MÜSNED-İ HANBEL

TİLAVET VE ŞÜKÜR SECDESİ

 

8- Şükür Secdesi

 

1- Abdurrahman b. Avf (r.a.)

 

5814 (1) Abdurrahman b. Avf der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mescid'den) çıkınca peşinden gittim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hurmalığa girip secdeye kapandı. Secdeyi o kadar uzattı ki Allah'ın onu vefat ettirmiş -veya canını almış- olmasından korktum ve gelip kendisine baktım. ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırıp: ''Neyin var ey Abdurrahman?'' diye sordu. Duyduğum endişeyi kendisine anlatınca şöyle buyurdu: "Cibril bana şöyle dedi: Sana müjde vereyim mi? Allah sana şöyle buyuruyor: ''Kim sana salavat getirirse ben de salat (ikram) ederim. Kim de sana selam ederse ben de onu selamlarım''. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (1/222, "sahih") rivayet etti.

15056 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5815 (2)- Bu hadis başka bir kanalla: Abdurrahman b. Avf: "Mescid'e girdiğimde ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çıkmakta olduğunu gördüm ve peşinden gittim ... " şeklinde rivayet edilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5816 (3)- Abdurrahman b. Avf anlatıyor: Residullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün çıkıp zekat mallarına (bu malların olduğu bahçeye) doğru gitti ve içeriye girip kıbleye doğru dönerek secdeye kapandı. Secdeyi o kadar uzattı ki, Allah'ın onun canını aldığını zannettim ve ona doğru yaklaşıp oturdum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını kaldırıp: ''Kim o?'' diye sorunca: "Abdurrahman" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne istiyorsun?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Secdeye öyle bir kapandın ki, Allah canını aldı diye korkuya kapıldım" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril gelerek beni müjdeledi. Dedi ki: Allah şöyle buyuruyor: ''Kim sana salat ederse ben de salat ederim. Kim de sana selam ederse ben de onu selamlarım.'' Bu sebeple şükür secdesine kapandım. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (3714) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir:"

 

 

 

2- Ebu Bekre

 

5817 - Ebu Bekre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e düşmanla çarpışan ordusunun zafer müjdecisi geldi. Bu sırada başı Hz. Aişe (r.anha)'nın kucağında olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp secdeye kapandı. Sonra müjdeciye ayrıntılı bir şekilde anlatmasını söyledi. Müjdeci, anlattıkları arasında düşmanların idaresinin bir kadının elinde olduğunu da söyleyince Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} üç defa: ''Erkekler, kadınlar'a itaat ettikleri zaman helak oldular demektir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (4/291) rivayet etti.

27185(1)'de tekrar edecektir.

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu konuyla ilgili olarak Hz. Ali'nin, Zu's-Sedye'yi bulunca şükür secdesi yapması ve Ka'b b. Malik'in, tövbesinin kabul edildiği zaman secdeye kapanmasıyla ilgili rivayetler vardır ve ileride gelecektir.

 

 

SONRAKİ