MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

62- Tehlil, Tesbih, Tahmid ve Tekbir Hakkında

 

1. Muğire b. Şu'be (r.a.)

 

5470 (1) Abde b. Ebi Lubabe, Muğire b. Şu'be'nin azatlısı Verrad'dan bildiriyor: Muğire b. Şu'be, Muaviye'ye şöyle bir me&up yazdı. Mektubu da Verrad yazmıştı: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in selam verdiği zaman: ''Allah'tan başka ilah yoktur. O, birdir ve hiç bir ortağı yoktur. Mülk O'nundur ve hamd O'nadır. Allahım! Senin verdiğine mani olacak, senin mani olduğunu da verecek hiç kimse yoktur. Makam sahibinin sahip olduğu şeyler, senin yanında kendisine hiçbir fayda vermez'' dediğini işittim. '' Verrad der ki: "(Bu mektuptan) sonra elçi olarak Muaviye'nin yanına geldiğimde onun minberde insanlara bunu öğretip bunlarla dua etmelerini emrettiğini gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (844, 6330, 6473, 6615, 7292), Müslim (1277, 1278, 1279, 1280, 1281), Ebu Davud (1505) ve Nesai (3/70) rivayet ettiler.

 

 

 

 

5471 (2)- Muğire'nin katibi Verrad der ki: Muaviye, Muğire'ye: "Bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmiş olduğun bir şey yaz" diye bir mektup yazdı. Bunun üzerine Muğire şöyle bir mektup yazdı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kılıp bitirdiği zaman: ''La ilahe illallah'' derdi." Ravi der ki: Sanırım (Verrad) şöyle de dedi: "o, birdir ve hiç bir ortağı yoktur. Mülk O'nundur ve hamd O'na mahsustur. O, herşeye gücü yetendir. Allahım! Senin verdiğine mani olacak, senin mani olduğuna da verecek hiç kimse yoktur. Makam sahibinin sahip olduğu şeyler, senin yanında kendisine hiçbir fayda vermez. ''

 

[Hasen]

 

 

 

5472 (3)- Muğire b. Şu'be'nin katibi Verrad bildiriyor: Muğire, Muaviye'ye şöyle bir mektup yazdı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdiği zaman: ''La ilahe illallahu vabdehu ia şerike leh, lehu'l-mülkü ve-lehu'l hamd, ve-huve ala kulli şey'in kadir (=Allah'tan başka hiç bir ilah yoktur. O, birdir ve hiç bir ortağı yoktur. Mülk O'nundur ve hamd O'na mahsustur. O, herşeye gücü yetendir). Allahım! Senin verdiğine mani olacakı senin mani olduğuna da verecek hiç kimse yoktur. Makam sahibinin sahip olduğu şeyler, senin yanında kendisine hiçbir fayda vermez'' diye dua ederdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5473 (4)- Muğire b. Şu'be'nin katibi Verrad bildiriyor: Muaviye, Muğire'ye: "Bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmiş olduğun bir hadis yaz" diye bir mektup yazdı. Bunun üzerine Muğire şöyle bir cevap yazdı: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını kılıp bitirdiği zaman üç defa: ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerıke leh, lehu'l-mülkü ve-lehu'l hamd, ve-huve ala kulli şey'in kadir'' dediğini işittim. Ayrıca dedikodudan, çok soru sormaktan, malı telef etmekten, verilmesi gerekeni vermemekten ve hakkı olmayan bir şeyi istemekten, analara itaatsizlik etmekten ve kız çocuklarını diri diri toprağa gömmekten yasaklardı.''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5474 (5)- Abdulmelik, Verrad'dan bildiriyor: Muaviye, Muğire'ye: "Bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmiş olduğun bir şey yaz" diye bir mektup yazdı. Bunun üzerine Muğire ona: "(Namazdan sonra) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La ilahe illallahu vahdehu la şerıke leh, lehu'l mülkü ve-lehu'l-hamd, ve-huve ala kulli şey'in kadir'' derdi, diye bir mektup yazdı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5475 (6)- Muğire b. Şu'be'nin katibi Verrad der ki: Muaviye, Muğire b. Şu'be'ye: "Bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmiş olduğun şeylerden yaz" diye bir mektup yazdı. Bunun üzerine Muğire beni çağırıp şöyle bir mektup\ yazdı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını kılıp bitirdiği zaman: ''La ilahe illallahu vahdehu la şerıke leh, lehu'l-mülkü ve-lehu'l-hamd, ve-huve ala ku!li şey'in kadir'' Allahım! Senin verdiğine mani olacakı senin mani olduğuna da verecek hiç kimse yoktur. Makam sahibinin sahip olduğu şeylerı senin yanında kendisine hiçbir fayda vermez'' diye dua ettiğini işittim. Ayrıca dedikodudan, çok soru sormaktan, malı telef etmekten, kız çocuklarını diri diri toprağa gömmekten, analara itaatsizlik etmekten ve verilmesi gerekeni vermemekten ve hakkı olmayan bir şeyi istemekten yasakladığını işittim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5476 (7)- Verrad, Muğire b. Şu'be' den bildirerek: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdiği zaman şöyle dua ederdi: "Allah'tan başka hiç bir ilah yoktur. O, birdir ve hiç bir ortağı yoktur. Allahım! Senin verdiğine mani olacakı senin mani olduğuna da verecek hiç kimse yoktur. Makam sahibinin sahip olduğu şeyler, senin yanında kendisine hiçbir fayda vermez ... '' dedi ve bir önceki hadisin aynısını rivayet etti. Ancak kız çocuklarını diri diri toprağa gömmekten men etmeyi zikretmedi.

 

[Hasen]

 

24136 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5477 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim her namazdan sonra otuz üç defa ''Sübhanallah' otuz üç defa ''el-Hamdu lillah'' ve otuz üç defa ''Allahu ekber'' bunlar doksan dokuz eder'' buyurdu. Sonra da: "Yüze tamamlayınca da: ''La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehu'l-mülku ve-lehu'l-hamd, ve-huve ala kulli şey'in kadir'' söyler. Bunları söyleyen kişinin günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile bağışlanır'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, mesacid 1/418 (597) rivayet etti.

 

 

 

5478 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: Kim her namazdan sonra otuz üç defa ''Sübhanallah'', otuz üç defa ''el-Hamdu lillah'' ve otuz üç defa ''Allahu ekber'' getirdikten sonra: ''La ilahe illallahu vahdehu Ia şerike leh, lehu'l-mülkü ve-lehu'l-hamdı, ve-huve ala kulli şey'in kadir '' derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile bağışlanır. ''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, mesacid 1/418 (597) ve Malik (1/209) rivayet ettiler.

 

 

 

5479 (3)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Ebu Zer: "Ey Allah'ın Resulü! Zenginler sevapta (bizden) ileri gittiler. Onlar da bizim gibi namaz kılıyor ve bizim gibi oruç tutuyor. Ayrıca mallarının artanından sadaka veriyorlar. Bizim ise sadaka verecek malımız yoktur" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana, kendileriyle amel ettiğin zaman seni geçenlere yetiştirecek ve senin amelinle (bu sözlerle) amel eden kişilerden başka kimsenin seni yetişemeyeceği birkaç söz öğreteyim mi?'' buyurdu. Ebu Zer: "Olur, ey Allah'ın Resulü!" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her (farz) namazdan sonra otuz üç defa tekbir getir, otuz üç defa tesbih et ve otuz üç defa hamd et. Sonra da bunları: ''La ilahe illallahu vahdehu la şerike leh, lehu'l-mülkü ve-lehu'l-hamd, ve-huve ala kulli şey'in kadir'' sözleriyle bitir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/557 (1504), Buhari (2/269, 275, 11/113, 115) ve Müslim (1/166, 167, 276) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ