MÜSNED-İ HANBEL

NAFİLE NAMAZ

 

3- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Gündüz Kıldığı Nafile Namazlar ve Vakit Namazların Sünnetleri

 

1- Hz. Ali (r.a.)

 

5854 (1) Asım b. Damra anlatıyor: Hz. Ali'ye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gündüz kıldığı nafile namazları sorduğumuzda: "Sizin onları kılmaya gücünüz yetmez" karşılığını verdi. Biz: "Sen anlat, biz gücümüzün yettiği kadarını yaparız" deyince, Hz. Ali şöyle dedi:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kılınca güneş doğudan yükselip ikindi vaktindeki gibi bir seviyeye gelince iki rekat namaz kılardı. Yine güneş öğle vaktindeki gibi yükseldiği vaktin simetriği durumunda olan bir vakitte dört rekat kılardı. Öğlenin farzından önce dört, farzından sonra iki rekat, ikindinin farzından önce dört rekat kılar ve bu dört rekatın ilk iki rekatı ile son iki rekatını, mukarreb meleklere, Nebilere ve bunlara tabi olan müminlere ve Müslümanlara selam vererek birbirinden ayırırdı."

 

Hz. Ali devamla dedi ki: "Bunlar toplam on altı rekattır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gündüz kıldığı nafileler bunlardır ve bunlara devam eden çok az sayıda kişi vardır." Veki, babasının şöyle dediğini bildiriyor: Ebu İshak bu hadisi aktarınca, Habib b. Ebi Sabit:

"Bu hadisin, senin mescidin dolusu altın değerindedir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (599) rivayet etti .

 

 

 

5855 (2)-Z Asım b. Damra: Arkadaşlarından bazıları Hz. Ali'ye: "Bize, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gündüz kıldığı nafileleri anlatır mısın?" deyince, Hz. Ali: "Sizin buna gücünüz yetmez" karşılığını verdi. Onlar: "Sen anlat, biz gücümüzün yettiği kadarını yaparız" deyip devamla hadisin tamamını rivayet etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5856 (3)-Z Asım b. Damra'nın bildirdiğine göre Hz. Ali'ye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gündüz kıldığı (nafile) namazlar sorulunca, şöyle cevap verdi: "On altı rekih kılardı. Güneş doğudan yükselip ikindi vaktindeki gibi bir seviyeye gelince iki rekat namaz kılardı. Yine güneş öğle vaktindeki gibi yükseldiği vaktin simetriği durumunda olan bir vakitte dört rekat kılardı. Öğlenin farzmdan önce dört, farzmdan sonra iki rekat, ikindinin farzmdan önce dört rekat kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5857 (4)-Z Asım b. Damra der ki: Hz. Ali'ye, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gündüz kıldığı (nafile) namazları sorduğumuzda şöyle cevap verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gündüz on altı rekat nafile kılardı ve bunlara devam eden çok az sayıda kişi vardır." Veki, babasının şöyle dediğini bildiriyor: Ebu İshak bu hadisi aktarınca, Habib b. Ebi Sabit:

"Bu hadisin, senin mescidin dolusu altın değerindedir" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5858 (5)-Z Asım b. Damra'nın Hz. Ali'den bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldığı her (farz) namazdan sonra iki rekat (nafile) kılardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5859 (6)- Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah ve ikindi namazları dışında her farz namazın ardından iki rekat nafile namaz kılardı." Abdurrahman rivayetinde: "Her namazın hemen arkasından" ibaresi geçmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

3312 (3)'te geçmişti.

 

 

 

5860 (7)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah ve ikindi namazları dışında her farz namazın ardından iki rekat nafile namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

3311 (2)'te geçmişti.

 

 

 

5861 (8)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasından (nafile) kılınabilecek her farz namazın ardından mutlaka iki rekat nafile namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5862 (9)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece on altı rekat nafile namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5863 (lO)-Z Hz. Ali der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece farz namazların dışında on altı rekat nafile namaz kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5864 (ll)-Z Asım b. Damra der ki: Hz. Ali'ye gidip: "Ey müminlerin emiri! Bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nafile namazlarını anlatır mısın?" diye sorduğumuzda: "Hanginizin bunları kılmaya gücü yeter" karşılığını verdi. Biz: "Yapabildiğimiz kadarını yaparız" deyince, Hz. Ali: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gündüz farz namazların dışında on altı rekat nafile namaz kılardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (424, 429, 598) ve Nesai (2/119) rivayet ettiler.

 

 

 

5865 (12)-Z Hz. Ali der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (gece) sekiz rekat nafile kılar, gündüz ise on iki rekat kılardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5866 (13)- Asım b. Damra der ki: Hz. Ali'ye ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gündüz kıldığı (nafile) namazları sorduğumuzda: "Sizin bunları kılmaya gücünüz yetmez" karşılığını verdi. Biz: "Gücü yeten kılar" deyince, Hz. Ali şöyle dedi: "Güneş doğudan yükselip ikindi vaktindeki gibi bir seviyeye gelince iki rekat namaz kılardı. Yine güneş öğle vaktindeki gibi yükseldiği vaktin simetriği durumunda olan bir vakitte dört rekat kılardı. Öğlenin farzından önce dört, farzından sonra iki rekat, ikindinin farzından önce dört rekat kılar ve bu dört rekatın ilk iki rekatı ile son iki rekatını, mukarreb meleklere, Nebilere ve bunlara tabi olan Müminlere ve Müslümanlara selam vererek birbirinden ayırırdı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5867 (14)- Hz. Ali der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gündüz on altı rekat kılardı." 

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5868 (15)- Hz. Ali der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğleden önce dört rekat (nafile) kıldı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ