MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 70- Abdesti Sıkışıkken, Yemek Hazırken ve Uykuluyken Namaz Kllmanın Mekruhluğu

 

2- Hz. Aişe (r.anha)

 

5568 (1) Hz. Aişe (r.anha)'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemek hazır iken ve abdest sıkışık iken namaz kılınmaz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, mesacid 1/393 (560) ve Ebu Davud, taharet 1122 889) rivayet ettiler.

 

 

 

5569 (2)- Hz. Aişe (r.anha)'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yemek hazırken ve abdest sıkışıkken namaz kılınmaz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5570 (3)- Hz. Aişe (r.anha)'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği hazır olur namaz vakti de girerse siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5571 (4)- Hz. Aişe (r.anha)'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği hazır olur, namaz vakti de girerse siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 Diğer Tahric: Buhari, edeb 2/159 (671), Müslim, mesacid 1/392 (557), Ebu Davud, at'ime 3/345 (3757), Tirmizi, salat 2/186 (354 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

5572 (5)- Hz. Aişe (r.anha)'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği hazır olur, namaz vakti de girerse siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5573 (6)- Hz. Aişe (r.anha)'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği hazır olur, namaz vakti de girerse siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurdu. Veki rivayetinde: "Namaz vakti geldiğinde akşam yemeği hazır olunca" geçerken, İbn Uyeyne'de: "Akşam yemeği hazır olunca" ibaresi yer almıştır.

 

 

 

3- Ebu Umame

 

5574 (1) Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: '' Sizden hiç kimse, abdesti sıkışıkken namaza durmasın, izinsiz olarak bir eve girmesin ve bir topluluğa imamlık yapan sadece kendisi için dua etmesin. ''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (2/79) hadisin Sefer b. Nuseyr sebebiyle zayıf olduğunu, ama İbn Hibban'ın bu kişiyi güvenilir bulduğunu söyledi.

 

 

 

5575 (2)- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: '' Sizden hiç kimse, abdesti sıkışıkken namaza durmasın. Bir topluluğa imamlık yapan sadece kendisi için dua etmesin. Böyle yapan kişi cemaate ihanet etmiş olur. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ