MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 67- Namaz Kılarken Saçları Örüp Ensede Toplamak, Çakıllarla Oynamak ve Üflemek

 

3- Hz. Ali (r.a.)

 

5521 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Ey Ali! Kendim için istediğimi senin için de isterim. Kendim için istemediğimi senin için de istemem. Rükudayken ve secdedeyken kıraat yapma. Saçlarını arkadan toplayarak namaz kılma. Çünkü bu (yani saç topuzu) şeytan ın oturak yeridir. İki secde arasında makadını yere koyarak oturma. Çakıllarla oynama, (secdede) kollarını yere yapıştırma. İmam okumayı karıştırırsa onu düzeltme. Altın yüzük takma, ipek karışımı elbise giyme ve(ipekten yapılmış) palanlara oturma. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (908), İbn Mace (894) ve Tirmizi (282) rivayet ettiler.

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis daha önce "Rükudayken Kıraat" konusunda geçmiştir,

 

 

 

4- İbn Ömer (r.a.)

 

5522 (1) Ali b. Abdirrahman el-Muavi der ki: İbn Ömer'in yanında namaz kılarken çakıllarla oynaymca, İbn Ömer: "Çakıllarla oynama! Bu(nu yapmak) şeytandandır. Ama sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yap, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle yapardı" dedi. Ebu Abdillah der ki: "İbn Ömer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in secde edeceği yerdeki çakılları eliyle bir defa temizlemesini kasdetmiştir. ,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (580) ve Nesai (3/36) rivayet ettiler.

 

 

 

5523 (2)- Ali b. Abdirrahman der ki: İbn Ömer, namazda çakıllarla oynayan bir adamı görünce: "Namazda çakıllarla oynama ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yap" dedi. Muhammed (b. Cafer) rivayet i: "İbn Ömer bacaklarını yapıştırıp sol elini sol dizine, sağ elini sağ dizine koyup işaret parmağıyla teşehhüd işaretinde bulundu."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Avane (2/224) rivayet etti.

 

 

 

5524 (3)- Ali b. Abdirrahman el-Muavi der ki: İbn Ömer, namazda çakıllarla oynarken beni gördü ve namazı bitirince böyle yapmamı yasaklayıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yap" dedi. Ben:

"Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yapardı?" diye sorunca, İbn Ömer şöyle cevap verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda oturunca sağ elini sağ bacağına koyup bütün parmaklarını yumar, başparmağını takip eden (şehadet) parmağı ile işarette bulunur, sol elini de sol uyluğunun üzerine koyardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Müsned'i tertib eden der ki: Bu hadis daha önce geçmiştir.

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (1/88), Müslim (580), Ebu Davud (987) ve Nesai (3/36) rivayet ettiler.

5306 (2)'de geçmişti.

 

 

 

5- Ebu Zer el-Gifari (r.a.)

 

5525 (1) Ebu Zer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu nakleder: ''Sizden biri namaza kalkınca rahmet ona yönelir. Bu sebeple çakılları temizlemekle meşgul olmasın.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/249 (945), Tirmizi 21219 (379), Nesai 3/6 (1191), İbn Mace 10/327 (1027), İbn Huzeyme 2/59 (913) ve Humeydi 1/70 (128) rivayet ettiler.

 

 

 

5526 (2)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden biri namaza kalkınca rahmet ona yönelir. Bu sebeple çakıllarla oynamasın -veya- el sürmesin.''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5527 (3)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e her şeyi sordum. Hatta namazdayken çakılları temizlemeyi bile. Bana: "Ya bir defa yap veya hiç yapma'' buyurdu.

 

Müemmel, hadisi: "Çakılları düzeltmeyi veya el sürmeyi ... " şeklinde nakletmiştir.

 

 

 

5528 (4)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden biri namaza kalkınca rahmet ona yönelir. Bu sebeple çakıllara el sürmesin ve oynamasın. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5529 (5)- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri namaza kalkınca rahmet ona yönelir. Bu sebeple çakıllarla oynamayın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

6- Huzeyfe

 

5530 (1) Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e lıer şeyi sordum. Hatta namazdayken çakılları temizlemeyi bile. Bana: ''Ya bir defa yap veya hiç yapma'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Bu hadisin meşhur olan kanalı üstteki Ebu Zer hadisidir. İbn Ebi Leyla, kötü ezberi olan bir ravidir.

 

 

 

5531 (2)- Huzeyfe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e lıer şeyi sordum. Hatta namazdayken çakılları temizlemeyi bile. Bana: ''Ya bir defa yap veya hiç yapma'' buyurdu.

 

 

 

7- Muaykib b. Ebi Fatima ed-Devsi

 

5532 (1) Ebu Seleme'nin Muaykib'den bildirdiğine göre kendisi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Mescid'de çakılları temizlemenin hükmünü sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer mutlaka temizleyeceksen sadece bir defa temizle'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer Tahric: Buhari (1208), Müslim (1156-9), Ebu Davud (946), Tirmizi (380), Nesai (3/7) ve İbn Mace (1026) rivayet ettiler. 

 

 

 

5533 (2)- Muaykib'in bildirdiğine göre, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Mescid'de çakılları temizlemenin hükmü sorulunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer mutlaka temizleyeceksen sadece bir defa temizle '' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

5534 (3)- Muaykib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde edeceği yerdeki toprağı düzelten bir kişiye: ''Eğer mutlaka düzelteceksen sadece bir defa düzelt'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

 

5535 (4)- Muaykib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Mescid'de çakılları temizlemenin hükmü sorulunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer mutlaka temizleyeceksen sadece bir defa temizle'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

8- Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

5536 (1) Cabir b. AbdiIlah der ki: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e çakılları temizlemenin hükmünü sorunca: ''Bir defa düzeltebilirsin, ama düzeltmeyip öylece bırakman hepsi siyah gözlü yüz deveyi infak etmenden daha hayırlıdır'' cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (897) rivayet etti.

 

 

 

5537 (2)- Cabir b. AbdiIlah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birinin (namazdayken) çakılları düzeltmeyip öylece bırakması, hepsi siyah gözlü yüz deveyi infak etmesinden daha hayırlıdır. Ama şeytan sizden birine galip gelirse (mutlaka düzeltmeniz gerekirse) sadece bir defa temizlesin. ''

 

[Hasen]

 

 

 

5538 (3)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birinin (namazdayken) çakılları düzeltmeyip öylece bırakması, hepsi siyah gözlü yüz deveyi infak etmesinden daha hayırlıdır. Ama şeytan sizden birine galip gelirse sadece bir defa temizlesin.''

 

[Hasen]

 

 

 

5539 (4)- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birinin (namazdayken) çakılları düzeltmeyip öylece bırakması, hepsi siyah gözlü yüz deveyi infak etmesinden daha hayırlıdır. Ama şeytan sizden birine galip gelirse sadece bir defa temizlesin.''

 

[Hasen]

 

 

 

5540 (5)- İbn Ebi Zi'b, Cabir b. Abdillah'tan, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden birinin (namazdayken) çakılları düzeltmeyip öylece bırakması. .. '' deyip devamla aynı rivayette bulundu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ