MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 73- İhtiyaç Anında "Sübhanallah" Demenin, EI Çırpmanın, işaret Etmenin ve Selam Almanın Caiz Oluşu

 

2- Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

5631 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şeytan namazımdan bana bir şey unutturacak olursa, erkekler ''5übhanallah'' desin, kadınlar ise el çırpsın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf 573) rivayet etti.

 

 

 

5632 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Namazda uyarı için) el çırpma kadınlara, tesbih (Sübhanallah demek) ise erkeklere mahsustur" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

5633 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazda tesbih (Sübhanallah demek) erkeklere, el çırpma ise kadınlara mahsustur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5634 (1)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Namazda bir durumla karşılaşan erkek ''Sübhanallah'' desin. Çünkü el çırpma kadınlara, tesbih (Sübhanallah demek) ise erkeklere mahsustur.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (1035) ve Nesai (8/243) rivayet ettiler.

 

 

 

5635 (2)- Sehl b. Sa'd anlatıyor: Ensar arasında bir sorun çıkınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarını bulmak için yanlarına gitti. Namaz vakti gelince Bilal, Ebu Bekr'e gelip: "Ey Ebu Bekr! Namaz vakti geldi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de burada değil. Ben ezan okuyup kamet getireyim. Sen de imam olup namaz kıldır" dedi. Ebu Bekr, dilediğin gibi yap" karşılığını verdi ve (Bilal ezan okuyup kamet getirince) Ebu Bekr namaza başladı. Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip te halk el çırparak Ebu Bekr'i uyarınca, Ebu Bekr kenara çekilmeye yeltendi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işaretle yerinde durmasını emretti, ama Ebu Bekr geri çekildi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ileri geçip namaz kıldırdı. Namazı bitirince de: ''Ey Eba Bekr! Neden yerinde durmadınV diye sorunca, Ebu Bekr: "İbn Ebi Kuhafe'nin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önünde durmaya hakkı yoktur" cevabını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye: ''Siz neden el çırptınızV diye sorunca da: "Ebu Bekr'e (geldiğini) bildirmek için" cevabını verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''EI çırpma kadınlara, tesbih (Sübhiinallah demek) ise erkeklere mahsustur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4072), Buhari (1201, 1218, 1234, 2690, 2693), Müslim (421), Nesai (2/77-78) ve İbn Huzeyme (853) rivayet ettiler.

7239 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5636 (3)- Sehl b. Sa'd anlatıyor ki: Amr b. Avf oğulları arasında kavga çıkınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in haberi oldu ve öğleden sonra aralarını bulmak için yanlarına gitti. Giderken de Bilal'e: ''Ey BilaI! Namaz vakti gelir de henüz dönmemiş olursam, Eba Bekr'e, halka namaz kıldırmasını söyle'' buyurdu. İkindi vakti gelince Bilal kamet getirip Ebu Bekr'e ileri geçmesini söyledi. Ebu Bekr namaz kıldırırken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince, sahabe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gördü ve el çırpmaya başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halkı yararak gelip Ebu Bekr'in arkasında durdu. Ebu Bekr namaza durunca etrafına bakmazdı. El çırpmanın devam ettiğini gören Ebu Bekr dönüp arkasındaki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gördü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona namaza devam etmesini işaret etti. Ebu Bekr kısa bir süre yerinde durup Allah'a hamd edip arka saf'a girinceye kadar geri gitti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ileri geçip halka namaz kıldırdıktan sonra: ''Neden işaret etmeme rağmen devam etmedin?'' diye sorunca, Ebu Bekr:

"İbn Ebi Kuhafe'nin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e imamlık yapmaya hakkı yoktur" cevabını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye: ''Namaz kılarken bir durumla karşılaşırsanız, erkekler ''Sübhanallah'' desin, kadınlar ise el çırpsın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5637 (4)- Sehl b. Sa'd anlatıyor: Amr b. Avf oğulları arasında kavga çıkınca, öğleden sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in haberi oldu ve aralarını bulmak için yanlarına gitti. Giderken de Bilal'e: ''Ey Bilal! Namaz vakti gelir de henüz dönmemiş olursam, Ebu Bekr'e, halka namaz kıldırmasını söyle'' buyurdu. Namaz vakti gelince Bilal ezan okudu ve kamet getirip Ebu Bekr'e ileri geçmesini söyledi. Ebu Bekr namaz kıldırırken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince, sahabe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gördü ve el çırpmaya başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halkı yararak gelip Ebu Bekr'in arkasında durdu. Ebu Bekr namaza durunca etrafına bakmazdı. El çırpmanın devam ettiğini gören Ebu Bekr dönüp arkasındaki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i gördü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona namaza devam etmesini işaret etti. Ebu Bekr arka safa girinceye kadar geri gitti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ileri geçip halka namaz kıldırdıktan sonra: ''Neden işaret etmeme rağmen devam etmedin?" diye sorunca, Ebu Bekr: "İbn Ebi Kuhafe'nin, Resulullah'a imamlık yapmaya hakkı yoktur" cevabını verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabeye: ''Namaz kılarken bir durumla karşılaşırsanız, erkekler ''Sübhanallah'' desin, kadınlar ise el çırpsın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5638 (5)- Sehl b. Sa'd anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Amr b. Avf oğulları arasında olan bir anlaşmazlığı çözmek için yanlarına gitti. İkindi vakti olunca Bilal, Ebu Bekr'e: "Ben kamet getirirsem, sen halka namaz kıldırır mısın?" diye sordu. Ebu Bekr: "Evet" cevabını verince, Bilal kamet getirdi ve Ebu Bekr halka namaz kıldırmak için öne geçti. Namaz kılarlarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip safları yararak öne doğru ilerleyince, cemaat el çırpmaya başladı. Ebu Bekr namaz kılarken etrafına bakmazdı. El çırpma çoğalınca Ebu Bekr arkasına baktı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in safları yardığını görüp geri çekildi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona yerinde kalmasını işaret etmesine rağmen Ebu Bekr geri çekilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ileri geçip halka namaz kıldırdı. Namazı bitirip: ''Ey Eba Bekr! Neden işaret etmeme rağmen devam etmedin?'' diye sorunca, Ebu Bekr: "İbn Ebi Kuhafe'nin, Resulullah'a imamlık yapmaya hakkı yoktur" cevabını verdi. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden başınıza böyle bir durum geldiğinde el çırpıyorsunuz. ''5übhanallah'' deyiniz. Çünkü el çırpma kadınlara mahsustur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5639 (6)- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namazda tesbih erkeklere, el çırpma ise kadınlara mahsustur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5640 (7)- Aynı hadis başka kanalla Sehl b. Sa'd'dan rivayet edilmiştir; ancak farklı olarak şu ibare yer almıştır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekr'e yerinde kalması için işaret edince, Ebu Bekr, ellerini semaya kaldırıp, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine böyle emrettiği için Allah'a hamd ettikten sonra geri çekilip arka saffm hizasma geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise ileri geçip namaz kıldırdı. Hadisin devamı Hammad b. Seleme'den yapılan rivayetle aynı anlamdadır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5641 (8)- Sehl b. Sa'd es-Saidi anlatıyor: Bir kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: "Amr b. Avf oğulları kavgaya tutuştular ve birbirlerine taş atıyorlar" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarını bulmak için yola çıktı. Bu sırada namaz vakti gelince Bilal, Ebu Bekr es-Sıddik'e gelip: "Kamet getireyim de namaz kılamr mısın?" diye sordu. Ebu Bekr: "Olur" cevabını verince, Bilal kamet getirdi, Ebu Bekr de namaz kıldırmak için ileri geçti. Halk arkasında saf durup namaza başlayınca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittiği yerden geri döndü ve safları yararak ilk safa yetişip durdu. Cemaat, Ebu Bekr'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in geldiğini bildirmek için el çırpmaya başladı. Ebu Bekr namazda etrafına bakmazdı, ama cemaat el çırpmayı arttırınca arkasına baktı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, arkasında cemaatle namaza durduğunu gördü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yerinde durmasını işaret edince, Ebu Bekr, dua eder gibi ellerini kaldırıp, geri çekilerek arka safta durdu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öne geçip namaz kıldırdı. Namazı bitirince de: ''Neden namazda bir durumla karşılaştığınızda el çırpıyorsunuz. Namazdayken bir durumla karşılaşınca ,,5übhanallah'' deyiniz. Çünkü el çırpma, kadınlara mahsustur" buyurdu. Sonra Ebu Bekr'e: ''Neden ellerini kaldırdın. 5ana işaret etiğim halde neden yerinde durmadın?'' diye sorunca, Ebu Bekr: "Senden gördüğüm şey sebebiyle ellerimi kaldırıp Allah'a hamd ettim. İbn Ebi Kuhafe'nin, Resulullah'a imamlık yapmaya hakkı yoktur" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ