MÜSNED-İ HANBEL

TEHECCÜD VE VİTR

 

2- Gece Namazı ikişer Rekat Olarak Kılınır

 

1 - Abdullah b. Ömer (r.a.)

 

6059 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Gece namazını nasıl kılmamızı emredersin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İkişer rekat olarak ktlınız. Sabah namazının geçmesinden korkan ise bir rekat ktlsın. Kıldığı bu tek rekat önceden kıldıklarını vitre çevirir.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla İbn Huzeyme (1072) ve İbn Hibban (2622) rivayet ettiler.

 

 

 

6060 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Gece namazı nasıl kılınır?" diye sorulunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İkişer rekat olarak ktlınız. Sabah namazının geçmesinden korkan ise bir rekat vitir kılsın'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (749) ve İbn Mace (1320) rivayet ettiler.

 

 

 

6061 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gece namazı sorulunca: "İkişer rekat olarak kıl. Sabah namazının geçmesinden korkan ise bir rekat vitir kıl'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (3/227) ve İbn Mace (1320) rivayet etti.

 

 

 

6062 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gece ve gündüz kılınan (nafile) namazlar ikişer rekat olarak kılınır" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1295), Tirmizi (597), Nesai (3/227) ve İbn Huzeyme (1210) rivayet ettiler.

 

 

 

6063 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının geçmesinden korkarsan bir rekat vitir kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (749) ve İbn Mace O rivayet ettiler.

 

 

 

6064 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gece namazı ikişer rektlt olarak kılınır. Vitir de gecenin sonunda bir rekat larak kılınır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6065 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazmm geçmesinden korkarsan bir rekat vitir kıl'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1699, 1700), Ebu Davud (1424), Nesai (3/232) ve İbn Huzeyme (1072) rivayet ettiler.

 

 

 

6066 (8)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer ikişer olarak kılınır. Sabah namazının geçmesinden korkarsan bir rekat vitir kıl'' buyurdu. (Ukbe der ki: İbn Ömer'e): "İkişer ikişer ne demektir?" diye sorunca: "İkişer rekat demektir" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Bu kanalla Müslim (1712) rivayet etti.

 

 

 

6067 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), gece namazını ikişer rekat olarak kılar, gecenin sonunda ise bir rekat vitir kılardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6068 (10)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), gece namazını ikişer rekat olarak kılar, gecenin sonunda ise bir rekat vitir kılardı. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazından önce sanki ezan veya kamet okunuyormuşçasına (süratle) iki rekat namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (995) rivayet etti.

 

 

 

6069 (11)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e seslenerek: "Ey Allah'ın Resulü! Gece namazını nasıl kılmamızı emredersin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İkişer rekat olarak kılınız. Sabah namazının geçmesinden korkan ise bir rekat kılsın. Kıldığı bu tek rekat, önceden kıldıklarını vitre çevirir" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6070 (12)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir adam gelerek, gece namazını sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: "Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Her iki rekatta selam verilir. Sabah namazının geçmesinden korkarsanı bir rekat kıl, bu rekat daha önce kıldığını vitre çevirir. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abdurrezzak (4674) rivayet etti.

 

 

 

6071 (13)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece ve gündüz kılınan (nafile) namazlar ikişer rekat olarak kılınır'' bu yurdu. Şu'be, bu hadisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmaktan çekinirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6072 (14)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gece namazını sorunca: ''İkişer rekat olarak kılınız. Sabah namazının geçmesinden korkan ise bir rekat kılsın. Bu rekatı önceki kıldıklarını vitre çevirir'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6073 (15)- İbn Ömer der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip gece namazını sordu. Ben bu sırada soruyu soranla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arasında duruyordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İkişer rekat olarak kıl. Sabah namazının geçmesinden korkarsan bir rekat vitir kır cevabını verdi. Adam bir yıl sonra yine gelip aynı soruyu sorduğunda, ben yine aynI' yerde ve Resı1lullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile soruyu soranın arasındaydım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''İkişer rekat olarak kıl. Sabah namazının geçmesinden korkarsan bir rekat vitir kırbuyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/208) rivayet etti.

 

 

 

6074 (16)- İbn Ömer der ki: Resı1lullah'a (sallallahu aleyhi vesellcm) bir adam gelerek, gece namazını sorunca, Resı1lullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: "Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Her iki rekatta bir selam verilir. Sabah namazının geçmesinden korkarsan, bir rekat kıl, bu rekat daha önce kıldığını vitre çevirir. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6075 (17)- Abdullah b. Şakik der ki: İbn Ömer'e gece namazını sorunca şöyle cevap verdi: Bir adam Resı1lullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gece namazını sordu. Bu sırada ben aralarında duruyordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının geçmesinden korkarsan, bir rekat kıl ve sabah namazından önce iki rekat (sünnet) kıl''buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6076 (18)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer rekat kılınır. Sabah namazının geçmesinden korkarsanız bir rekat vitir kılınız'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (3/233) rivayet etti.

 

 

 

6077 (19)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre çöl halkından bir adam (bedevi) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e seslenerek: "Ey Allah'ın Resulü! Gece namazı nasıl kılınır?" diye sordu. Bu sırada ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bedevi arasında duruyordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının geçmesinden korkarsanı bir rekat kıl ve sabah namazından önce iki rekat (sünnet) kıl'' buyurdu .

 

 

 

6078 (20)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gece namazı ikişer ikişer kılınır. Sabah namazının vaktinin geldiğini görürsen bir rekat vitir kıl. '' İbn Ömer'e: "İkişer ikişer ne demektir" diye sorulunca: "Her iki rekatta bir selam vermektir" cevab ını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6079 (21)- Enes b. Sirin der ki: İbn Ömer'e: "Sabah namazından önceki iki rekatta ne okuyayım?" diye sorunca, şöyle cevap verdi:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazlarını ikişer rekat olarak kılar, gecenin sonunda da bir rekat vitir kılardı." Enes der ki: İbn Ömer'e:

"Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sabah namazından önce kıldığı iki rekatta ne okuduğunu soruyorum" deyince, İbn Ömer şöyle cevap verdi: "Yavaş ol, sen çok anlayışsız birisin. Ben sana daha hadisi anlatıyorum. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazından evvel sanki ezan veya kamet okunuyormuşçasına (süratle) iki rekat namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Müslim (1/209) rivayet etti.

 

 

 

6080 (22)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkarsanı sabah namazının (farzından önce) bir rekat (vitir) ve iki rekat kıl. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6081 (23)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitir namazını sordu. Ben ve o adam yürürken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer rekat kılınır. Vitir ise bir rekattır" buyurdu. Şu'be ekledi: İbn Ömer bu hadiste: "Gecenin sonunda" dememiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6082 (24)- İbn Ömer bildiriyor: Çöl halkından bir adam Resulullah'a {Sallallahu aleyhi ve Sellem} gece namazını sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret ederek: '' (Gece namazı) İkişer rekat kılınır. Vitir ise gecenin sonunda bir rekattır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6083 (25)- İbn Ömer der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberdeyken bir adam kendisine gece namazını sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkan, bir rekat kılar ve bu rekat daha önce kıldığını vitre fevirir'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6084 (26)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gece namazı sorulunca: ''İkişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkarsanı bir rekat kır cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6085 (27)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gece namazı sorulunca: ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkarsanı bir rekat kıl ve (sabah namazından önceki) son namazını vitir yap'' cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6086 (28)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Gece namazı nasıl kılınır?" diye sorulunca: ''İkişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkarsanı bir rekat vitir kır cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6087 (29)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkarsanı bir rekat kıl. Bu rekatı daha önce kıldığını vitre çevirir. '' Abdullah ta bu durumda bir rekat vitir kılardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6088 (30)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gece namazını sorunca: ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkarsanı bir rekat vitir kır cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1698) ve Nesai (3/228) rivayet ettiler.

 

 

 

6089 (31)- Tilvus der ki: Bir adam İbn Ömer'e: "Ebu Hureyre (r.a.), vitir namazının vacip olmadığını iddia ediyor" deyince, İbn Ömer şöyle karşılık verdi: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gece namazını sorunca: ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkarsanı bir rekat vitir kır cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (3/227) rivayet etti.

 

 

6090 (32)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gece namazı ikişer rekat olarak kılınır. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkarsanı bir rekat vitir kırbuyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6091 (33)- Enes b. Sirin anlatıyor: Abdullah b. Ömer'e: "İmamın arkasında okumam gerekir mi?" diye sorduğumda: "İmamın okuması senin için yeterlidir" karşılığını verdi. Ben: "Sabah namazının iki rekatında okumayı uzatayım mı?" diye sorunca ise: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazını ikişer rekat olarak kılardı" karşılığını verdi. Ben: "Ben sana sabah namazının iki rekatını soruyorum" deyince, İbn Ömer: "Sen ne anlayışsız birisin? Hadise devam ettiğimi görüyorsun (deyip şöyle devam etti). Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazını ikişer rekat olarak kılardı. Sabah namazının vaktinin geçmesinden korkunca bir rekat vitir kılar, sonra başını (yastığa) koyar. Yatıp yatmadığını daha anlayamadan, sabah namazından önce sanki eli kulağında ezan veya kamet okunuyormuşçasına (suratle) iki rekat namaz kılardı. Vakit bu kadar darken nasıl uzun okunur?"

Ben: "Bir adam, Allah yolunca harcanmak üzere mal vasiyet ederse, bu maldan hac için infak edilebilir mi?" diye sorunca, İbn Ömer: "Böyle yapacak olursanız, yine Allah yolunda harcamış olursunuz" cevabını verdi. Ben: "İmamla beraber bir rekatı kaçıran, imam selam verince, imam kalkmadan kendisi o rekatı kaza etmek için kalkabilir mi?" diye sorunca: "İmam selam verince kalkabilir" cevabını verdi. Ben: "Kişi, verdiği borcu geri alırken, alacağından fazlasını alıyor" deyince: "Kıyamet günü her vefasız arkasında vefasızlığı nisbetinde bir bayrak dikilecektiL"

 

[-Sahihtir-]

 

4640 Cl)'de geçmişti.

 

 

SONRAKİ