MÜSNED-İ HANBEL

NAFİLE NAMAZ

 

1- Nafile Namazın Fazileti ve Farz Namazların Eksiğini Kapatması

 

1- Ümmü Habibe

 

5818 (1) Ümmü Habibe'nin bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Kim günde (farzlardan başka) on iki rekat namaz kılarsa Allah kendisine Cennette bir ev yapar -veya- kendisi için bir ev yapılır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim 1/503 (728), Ebu Davud, salat 2/18 (250), Nesai, kıyamu'l-leyl 3/264 (1797), İbn Mace, salat 1/361 (1141), Darimi, salat 1/397 (1438), İbn Huzeyme 2/203 (1187) ve Abd b. Humeyd (338/1552) rivayet ettiler.

 

 

 

5819 (2)- Ümmü Habibe binti Ebi Süfyan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir gün ve gecede farzlardan başka on iki rekat namaz kılarsa kendisine Cennette bir ev yapılır '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5820 (3)- Ümmü Habibe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir gün ve gecede farzlardan başka on iki rekat namaz kılarsa Allah kendisine Cennette bir ev yapar '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5821 (4)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Ümmü Habibe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Hangi Müslüman Allah rızası için bir gün ve gecede farzlardan başka on iki rekat nafile namaz kılarsa kendisine Cennette bir ev yapılır -veya- Allah kendisine cennette bir ev yapar.'' Ümmü Habibe der ki: "Bu hadisi duyduktan sonra, bu namazları kılmayı hiç bırakmadım." Amr da: "Bu hadisi duyduktan sonra, bu namazları kılmayı hiç bırakmadım" demiştir. Nu'man da aynı şeyi söylemiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Mahir: En güçlü nafileler: Sabah namazının ilk iki rekat sünneti, Öğle namazının öncesi dört sonrası iki rekat, Akşam namazından sonra iki rekat ve Yatsı'dan sonra iki rekat Tabi Teheccüd ve vitr'i kılabilen'in durumunu siz düşünün.

 

 

 

5822 (5)- Ümmü Habibe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi Müslüman kul güzelce abdest alır, sonra Allah rızası için her gün on iki rekat namaz kılarsa kendisine Cennette bir ev yapılır'' buyurdu. Ümmü Habibe ekledi: "Bu hadisi duyduktan sonra, bu namazları kılmayı hiç bırakmadım." Nu'man da: "Ben de bu namazları hiç bırakmadım" demiştir. İbn Cafer, Anbese b. Ebi Süfyan'dan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Ümmü Habibe'den, O da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Hangi Müslüman kul Allah rızası için her gün farzlardan başka on iki rekat nafile namaz kılarsa ... '' deyip aynı anlamda bir rivayette bulundu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5823 (6)- Ümmü Habibe binti Ebi Süfyan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim günde farzlardan başka on iki rekat nafile namaz kılarsa kendisine Cennette bir ev yapılır'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5824 (7)- Ümmü Habibe binti Ebi Süfyan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim günde farzlardan başka on iki rekat nafile namaz kılarsa Allah kendisine cennette bir ev yapar -veya- kendisine Cennette bir ev yapılır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

2- Ebu Musa el-Eş'ari (r.a.)

 

5825- Ebu Musa el-Eş'ari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir gün ve gecede farzlardan başka on iki rekat nafile namaz kılarsa kendisine Cennette bir ev yapılır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 2/274 (415 "hasen -sahih"), Nesai 3/263 (1805), İbn Mace 1/361 (1141) ve İbn Ebi Şeybe /(2/203) rivayet ettiler.

 

 

 

3- Ebu Hureyre (r.a.)

 

5826- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hangi Müslüman kul her gün on iki rekat namaz kılarsa kendisine Cennette bir ev yapılır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric. Müslim, salat 1/503 (728), Tirmizi, salat 2/274 (415) ve Nesai, kzyamu'l-leyl (2/377) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ