MÜSNED-İ HANBEL

NAFİLE NAMAZ

 

DEVAM: 2- Nafile Namazı Evde Kılmanın Fazileti

 

6- Hz. Aişe (r.anha)

 

5851- Hz. Aişe (r.anha)'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazlarınızın bir kısmını evlerinizde kılınız ve oraları kabristana çevirmeyiniz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Buhari, salat 1/528 (432), Müslim 1/538 (777) ve Tirmizi 2/313 (451 "hasen -sahih") rivayet ettiler

 

 

 

7- Abdullah b. Sa'd

 

5852- Haram b. Hakim amcası Abdullah b. Sa'd'dan bildiriyor: (Amcam) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e guslü gerektiren halleri, sudan sonra gelen suyu, evde ve mescitte namaz kılmayı ve hayızlı kadın ile birlikte yemek yemeyi sordu. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah hakkın söylenmesinden haya etmez. Ben şöyle şöyle yaptığımda namaz için aldığım abdest gibi abdest alırım ve edeb yerimi yıkarım'' buyurarak guslün yapılışını anlattı. Sonra şöyle devam etti: ''Su'dan sonra suyun hükmüne gelince, o mezldir. Her erkek mezt çıkarır. Bundan dolayı edeb yerimi yıkar ve abdest alırım. Mescid ve evde namaz kılma meselesine gelince, evimin mescide ne kadar yakın olduğunu biliyorsun. Benim için farz olanlar dışında evimde namaz kılmak, mescidde namaz kılmaktan daha hoştur. Hayızlı ile yemek yeme hususunan gelince, ben onlarla beraber yemek yiyorum.''

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis daha önce "Gusül" konusunda geçmiştir.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, taharet 1/54 (211) rivayet etti.

2258 (l)'de geçmişti .

 

 

 

8- Ömer b. el-Hattab (r.a.)

 

5853- Asım b. Amr el-Beceli, Ömer b. el-Hattab'a soru soran topluluktan olan bir kişiden bildiriyor: Onlar Hz. Ömer'e: "Biz sana üç şey hakkında olmak üzere, kişinin evinde nafile namaz kılmasını, cünüplükten dolayı guslü ve eşi hayızlı iken erkeğin yapabileceği şeyleri sormaya geldik" dediler. Ömer şu karşılığı verdi:

Sizler sihirbaz mısınız? Bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sorduğum zamandan beri hiç kimsenin sormadığı şeyleri sordunuz. Nebi (nafile namaz hakkında):''Kişi'nin evinde nafile namaz kılması nurdur, dileyen kişi de evini nurIandırır'' buyurdu. Cünüplükten dolayı gusletme hakkında ise: ''Önce edeb yerini yıkar, sonra abdest alır ve başına üç defa su döker'' buyurdu. Hayızlı kadın hakkında ise: ''Sadece izarı (iç çamaşırları) üzerinden faydalanma hakkı vardır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis daha önce "Gusül" konusunda geçmiştir.

 

Heysemi (1467) der ki: "Ben derim ki: Hadisin evde kılınan namazIa ilgili kısmını İbn Mace de rivayet etmiştir. Ahmed b. Hanbel, isimsiz bir ravi kanalıyla Hz. Ömer'den rivayet etmiştir."

 

 

SONRAKİ