MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

67- Namaz Kılarken Saçları Örüp Ensede Toplamak, Çakıllarla Oynamak ve Üflemek

 

1- İbn Abbas (r.a.)

 

5516 (1) Kureyb'in bildirdiğine göre İbn Abbas, Abdullah b. el-Haris'in, saçlarını örerek ensesinde toplayıp namaz kıldığını görünce, arkasına geçip saçlarını çözmeye başladı. Abdullah ise (namaza devam edip) hiçbir tepki vermedi. Namaz bitince ise: "Başımdan ne istiyorsun?" dedi. İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu şekilde namaz kılanı elleri bağlanmış olarak namaz kılan gibidir (yani saçları secdeden payını alamaz)'' buyurduğunu duydum" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (492), Ebu Davud (647) ve Nesai (2/215) rivayet ettiler.

 

 

 

5517 (2)- İbn Abbas'ın azatlısı Kureyb'in bildirdiğine göre İbn Abbas, saçlarını örerek ensesinde toplayıp namaz kılan Abdullah b. el-Haris'in yanından geçerken, yanında durup saçlarını çözmeye başladı. İbnu'l-Haris ise namaza devam edip hiçbir tepki vermedi. İbn Abbas onun saçlarını çözdükten sonra oturdu. İbnu'l-Haris namazı bitirince İbn Abbas'ın yanına gidip: "Demin neden başıma böyle yaptın?" diye sorunca, İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Saçlarını arkadan toplayarak namaz kılanı elleri bağlanmış olarak namaz kılan gibidir (Yani saçları secdeden payını alamaz)'' buyurduğunu duydum" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5518 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saçlarını arkadan toplayarak namaz kılan, elleri bağlanmış olarak namaz kılan gibidir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

2- Ebu Rafi' (r.a.)

 

5519 (1) Ebu Rafi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin saçlarını arkadan toplayarak namaz kılmasını yasaklamıştır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/174 (646), Tirmizi, salat 2/223 (384), İbn Mace, salat 1/331 (1042), Beyhaki, salat (2/109) ve İbn Huzeyme 2/58 (911) rivayet ettiler.

 

 

 

5520 (2)- Ebu Rafi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin saçlarını arkadan toplayarak namaz kılmasını yasaklamıştır.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ