MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

5- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Gece Namazı Konusunda Ümmü Seleme'den Gelen Rivayetler

 

1- Ümmü Seleme (r.anha)

 

6220 (1) Ya'la b. Memlek der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Ümmü Seleme'ye O'nun (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazını sorunca şöyle cevap verdi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra tesbih eder, sonra Allah'ın dilediği kadar gece namaz kılar. Sonra bırakıp namaz kıldığı süre kadar uyur, sonra uykusundan kalkıp uyuduğu süre kadar namaz kılardı. Bu hal sabah oluncaya kadar böylece devam ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4709), İbn Hibban (2639) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (13/977) rivayet ettiler.

 

 

 

6221 (2)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitirden sonra oturduğu yerde iki rekat namaz kılardı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/235 (471) ve İbn Mace 1/377 (1195) rivayet ettiler.

 

 

 

6222 (3)- Ümmü Seleme der ki: (Muhammed'in) canını alana yemin ederim ki; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazları dışındaki namazlarının çoğunu oturarak kılmaya başlamadan vefat etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği amel, az da olsa kulun yapmaya devam ettiği ameldi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4091) ve Nesai (3/222) rivayet ettiler.

 

 

 

6223 (4)- Ümmü Seleme der ki: (Muhammed'in) canını alana yemin ederim ki; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazları dışındaki namazlarının çoğunu oturarak kılmaya başlamadan vefat etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği amel, az da olsa kulun yapmaya devam ettiği ameldi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6224 (5)- Ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi ve beş rekat vitir kılar, bunları selam veya konuşmayla bölmezdi" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/239) rivayet etti.

 

 

 

6225 (6)- Ya'la b. Memlek der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in hanımı Ümmü Seleme'ye O'nun (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazını sorunca şöyle cevap verdi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra tesbih eder, sonra Allah'ın dilediği kadar gece namaz kılar. Sonra bırakıp namaz kıldığı süre kadar uyur, sonra uykusundan kalkıp uyuduğu süre kadar namaz kılardı. Bu hal sabah oluncaya kadar böylece devam ederdi." 

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6226 (7)- Ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beş ve yedi rekat vitir kılar, bunları bir söz, ne de selamla bölmezdi" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6227 (8)- Ümmü Seleme şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazları dışındaki namazlarının çoğunu oturarak kılmaya başlamadan vefat etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in en çok sevdiği amel, az da olsa kulun yapmaya devam ettiği ameldi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. İbn Hibban (2507) rivayet etti.

 

 

 

6228 (9)- Ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği amel, az da olsa yapmaya devam ettiği ameldi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6229 (10)- Ümmü Seleme der ki: "(Muhammed'in) canmı alana yemin ederim ki; Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazlarınm çoğunu oturarak kılmaya başlamadan vefat etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği amel, az da olsa kulun yapmaya devam ettiği salih ameldi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6230 (11)- Hz. Aişe (r.anha) ve Ümmü Seleme'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok beğendiği ameş hangisiydi?" diye sorulunca: " Az da olsa yapmaya devam edilen ameldir" cevabını verdiler.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Tirmizi (2856) rivayet etti.

 

 

 

6231 (12)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yedi veya beş rekat vitir kılar ve bunların arasını konuşma veya selamla bölmezdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6232 (13)- Ümmü Seleme der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz namazları dışındaki namazlarının çoğunu oturarak kılmaya başlamadan vefat etmedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in en çok sevdiği amel, az da olsa yapmaya devam edilen ameldi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6233 (14)- Ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namaz kıldığı yerin hizasında döşek açılırdı ve o namaz kılarken ben onun hizasında olurdum" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, libas 4172 (4148) ve İbn Mace, salat 1/307 (957) rivayet ettiler.

 

 

 

6234 (15)- Ümmü Seleme: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on üç rekat vitir kılardı. İhtiyarlayıp zayıf düşünce yedi rekat vitir kılmaya başladı" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, salat 2/319 (457 "hasen") ve Nesai 3/237 (1708) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ