MÜSNED-İ HANBEL

NAFİLE NAMAZ

 

DEVAM: 2- Nafile Namazı Evde Kılmanın Fazileti

 

4- Zeyd b. Sabit

 

5845 (1) Zeyd b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de kendine hasırdan bir oda yaptırdı ve bir kaç gece burada namaz kıldı. Sonunda halk etrafında toplanınca, artık sesini duymaz oldular ve uyuduğunu zannettiler ve bazıları, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanlarına çıkması için öksürmeye başladı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizin bu yaptığınız o kadar devam etti ki, bu namazın size farz kılınmasından ve bu sebeple de güç yetirememenizden korktum. Ey insanlar! Bu namazı evinizde kılınız. Kişinin farz namazların haricinde en faziletli namazı, evinde kıldığı (nafile) namazdır. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (9/117), Müslim 1/540 (781), Ebu Davud 2/69 (1447), Nesai 3/198 (1599), İbn Mace 1/303 (942) rivayet ettiler.

 

 

 

5846 (2)- Zeyd b. Sabit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece (Mescid'de) namaz kılınca cemaat bunun farkına vardı ve ikinci gün daha çok cemaat geldi, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sesini duyamayınca, seslenip öksürerek Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanlarına çıkmasını istediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bakıp şöyle buyurdu: ''Sizin bu yaptığınız o kadar devam etti ki, bu namazın size farz kılınmasından ve bu sebeple de güç yetirememenizden endişelendim. Kişinin farz namazların haricinde en faziletli namazı, evinde kıldığı (nafile) namazdır. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5847 (3)- Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin farz namazların haricinde en faziletli namazı, evinde kıldığı (nafile) namazdır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5848 (4)- Zeyd b. Sabit el-Ensari anlatıyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de kendine hasırdan bir oda yaptırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece çıkıp bu odada namaz kılardı. Bazı erkekler de onunla beraber namaz kılmaya başladı ve bunlar her gece geliyorlardı. Bir gece geldiler, ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıkmadı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıkması için öksürüp seslerini yükseltince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkeli bir şekilde yanlarına çıkıp şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! Sizin bu yaptığınız o kadar devam etti ki, bu namazın size farz kılınmasından korktum. Siz evlerinizde namaz kılmaya bakınız. Kişinin farz namazların haricinde en faziletli namazı, evinde kıldığı (nafile) namazdır. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5- Zeyd b. Halid el-Cüheni

 

5849 (1) Zeyd b. Halid el-Cühenl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evlerinizde namaz kılınız ve onları kabristana çevirmeyiniz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/539 (777), Tirmizi, salat 2/313 (451 "hasen -sahih") ve Nesai, kıyamu'l-leyl 3/197 (1598) rivayet ettiler.

 

 

 

5850 (2)- Zeyd b. Halid el-Cühenl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''EvIerinizi kabristana çevirmeyiniz ve orada namaz kılınız'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ