MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 61- Namazdan Sonra Edilecek Dualar ve istiğfar

 

9. Ebu Bekre

 

5466 (1) Müslim b. Ebi Bekre, babasından bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her namazın arkasından: ''Allahım! Küfürdenı fakirlikten ve kabir azabından sana sığınırım '' derdi.1

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5467 (2)- Müslim b. Ebi Bekre bildiriyor: Babamın yanına gittim ve: "Allahım! Küfürden, fakirlikten ve kabir azabından sana sığınırım" diye dua ettiğini gördüm ve bunları kendisinden ezberledim. Her namazdan sonra bunlarla dua etmeye başladım. (Bir gün) ben bunlarla dua ederken babam beni gördü ve: "Evladım! Bu kelimeleri nereden öğrendin?" diye sordu. Kendisine: "Babacığım! Senin her namazın arkasında bunlarla dua ettiğini işittim ve senden öğrendim" dedim. Bunun üzerine bana: "Bunlara devam etmeye bak. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her namazın peşinden bunlarla dua ederdi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3503) ve Nesai (3/73) rivayet ettiler.

 

 

 

5468 (3)- Müslim b. Ebi Bekre'nin, babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Küfürdenı fakirlikten ve kabir azabından sana sığınırım'' diye dua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, istiaze (8/267) rivayet etti.

14966 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5469 (4)- Cafer b. Meymun bildiriyor: Abdurrahman b. Ebi Bekre babasına: "Babacığım! Her sabah senin: ''Allahım! Vücuduma afiyet ver. Allahım! Kulağıma afiyet ver. Allahım! Gözüme afiyet ver. Senden başka hiç bir ilah yoktur'' diye dua ettiğini işitmekteyim. Bunları sabahladığın ve akşamladığın zaman üçer defa söylemektesin. Sonra: ''Allahım! Küfürden, fakirlikten ve kabir azabından sana sığınırım. Senden başka hiç bir ilah yoktur'' diye dua etmektesin. Bunları da sabahladığın ve akşamladığın zaman üçer defa söylemektesin" dedi.

Bunun üzerine babası şu karşılığı verdi: "Evet evladım! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bunlarla dua ettiğini işittim ve sünnetine uymak istedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: ''Sıkıntılı kişinin duası: ''Allahım! Rahmetini umarım. Beni göz açıp yumacak kadar da olsa kendime bırakma. Bütün işlerimi düzelt. Senden başka ilah yoktur'' şeklindedir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/326 (5090) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ