6237 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biri gece (namaz kılmak için) kalkınca, namazına kısa iki rekatla başlasın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/532 (768) ve İbn Huzeyme 1/183 (9150) rivayet ettiler.

 

 

 

2- Enes b. Malik

 

6238 (1) Humeyd der ki: Enes'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece namazı sorulunca şöyle cevap verdi: "Onu ne zaman gece namaz kılarken görmek istesek görürdük. Ne zaman da uyurken görmek istesek görürdük. Bir ayda o derece çok oruç tutardı ki: ''Bu ayın tamamını oruçlu geçirecek'' derdik. Bazı aylarda hiç oruç tutmazdı ki : ''Bu ay hiç oruç tutmayacak'' derdik."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, teheccüd 3/14 (1130) ve Tirmizi, savm 3/131 (769 "hasen -sahih") rivayet ettiler .

 

 

 

6239 (2)- Humeyd der ki: Enes'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece namazı sorulunca: "Onu ne zaman namaz kılarken görmek istesek görürdük. Ne zaman da uyurken görmek istesek görürdük" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6240 (3)- Humeyd der ki: Enes'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece namazı sorulunca: "Onu ne zaman namaz kılarken görmek istesek görürdük. Ne zaman da uyurken görmek istesek görürdük" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6241 (4)- Humeyd der ki: Enes'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece namazı ve nafile orucu sorulunca şöyle cevap verdi: "Bir ayda o derece çok oruç tutardı ki: ''Bu ayın tamamını oruçlu geçirmek istiyor'' derdik. Bazı aylarda hiç oruç tutmazdı ki: ''Bu ay hiç oruç tutmak istemiyor'' derdik. Onu ne zaman gece namaz kılarken görmek istesek görürdük. Ne zaman da uyurken görmek istesek görürdük."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3- Safvan b. el-Muattal

 

6242-z Safvan b. el-Muattal es-Sülemı anlatıyor: Bir yolculukta Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberken, bir gece onun namazını izledim. ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra yattı. Gece yarısı olunca uyanarak Al-i İmran Suresinin son on ayetini okuduktan sonra dişlerini misvakIayıp kalkarak iki rekat namaz kıldı. Kıyamı mı, rükusu mu yoksa secdesi mi daha uzundu bilmiyorum. Sonra gidip uyudu, sonra uyanıp aynı ayetleri okudu ve dişlerini misvakIayıp abdest aldıktan sonra iki rekat namaz kıldı. Kıldığı bu namazın kıyamı mı, rükusu mu yoksa secdesi mi daha uzundu bilmiyorum. Sonra gidip yattı, sonra uyanıp aynı şeyleri yaptı. Sonra ilk yaptığı gibi yapmaya devam etti ve böylece gece boyunca on bir rekat namaz kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari 2/477 (992), Müslim 1/512 (746), Tirmizi 2/303 (439 "hasen -sahih") ve Ebu Davud 2/42 (1346) rivayet ettiler.

 

 

 

4- Ebu Zer el-Gifari

 

6243- Ebu Zer anlatıyor: Resulullah' a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu gece yamnda kalıp, senin kıldığın gibi namaz kılmak istiyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim kıldığım namazı kılmaya gücün yetmez'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkanmak için kalkıp kendini bir giysiyle örttü, ben yönümü başka yere döndüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkamnca, ben de onun gibi yaptım. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılmak için kalkınca ben de onunla kalktım. Namazı o kadar uzattı ki, başımı (uykum geldiği için) duvarlara vurmaya başladım. Sonra Bilal sabah ezamm okuyunca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Yaptın mı? (ezanı okudun mu?'' diye sordu. Bilal: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Bilal! Sen sabah aydınlığı ufuğa ulaşmadanı daha gökteyken ezan okuyorsun. O vakit sabah vakti değildir. Sabah vakti şu şekilde yatık (genişlemesine) olur'' buyurdu. Sonra sahur yemeği getirtip yedi,

 

[Zayıf]

 

10049 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5- Zeyd b. Halid

 

6244- Zeyd b, Halid el-Cüheni der ki: Bu gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığını izleyeceğim, deyip evinin eşiğinin veya çadırının bir kenarını kendime yastık edindim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kısa iki rekat kıldıktan sonra iki rekat ta uzun namaz kıldı. Sonra önceki iki rekauan daha kısa iki rekat kıldı. Sonra yine önceki iki rekattan daha kısa iki rekat kıldı. Sonra yine önceki iki rekauan daha kısa iki rekat kıldı. Sonra yine önceki iki rekauan daha kısa iki rekat kıldı. Sonra bir rekat vitir kıldı. Bunların toplamı on üç rekat eder.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik (1/122), Müslim (765), Ebu Davud (1366), İbn Mace (1362) ve İbn Hibban (2608) rivayet ettiler.

 

 

 

6- Ebu Eyyub el-Ensari (r.a.)

 

6245- Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece iki veya üç defa misvak kullanır, gece uyanınca dört rekat namaz kılar ve ne konuşur, ne de kimseye bir şeyemrederdi. İki rekatta bir de selam verirdi. Yine Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken ağzını çalkalar ve sakalını da alttan suyla meshederdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (433) rivayet etti.

1718 (l)'de geçmişti.

 

 

 

7- Rabia b. Ka'b el-Eslemi

 

6246 (1) Rabia b. Ka'b el-Eslemi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in odasında yatardım ve gece namaz kılmak için kalktığında uzun süre: "Elhamdu lillahi rabbi'I-alemın" dediğini sonra yine uzun süre: ''Sübhanal!ahi'l-azimi ve bihamdihi" dediğini duyardım.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Nesai, kıyamu'l-leyl 3/209 (1618) ve İbn Mace, dua 2/1276 (3879) rivayet ettiler.

 

 

 

6247 (2)- Rabia b. Ka'b el-Eslemi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kapısının yanında geceler ve onun abdest suyunu verirdim. Geceleyin uzun zaman boyunca: "Semiallahu limen hamideh (=Al!ah kendisini öven ve hamdeden kimsenin bu sözünü de diğer tüm sözlerini işittiği gibi işitti ve işitmektedir)" sözü ile ''Elhamdu lillahi rabbil-alemın'' sözünü uzun süre söylediğini işitirdim.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6248 (3)- Rabia b. Ka'b el-Eslemi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kapısının yanında geceler ve onun abdest suyunu verirdim. Geceleyin uzun zaman boyunca: "Semiallahu limen hamideh (=Allah kendisini öven ve hamdeden kimsenin bu sözünü de diğer tüm sözlerini işittiği gibi işitti ve işitmektedir)" sözü ile ''Elhamdu lillahi rabbil-alemin (=Alemlerin Rabbine hamd olsun) '' sözünü uzun süre söylediğini işitirdim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Tirmizi, dua 5/480 (3416) rivayet etti.

 

 

 

6249 (4)- Rabia b. Ka'b el-Eslemi anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hizmetinde bulunur ve gündüz bütün ihtiyaçlarını giderir, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra kapısında otururdum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evine girince: "Belki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir ihtiyacı olur, derdim. Gece boyunca onun: ''Sübhiinallah, Sübhanallah, Sübhiinallahi ve-bihamdih'' dediğini duyardım. Bunları uzun süre söyleyip durduğu için oradan ayrılırdım veya uyku bastığı için uyuya kalırdım. Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine hizmetimden dolayı: ''Benden dile ey Rabia! İstediğini vereyim'' deyince: "Ey Allah'ın Resulü! Durumuma bakar sonra sana (isteğimi) bildiririm" karşılığını verdim ve düşündüğümde dünyanın geçici olduğunu, bu dünyada yetecek kadar rızkımın olduğunu ve bu rızkın bana geleceğini düşünüp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Allah katında, isteği geri çevrilmeyen bir derecesi vardır. Ondan, ahiretim için bir şey isteyeyim" dedim. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde: ''Ne yaptın ey Rabia?'' diye sordu. Ben: "Beni Cehennemden azad etmesi için Allah katında bana şefaatçi olmanı istiyorum" cevabını verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana bunu kim söyledi ey Rabia?'' diye sorunca da: "Seni hak olarak gönderene yemin ederim ki kimse söylemedi, ama sen bana: ''Benden dile, istediğini vereyim'' deyince, Allah tarafından sen benim durumumu biliyordun. Ben dünyanın geçici olduğunu, bu dünyada yetecek kadar rızkımın olduğunu ve bu rızkın zaten bana geleceğini düşünüp: ''Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ahiretim için bir şey isteyeyim'' dedim." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uzun süre sustuktan sonra: ''İstediğini yapacağım; ama sen de secdelerinin çokluğuyla bana yardımcı ol'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric. Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4676) rivayet etti.

26615 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

8- Huzeyfe b. el-Yeman (r.a.)

 

6250- Huzeyfe anlatıyor: Annem bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i ne zaman gördün?" diye sorunca: "Onunla şu zamandan bu yana görüşmedim" cevabını verdim. Bunun üzerine annem üzerime yürüyünce: "Anneciğim! Beni bırak ta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gideyim ve hem benim, hem de senin için bağışlanma dilemedikçe onu bırakmayayım" dedim. Gelip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile akşam namazını kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince kalkıp yatsı namazına kadar (nafile) namaz kılmaya devam etti, sonra çıktı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric İbn Huzeyme (1194) ve İbn Hibban (6960) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ