MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 62- Tehlil, Tesbih, Tahmid ve Tekbir Hakkında

 

3. Ebu Zer

 

5480 (1) Ebu Zer der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Malları olanlar sevapta açık arayla (bizden) ileri gittiler. Onlar da bizim gibi namaz kılıyor ve bizim gibi oruç tutuyor. Bununla birlikte yanlarında kendisinden sadaka verdikleri malları vardır. Bizim ise sadaka verecek malımız yoktur" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: ''Sana, kendileriyle amel ettiğin zaman seni geçenlere yetiştirecek ve senden sonra senin amelinle amel eden kişilerden başka kimsenin seni yetişemeyeceği ameli haber vereyim mi? Her (farz) namazdan sonra otuz üç defa tesbih et, otuz üç defa hamd et ve otuz üç defa tekbir getir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim 1/418 (596, 597) rivayet etti.

 

 

 

5481 (2)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sahabisi Ebu Zer el-Gifari der ki: "Öyle kelimeler vardır ki, kim her (farz) namazdan sonra onları toplam olarak yüz defa zikrederse günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile bağışlanır." Ravi der ki: Babam: "Ebu Zer bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırmadı" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

4. Zeyd b. Sabit (r.a.)

 

5482 (1) Zeyd b. Sabit der ki: Her (farz) namazdan sonra otuz üç defa tesbih etmek, otuz üç defa hamd etmek ve otuz dört defa tekbir getirmekle emrolunduk. Ensar'dan bir kişiye rüyasında bir adam gelip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) size her (farz) namazdan sonra şu kadar şu kadar tesbih etmenizi emretti mi?" diye sordu. Ensarlı da: "Evet" karşılığını verince, adam: "Bunları yirmi beş yirmi beş yapın ve ona tehlili (kelime-i tevhidi) ekleyin" dedi. Adam sabahlayınca Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip durumu anlattı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öyle de yapın'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/479 (3413, "sahih"), Nesai 3/76 (1351) ve Darimi 1/360 (1354) rivayet ettiler.

 

 

 

5483 (2)- Zeyd b. Sabit der ki: Her (farz) namazdan sonra otuz üç defa tesbih etmek, otuz üç defa hamd etmek ve otuz dört defa tekbir getirmekle emrolunduk. Bir adam rüyasında: "(Her farz namazdan sonra) otuz üç defa tesbih etmek, otuz üç defa hamd etmek ve otuz dört defa tekbir getirmekle emrolundunuz. Eğer ona tehlili de eklerseniz bunu yirmi beş te yapabilirsiniz" diye gördü. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığında: ''Eğer gördüyseniz yapın'' veya buna benzer bir şey buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ