MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

72- Ellerini Böğrüne Koymasının Yasaklanması

 

1- Ebu Hureyre (r.a.)

 

5607 (1) Ebu Hureyre (r.a.), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazdayken ellerin böğre konmasını yasakladığını bildiriyor.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Buhari (3/70), Müslim (1/153), Ebu Davud 1/357 (947), Tirmizi 1/297 (383) ve Nesai (1/142) rivayet ettiler.

 

 

 

5608 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazdayken ihtisarı yasakladı. Yezid b. Harun der ki: Hişam'a: "İhtisar nedir?" diye sorduğumuzda: "Namaz kılarken elleri böğre koymaktır" cevabını verdi. Bunun üzerine Hişam'a: "Ebu Hureyre (r.a.) bunu Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den mi nakletti?" diye sorduğumuzda başıyla: "Evet" işareti yaptı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5609 (3)- Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin namazdayken ellerini böğrüne koymasını yasakladı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Buhari (1220), Müslim, mesacid 1/387 (545), Tirmizi, salat 1/222 (383) ve Nesai 1/127 (890) rivayet ettiler.

 

 

 

5610 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerimizi böğrümüze koyarak namaz kılmamızı yasakladı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5611 (5)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Namaz kılarken ellerin böğre konması yasaklanmıştır." Yezid b. Harun der ki: Hişam'a: "Ebu Hureyre (r.a.) bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den mi nakletti?" diye sorduğumuzda başıyla: "Evet" işareti yaptı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2- İbn Ömer (r.a.)

 

5612 (1) Ziyad b. Subayh el-Hanefi der ki: İbn Ömer'in yanında namaz kılarken ellerimi böğrüme koyunca, İbn Ömer ellerime vurdu ve namazı bitirince: "Bu şekilde durmak, namazda haça benzemektir ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasaklamıştı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Ebu Davud (1/34) kısa metinle rivayet etti.

 

 

 

5613 (2)- Ziyad b. Subayh el-Hanefi der ki: Ben Kabe'ye yönelmiş namaz kılarken yanımda bir ihtiyar vardı. Namazı uzattım ve bu sırada ellerimi böğrüme koydum. İhtiyar ellerime kuvvetle vurunca, içimden: "Neyimden şüphelendi?" deyip hızlıca namazı bitirdim. Bu sırada ihtiyarın arkasında bir çocuğun oturduğunu gördüm ve: "Bu ihtiyar kim?" diye sordum. Çocuk: "Abdullah b. Ömer'dir" cevabını verince, namazı bitirinceye kadar oturdum ve İbn Ömer namazı bitirince: "Ey Ebu Abdirrahman! Neyimden şüphelendin?" diye sordum. İbn Ömer: "O sen miydin?" karşılığını verdi. Ben: "Evet" cevabını verince ise: "Bu şekilde durmak, namazda haça benzemektir ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu yasaklamıştı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Ebu Davud (1/340) kısa metinle ve Nesai (1/142) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ