MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

3- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Gece Namazıyla ilgili Olarak ibn Abbas'tan Yapılan Rivayetler

 

1- Abdullah b. Abbas (r.a.)

 

6096 (1) Abdullah b. Abbas anlatıyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı ve teyzem olan Meymune'nin evinde geceledim. Ben yastığın enine yattım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesiyle birlikte uzunluğuna yattı ve hemen uyudu. Nihayet gece yarısı veya ondan az önce veya sonra uyanıp oturdu. Yüzünden eliyle uykuyu silmeye başladı. Sonra Al-i İmd.n Suresi'nin sonlarındaki on ayeti okudu ve asılı duran bir tuluma uzanıp ondan güzelce abdest aldı. Sonra kalkıp namaz kıldı. Ben de kalkarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yaptım. Sonra gidip yanı başında namaza durdum. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağ elini başımın üzerine koydu ve kulağımdan tutarak onu büktü. Hemen arkasından iki rekat namaz kıldı. Sonra iki rekat daha, sonra iki rekat daha, sonra iki rekat daha, sonra iki rekat daha, sonra iki rekat daha kıldı. Sonra vitir namazını kıldı ve uzandı. Müezzin gelince de, kalkıp kısa iki rekat kıldı ve (Mescid'e) çıkarak sabah namazını kıldı.

 

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla Malik (1/142-143), Buhari (183, 1198, 4570, 4571, 4572), Müslim (763), İbn Mace (1363) ve Ebu Davud (1/518-519) rivayet ettiler.

 

 

 

6097 (2)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı ve teyzem olan Meymune'nin yanına gittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp su tulumundan abdest alıp namaza durdu. Ben de kalkıp abdest aldım ve solunda durdum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutup arkasından döndürerek sağ tarafında durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (763) rivayet etti.

7311 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

6098 (3)- Abdullah b. Abbas der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp namaza durunca ben de abdest aldım ve solunda durdum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni tutup çekerek sağ tarafında durdurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on üç rekat kıldı ve bütün rekatlarda aynı süre kıyamda durdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (1365) rivayet etti.

 

 

 

6099 (4)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in soluna geçerek namaza durduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni sağında durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6100 (5)- İbn Abbas'ın azatlısı Sumey' ez-Zeyyat, İbn Abbas'tan aynı rivayette bulunmuştur.

 

 

 

6101 (6)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in soluna geçerek namaza durduğumda, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kolumdan -veya elimden- tutup arkasından döndürerek sağ tarafında durdurdu"

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (728) ve İbn Mace (973) rivayet ettiler.

 

 

 

6102 (7)- Abdullah b. Abbas bildiriyor: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında geceledim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp dışarıya çıkarak gökyüzüne baktı, sonra Al-i İmran Suresindeki: "Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır ... Seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi cehennem azabından koru, derler'' [Al-i İmran 190,191] ayetleri okudu. Sonra eve dönüp dişlerini misvakladı ve abdest aldıktan sonra namaz kıldı. Sonra uzanıp yattı, sonra bir daha gökyüzüne baktı, sonra bu ayetleri bir daha okudu, sonra dişlerini misvaklayıp abdest aldı, sonra namaz kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (256) rivayet etti.

 

 

 

6103 (8)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken yanına gidip solunda (namaza) durunca, beni tutup sağında durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Tayalisi (2620) rivayet etti.

 

 

 

6104 (9)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece sekiz rekat namaz kılardı ve üç rekat ta vitir kılardı. Daha sonra da sabah namazının iki rekatı (sünneti)ni kılardı. Yaşlanınca ise, altı rekat (gece namazı), üç rekat ta vitir kılmaya başladı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6105 (10)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece on üç rekat namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6106 (11)- Abdullah b. Abbas der ki: Teyzem Meymune'nin yanında gecelediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazından geldikten sonra dört rekat namaz kılıp yattı. Sonra kalkıp: ''Çocuk (İbn Abbas) yattı mı?'' veya bu anlamda bir şey söyledi. Sonra namaz kılmak için kalktı. Ben kalkıp solunda durunca, beni tutup sağında durdurdu, sonra beş reka.t kıldı. Sonra nefesinin sesini veya horlamasını işitebileceğim şekilde uykuya daldı. Sonra (Mescid'e) Çıkıp (sabah) namaz(ını) kıldı(rdı).

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (117,697) ve Ebu Davud (1357) rivayet ettiler.

 

 

 

6107 (12)- Abdullah b. Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı teyzem Meymune'nin yanında gecelediğimde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra gelip dört rekat namaz kılıp yattı. Sonra kalkıp dört rekat daha kıldı ve: ''Çocuk (İbn Abbas) yattı mı?'' veya bu manada bir şey söyledi. Ben kalkıp solunda durunca, beni tutup sağında durdurdu, sonra beş rekat, sonra iki rekat kıldı. Sonra nefesinin sesini veya horlamasını işitebileceğim şekilde uykuya daldı. Sonra namazı kılmak için (Mescid'e) çıktı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6108 (13)- Abdullah b. Abbas anlatıyor: Teyzem Meymune'nin yanında gecelediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsıyı kıldı(rdı)ktan sonra gelip dört rekat namaz kılıp yattı. Sonra: ''Çocuk (İbn Abbas) yattı mı?" diye sordu. -Şu'be der ki: Veya bu manada bir şey söyledi Sonra yattı, sonra kalkıp abdest aldı. -Ravi der ki: Abdestini nasıl aldığını hatırlamıyorum.- Sonra kalkıp namaz kıldı. Ben kalkıp solunda durunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni sağında durdurdu, sonra beş rekat kıldı. Sonra iki rekat kıldı. Sonra nefesinin sesini veya horlamasını işitebileceğim şekilde uykuya daldı. Sonra iki rekat kıldı. Sonra namazı kılmak için (Mescid'e) çıktı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6109 (14)- Abdullah b. Abbas der ki: "Teyzem Meymune'nin yanında gecelediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp kırbadan abdest aldı ve namaza durdu. Ben de kalkıp abdest alarak solunda durunca, sağımdan tutup geçirerek beni sağında durdurdu ve onunla namaz kıldım."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (610) rivayet etti.

 

 

 

6110 (15)- Muhammed b. Ali'nin, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıpdişlerini misvaklayarak iki rekat namaz kıldıktan sonra yattı. Sonra kalkıp yine dişlerini misvaklayarak abdest aldı ve altı rekat kıldı. Sonra üç rekat vitir kıldı. Sonra iki rekat (sabah namazının sünnetini) kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla Ebu Ya'la (2545) rivayet etti.

 

 

 

6111 (16)- Abdullah b. Abbas bildiriyor: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında geceledim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp dışarıya çıkarak gökyüzüne baktı, sonra Al-i İmran Suresindeki: "Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır ... seni eksikliklerden uzak tutanz. Bizi ateş azabından koru, derler"[Al-i İmran 190,191] ayetleri okudu. Sonra eve dönüp dişlerini misvakIadı ve abdest aldı, sonra namaz kıldı. Sonra uzanıp yattı, sonra bir daha gökyüzüne baktı, sonra bu ayetleri bir daha okudu, sonra dönüp dişlerini misvakIayıp abdest aldıktan sonra kalkıp namaz kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6112 (17)- Abdullah b. Abbas der ki: Bir gece teyzem Meymune binti'l- Haris'in yanında geceledim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra Meymune'nin yanına döndü. O gece Meymune'nin sırasıydı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat namaz kıldıktan sonra dönüp: ''Çocuk uyudu mu?'' diye sordu. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sözlerini duyuyordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazgahında: ''Allahım! Kalbime nur ver, kulağıma nur ver, gözüme nur ver, dilime nur ver ve nurumu arttır'' dediğini duydum.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12471) rivayet etti.

 

 

 

6113 (18)- Abdullah b. Abbas der ki: "Teyzem Meymune'nin yanında geceledim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp abdest alınca, ben de kalkıp abdest aldım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp namaz kılınca ben de arkasında veya solunda dordum. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni çekip sağında durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6114 (19)- Abdullah b. Abbas anlatıyor: Teyzem Meymune'nin yanında geceledim ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığına bakacağım" dedim. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yastık konuldu, yastığın uzunluğuna yattı, ailesi de uyudu. Sonra gece yarısı veya daha önce ya da daha sonra uyanıp üzerindeki uyku mahmurluğunu atarak, Al-i İmran Suresinin son on ayetini okudu. Sonra kalkıp eski bir kırbayı asıldığı yerden indirip abdest aldıktan sonra namaza durdu. Ben de kalkıp onun gibi yaparak geldim ve yanında durdum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elini başımın üzerine koydu ve kulağımdan tutarak onu büktü. Hemen arkasından iki rekat namaz kıldı. Sonra iki rekat daha, sonra iki rekat daha, sonra iki rekat daha, sonra iki rekat daha, sonra iki rekat daha kıldı. Sonra vitir namazını kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6115 (20)- Abdullah b. Abbas der ki: "Meymune'nin yanında geceledim, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp namaz kılmaya başlayınca ben de onunla namaz kılmak için kalkıp solunda durdum. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} eliyle başımdan şöyle tutarak beni sağında durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6116 (21)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile namaz kılarken sol tarafında durunca, beni tutup sağında durdurdu. Ben o zaman on yaşındaydım."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

611 7 (22)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (onunla namaz kılarken) sol tarafında durunca, beni tutup sağında durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6118 (23)- Abdullah b. Abbas der ki: "Meymune'nin evindeydim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namaz kılmak için kalkınca ben de kalkıp solunda durdum. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutup sağına çekti. Sonra on üç rekat kıldı. Her rekatta, yaklaşık olarak Müzzemmil Suresini okuyacak kadar kıyamda durdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (1365) rivayet etti.

 

 

 

6119 (24)- Abdullah b. Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece on üç rekat kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6120 (25)- Abdullah b. Abbas der ki: "Teyzem Meymune'nin yanında gecelediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp nafile kılmak için kalktı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp kırbadan abdest aldı ve namaza durdu. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını görünce kalkıp kırbadan abdest aldım ve solunda durdum. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden şöyle tutup arka tarafında sağında durdurdu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (763) rivayet etti.

 

 

 

6121 (26)- Abdullah b. Abbas anlatıyor: Teyzem Meymune'nin yanına gittim ve yanında gecelediğimde o gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kalma sırasının kendisinde olduğunu gördüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra evine girip başını lifle dolu deriden yapılmış bir yastığa koydu. Ben de gelip başımı yastığın (enlemesine) bir kenarına koydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyanınca henüz gece olduğunu görüp tekrar tesbih ve tekbir getirdi. Gecenin yarısı -veya üçte ikisi- geçtikten sonra kalkıp tuvalet ihtiyacını giderdiktan sonra direkte asılı içinde su olan kırbayı alıp üç defa mazmaza, üç defa istinşak ettikten sonra üç defa yüzünü, üçer defa kollarını yıkayıp bir defa da başını ve kulaklarını meshetti. Sonra da ayaklarını yıkadı. -Yezid der ki: "Zannedersem İbn Abbas:

"Ayaklarını üçer defa yıkadı" dedi- Ben de kalkıp onun gibi yaparak geldim ve ona uyarak namaz kılmak için solunda durdum. Bir müddet geçtikten sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine uyarak namaz kılmak istediğimi anladı ve sağ elini uzatarak kulağımdan tutup sağına çevirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece bitmeden iki rekat daha kılabilecek bir zamana kadar namaza devam etti. Fecrin yaklaştığını görünce de, kalkıp altı rekat kıldı, yedinci rekatı da tek kıldı. Tan ağarınca da iki rekat kılıp yan tarafına yattı. Sonra nefesinin sesini veya horlamasını işitebileceğim şekilde yan tarafına yatıp uyudu. Sonra Bilftl gelip kendisini namaza çağırınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) suya dokunmadan (abdest almadan) çıktı. İkrime der ki: Said b. Cübeyr'e: "Bu ne kadar güzel bir şey" dediğimde: "ValIahi, ben de aynı şeyi İbn Abbfts'a söyledim, bana: "Yavaş ol. Bu senin ve arkadaşların için geçerli değildir. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e has bir şeydir; çünkü o kendine sahip olabiliyordu" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Ebu Divud (133) rivayet etti.

 

 

 

6122 (27)- Said b. Cübeyr, İbn Abbfts'tan: "Teyzem Meymune'nin yanına gittiğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in geceleme sırasının kendisinde olduğunu gördüm" şeklinde Yezid'in rivftyetiyle aynı anmada bir rivayette bulundu. Ancak farklı olarak şu ifadeler geçmektedir: Birinci fecir (fecr-i kazip) çıkınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kısa bir müddet bekledi ve sabah ışıyınca kalkıp her iki rekatta selam vererek dokuz rekat vitir kıldı. Vitir namazını bitirince kısa bir müddet bekledi. Sabah vaktinin girdiğini düşününce de kalkıp sabah namazının iki rekatını (sünnetini) kıldı. Sonra yan tarafına uzandı ve horlama sesi duyulacak derecede uyudu. Sonra Bilal gelip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i namaza uyandırdı ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp sabah namazını kıldı(rdı).

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6123 (28)- Muhammed b. Abdillah b. Abbas'ın, babasından bildirdiğine göre İbn Abbas, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında geceleyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyanıp dişlerini misvakladıktan sonra, "Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır"[Al-i-İmran 190-191] ayetinden başlayıp surenin sonuna kadar okuyorak abdest aldı. Sonra iki rekat namaz kılıp bu rekatlarda kıyamı, rükuyu ve secdeleri uzattı. Namazı bitirince de uyudu, hatta nefes alıp verişini duydum. Sonra uyanıp dişlerini misvakIadı ve yine önceki ayetleri okudu. Bu durum üç defa tekrar etti. Sonra üç rekat vitir kıldı, sonra müezzin Bilal gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Kalbime nur ver, kulağıma nur ver, gözüme nur ver, önüme nur ver, arkama nur ver, sağıma nur ver, soluma nur ver, üstüme nur ver, altıma nur ver. Allahım! Nurumu arttır'' diyerek namaza çıktı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (763), Ebu Davud (58, 1353, 1354) ve Nesai (3/237) rivayet etti.

 

 

 

6124 (29)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırası teyzem Meymune binti'l-Haris'teyken onun yanında geceledim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namaz kılmak için kalkınca ben de ona uyup namaz kılmak için solunda durdum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) perçemimden (saçlarımın ön tarafından) veya başımdan tutup sağına çektı." 

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6125 (30)- İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece on üç rekat namaz kıldı" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/214) ve Tirmizi (1/332 "hasen -sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

6126 (31)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra yüzünü ve ellerini yıkadı ve gelip yattı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6127 (32)- İbn Abbas anlatıyor: Teyzem Meymune'nin evinde geceledim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığını gözetledim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp küçük abdest bozduktan sonra yüzünü ve ellerini yıkayıp yattı. Sonra kalkıp kırbayı alıp bağlarını çözdü ve bir kase veya çanağa su döktü. Sonra elini bu kaseye batırıp suyu ne çok, ne de az kullanmadan güzelce abdest aldı. Sonra kalkıp namaza durdu. Ben gelip solunda durunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni tutup sağında durdurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tam on üç rekat namaz kıldıktan sonra, nefes alış verişi duyulacak şekilde uyudu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uyuyup uyumadığını nefes alışından anlardık. Sonra namaza (Mescid'e) çıkıp namaz kıldı ve namazda veya secdede: "Allahım! Kalbime nur ver, kulağıma nur ver, gözüme nur ver, sağıma nur ver, soluma nur ver, önüme nur ver, arkama nur ver, üstüme nur ver, altıma nur ver. Beni nurIandır -Şu'be ekledi: veya- Bana nur verIl dedi. Amr b. Dinar'ın, Kureyb'den, onun da İbn Abbas'tan bildirdiğine göre Resıdullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sırtüstü uzanarak yattı.

 

[-Sahihtir-]

 

5158'de geçmişti.

 

 

 

6128 (33)- İbn Abbas anlatıyor: Bir gece, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı ve teyzem olan Meymune'nin misafiri oldum. Bu gece Meymune'nin namaz kılamayacağı bir geceydi. Meymune bir kumaş alıp serdikten sonra üzerine bir yastık koydu. Sonra üzerine bir kumaşın altına girdi. Yanına da benim için bir kilim serdi ve başımı onun yastığına koydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldı(rdı)ktan sonra gelip bir kumaş parçası alıp onu üzerine sardı ve giysisini çıkardı. Sonra teyzemin örtündüğü kumaşla örtündü ve gecenin sonuna kadar yattı. Sonra kalkıp asılı duran bir kırbayı alınca kalkıp kendisine (abdest alması için) su dökmeyi düşündüm, ama uyanık olduğumu fark etmesini istemediğim için vazgeçtim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest aldıktan sonra yatağa gidip giysisini aldı, üzerindeki kumaşı atıp (giysisini giydi ve) Mescid'e giderek namaza durdu. Ben de kırbayı alıp abdest aldım, sonra Mescid'e gidip solunda durdum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni tutup sağına geçirerek on üç rekat namaz kıldı. Ben de onunla kıldım. Sonra oturunca, ben de yanında oturdum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dirseğini yanıma dayayıp yanağını yanağıma yaklaştırarak uyudu. Hatta uyurken aldığı nefesi hissettim. Bu sırada Bilil gelip: "Namaza ey Allah'ın Resulü!" diye seslenince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e gitti, ben de peşinden gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazının iki rekat sünnetini kıldıktan sonra Bilil kamet getirdi.

 

[Hasen]

 

 

 

6129 (34)- İbn Abbas anlatıyor: Meymune'nin yanında gecelediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece kalkıp tuvalet ihtiyacını giderdi, yüzünü ve ellerini yıkadıktan sonra kırbayı alıp iplerini çözdü ve suyu ne çok, ne de az kulanarak güzelce abdest aldı. Sonra kalkıp namaza durdu. Ben de kendisini gözlediğimi görmesini istemediğim için yavaşça kalkıp abdest aldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza durunca ben de solunda durdum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kulağımdan tutup beni sağına çevirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece on üç rekat namaz kıldıktan sonra uzandı ve uyudu. Öyle ki, solumaya basladı. Zaten uyuduğu zaman solurdu. Sonra (müezzin) Bilal, onu namaza çağırınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp abdest almadan (tazelemeden) namaz kıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dua ediyordu: "Allahım! Kalbime nur ver, gözüme nur ver, kulağıma nur ver, sağıma nur ver, soluma nur ver, üstüme nur ver, altıma nur ver, önüme nur ver, arkama nur ver ve nurumu arttır. ''

 

Kureyb der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin vücudunda olan yedi şeyi daha saydı. İbn Abbas'ın çocuklarından biriyle karşılaşınca, bana bu yedi şeyi: "Sinirlerim, etim, kanım, saçlarım ve tenim" olarak saydığını söyledi ve iki şey daha saydı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (6316) ve Müslim (763) rivayet ettiler.

 

 

 

6130 (35)- İbn Abbas der ki: Gecenin sonunda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim ve arkasında namaz kıldım. Beni elimden tutarak hizasına getirene kadar çekti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza döndüğünde ben geri çekildim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılmayı bitirince: ''Sana ne oldu? Ben seni yanıma çekiyorumı sen geri çekiliyorsun'' deyince, ben dedim ki: "Ey Allah'ın Resulü! Seninle aynı hizada namaz kılmak kimin haddine? Sen Allah'ın kendisine nübüvvet bahşettiği kişisin." Sözüm Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hoşuna gitti ve benim ilmimi ve zekamı arttırması için Allah'a dua etti. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uyuduğunu, hatta soluduğunu duydum. Sonra Bilal gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Namaz!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıptekrar abdest almadan (cemaate) namaz kıldı(rdı).

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (9/284) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etti ve ravileri -Sahih'in ravileridir."

 

 

 

6131 (36)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti namaza kalktığı zaman şöyle derdi: 'Allahım! Hamd ancak sanadır. Göklerin ve yerin nuru sensin. Hamd ancak sanadır. Sen gökleri ve yeri ayakta tutansın. Hamd sana mahsustur. Göklerinı yerin ve içindekilerin Rabbi sensin. Sen Haklsını sözün haktırı vaadin haktır, sana kavuşmak haktırı cennet haktır, cehennem haktır, kıyamet haktır. Allahım! Ancak sana teslim oldum ve sadece sana iman ettim. Sana dayanıp sana yöneldim. Sana dayanarak (düşmanlarla) mücadele ediyor ve senin rızan doğrultusunda hükmediyorum. İşlediğim ve işleyeceğimı gizli açık bütün günahlarımı affet. Senden başka ilah yoktur.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta (1/217), Müslim (769), Ebu Davud (771) ve Tirmizi (3418) rivayet ettiler.

50 (1)' de geçmişti.

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis daha önce "Allah'ın Yüceliği ve Büyüklüğü" konusunda geçmiştir.

 

 

 

6132 (37)- İbn Abbas: "Teyzem Meymune'nin yanında geceledim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece uyanıp ... " deyip hadisi zikretti ve şöyle devam etti: ''Sonra Rükuya vardığını ve Rükuda: "Sübhane Rabbiye'l-azim'' deyip başını kaldırdığını, bir müddet Allah'a hamd ettikten sonra da secdeye vardığını gördüm. Secdedeyken de: "Sübhane Rabbiye'l- A'la" diyordu. Secdeden kalkınca da iki secde arasında: ''Allahümmağfirli verhamni vecburni vehdini verzukni (=Ey Rabbim! Beni bağışla, bana acı, benim gönlümü hoş tut; derecemi yükselt; bana rızık ver ve beni doğru yola ilet'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Ebu Davud 81/316), Tirmizi (1/236), İbn Mace (1/150) ve Hakim (1/262, 271) rivayet ettiler.

5007 (l)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ