MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 65- Namazda Yapılması Mekruh ve Mubah Olan Şeyler Namazda Konuşmanın Yasaklanması

 

2- Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

5502 (1) İbn Mes'ud der ki: Biz namazdayken konuşurduk. (Bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken yanına gidip selam verdim, selamıma karşılık vermeyince (selamı almadığı için) aklıma ilgili ilgisiz şeyler gelmeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince şöyle buyurdu: ''Allah peygamberine verdiği emirlerden dilediğini yeniler. Allah peygamberine: ''Namazda konuşmayın'' şeklinde yeni bir emir verdi.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (924) ve Nesai (3/19) rivayet ettiler.

 

 

 

5503 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Biz namazdayken konuşurduk. (bir gün) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken yanına gidip selam verdim, selamıma karşılık vermeyince (selamı almadığı için) aklıma ilgili ilgisiz şeyler gelmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince şöyle buyurdu: ''Allah peygamberine verdiği emirlerden dilediğini yeniler. Allah peygamberine: ''Namazda konuşmayın'' şeklinde yeni bir emir verdi. ''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5504 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)( namaz kılarken selam verirdim ve selamımı alırdı. Birgün namaz kılarken kendisine selam verince selamımı almadı. Bu durum ağırıma gitti ve: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önce namaz kılarken sana selam verirdim, sen de selamımı alırdın. Şimdi selam vedim, ama almadın" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah peygamberine verdiği emirlerden dilediğini yenilerli buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5505 (4)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Daha önce namazdayken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e selam verirdik. Necaşi'nin yanından (Habeşistan'dan) döndüğümüz zaman Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e selam verince selamımızı almadı ve: ''Namazda meşguliyet vardır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, S. el-Kübra'da (540) rivayet etti.

 

 

 

5506 (5)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Daha önce namazdayken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e selam verirdim ve o da selamımı alırdı. Birgün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken kendisine selam verince selamımı almadı. Bu durum ağırıma gitti ve namazı bitirince:

"Ey Allah'ın Resulü! Daha önce namaz kılarkerr sana selam verirdim, sen de selamımı alırdm" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah verdiği emirlerden dilediğini yeniler'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10129) rivayet etti.

 

 

 

5507 (6)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Daha önce namazdayken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e selam verirdik. Necaşi'nin yanından (Habeşistan'dan) döndüğümüz zaman Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verince selamımızı almadı. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Daha önce namazdayken selam verirdik ve selamı alırdın" dediğimizde: ''Ben meşguldüm -veya- namazda meşguliyet vardır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1199, 1216, 3875) ve Müslim (1138) rivayet ettiler.

 

 

 

5508 (7)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Habeşistan'a gitmeden önce Mekke'deyken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namaz kılarken selam verirdik. Habeşistan'dan döndüğümüz zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gidip selam verince selamımızı almadı. Bu sebeple aklıma ilgili ilgisiz şeyler gelmeye başladı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince ona bunun sebebini sordum, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah verdiği emirlerden dilediğini yeniler. Şimdi de namazda konuşmamamızı emretttl cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3- Cabir b. Abdillah (r.a.)

 

5509 (1) Cabir anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mustalik oğullarına giderken beni bir yere gönderdi. Geri döndüğümde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in devesinin üzerinde namaz kıldığını gördüm. Onunla konuşunca eliyle şöyle -Züheyr bunu anlatırken eliyle nasıl işaret ettiğini gösterdi- işaret etti. Bir daha konuşunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle aynı şekilde işaret yaptı. Onun okumasını duyuyordum; rüku ve secdeleri işaretle yapıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: ''Seni gönderdiğim işi ne yaptın? Namaz kıldığım için seninle konuşamadım''buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1142, 1143), Ebu Davud (926, 1227), Tirmizi (351) ve Nesai (3/6) rivayet ettiler.

4210 (16)'da geçmişti.

 

 

 

5510 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir iş için gönderdi. Geri döndüğümde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in doğu yönüne doğru devesinin üzerinde namaz kıldığını ve rüku ve secdeleri işaretle yaptığını secdede, rükudan daha fazla eğildiğini gördüm. Kendisine selam verdim, ama selamımı almadı. Namazı bitirince ise: ''Falan işi ne yaptın? Namaz kılıyordum (bu sebeple selamını alamadımy buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

4209 (lS)'da geçmişti.

 

 

SONRAKİ