MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 70- Abdesti Sıkışıkken, Yemek Hazırken ve Uykuluyken Namaz Kllmanın Mekruhluğu

 

4- Ümmü Seleme

 

5576 (1) Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği hazır olur, namaz vakti de girerse siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5577 (2)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namaz vakti gelince akşam yemeği hazır olursa siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5578 (3)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namaz vakti gelince akşam yemeği hazır olursa siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5- Seleme b. el-Ekva'

 

5579 (1) İyas b. Seleme b. el-Ekva', babasından, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Namaz vakti gelince akşam yemeği hazır olursa siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurduğunu nakleder.

 

[Zayıf]

 

Diğer Tahric: İbn Ebi Şeybe (2/240) rivayet etti.

 

 

 

5580 (2)- İyis b. Seleme b. el-Ekva', babasından, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Namaz vakti gelince akşam yemeği hazır olursa siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurduğunu nakleder.

 

[Zayıf]

 

 

 

6- İbn Ömer (r.a.)

 

5581 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği hazır olur, namaz vakti de girerse doymadan (namaz için) kalkmayın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Ebu Davud (3/403) rivayet etti.

 

 

 

5582 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kişi namaza yetişmek için yemeğini acele yemesin'' buyurdu. İbn Ömer, akşam yemeğini yerken kamet getirildiğini duyar, ama yemekte acele etmezdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer Tahric: Ebu Davud (3/403) rivayet etti.

 

 

 

5583 (3)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Namaz vakti gelince akşam yemeği hazır olursa siz akşam yemeğinden başlayın'' buyurdu. İbn Ömer bir defasında imam'ın okumasını duyduğu halde akşam yemeğine devam etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5584 (4)- Nıfi'nin bildirdiğine göre İbn Ömer bazen oruçken kendisini akşam yemeğini hazırlaması için gönderir, bu sırada akşam ezanı okunup kamet getirilir, İbn Ömer bunu duymasına rağmen yemekten kalkmaz ve acele yemekte etmez, yemeği bitirince kalkıp namaz kılardı. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği konulduğu zaman (namaza yetişmek için) acele yemeyiniz'' buyurdu" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

7 - Enes b. Malik (r.a.)

 

5585 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği hazır olunca namaza başlanmışsa, siz yemeğe öncelik verin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Buhari, ezan (1/171), Müslim, mesacid 1/397 (557), Ebu Davud 1/345 (3757) ve Tirmizi 2/185 (353 "hasen - sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

5586 (2)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği hazır olunca namaza başlanmışsa, siz yemeğe öncelik verin'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5587 (3)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Namaz kılarken uykusu gelenı gidip ne dediğini bilecek duruma gelinceye kadar uyusun'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5588 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Namaz kılarken uykusu gelen, gidip ne dediğini bilecek duruma gelinceye kadar uyusun'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5589 (5)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği konulunca ezan okunursa, önce yemeği yiyiniz, sonra namazı kılınız'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5590 (6)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği konulunca namaza başlanırsa, önce yemeği yiyiniz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5591 (7)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Namaz vakti gelince akşam yemeği konulursa, önce yemeği yiyiniz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5592 (8)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Akşam yemeği konulunca namaz vakti gelirse, önce yemeği yiyiniz'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5593 (9)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Namaz kılarken uykusu gelen, gidip uyusun'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ