MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

57- İmam'ın Namazdan Sonra Yerinde Bekleme Süresi; Namazı Bitirince Sağına veya Soluna Dönerek Ayrılmasının Caiz Oluşu

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

5418 (1) Hz. Aişe (r.anha) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazdan sonra sadece: ''Al!ahumme ente's-selam ve minke's-selam tebarekte ya Ze'l-Celali ve'l-ikram'' diyecek kadar yerinde otururdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (592), Ebu Davud (1512), Tirmizi (298, 299) ve Nesai (3/69) rivayet ettiler.

5465 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

2. Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

5419 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Sizden birisi (namazından) mutlaka sağ tarafından dönüp ayrılması gerekir düşüncesiyle şeytana kendi nefsinden bir pay ayırmasın. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, çoğunlukla sol tarafından ayrıldığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (707), İbn Mace (930) ve Nesai (3/81) rivayet ettiler.

 

 

 

5420 (2)- İbn Mes'ud bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çoğunlukla (namazından) sol tarafından ayrılır ve sonra odasına giderdi."

 

 

 

5421 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Sizden birisi (namazından) mutlaka sağ tarafından dönüp ayrılması gerekir düşüncesiyle şeytana kendi nefsinden bir pay ayırmasın. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, çoğunlukla sol tarafından ayrıldığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5422 (4)- Abdurrahman b. el-Esved b. Yezid en-Nehai babasından bildiriyor: Bir adamın Abdullah b. Mes'ud'a, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazından sağından mı yoksa solundan mı ayrıldığını sorduğunu işittim. Abdullah b. Mes'ud: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazından istediği taraftan ayrılırdı. Ancak çoğunlukla sol tarafından ayrılır ve odasına giderdi" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5423 (5)- İbn Mes'ud bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namazdan çoğunlukla sol tarafından ayrılır ve odasına giderdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5424 (6)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Sizden birisi (namazından) mutlaka sağ tarafından dönüp ayrılması gerekir düşüncesiyle şeytana kendi nefsinden bir parça ayırmasın. Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, çoğunlukla sol tarafından ayrıldığını gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5425 (1) Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri (farz) namaz kıldığı zaman (akabinde nafile kılacağında) ileriye veya geriye veya sağa veya sola gitmekten aciz midir?'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat (1006), İbn Mace, ikamet 1/458 (1427) ve İbn Ebi Şeybe (2/208) rivayet ettiler.

 

 

 

5426 (2)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem ayakta, hem oturarak, hem yalın ayak, hem de ayakkabıyla namaz kılardı." Ravi der ki: Hüseyn b. Muhammed'in bildirdiğine göre Süfyan aynı hadisi rivayet etmiş ve: "Namazdan sağ tarafından da, sol tarafından da ayrılırdı" ziyadesinde bulunmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari, Tarih  el-kebir (2/1/336, 337; Ebu Davud et-Tayalisi (2595) rivayet ettiler.

 

 

 

4. Enes b. Malik

 

5427 (1) İsmail es-Suddi der ki: Enes b. Malik'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazından sağ tarafından ayrıldı" dediğini işittim.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, musafirin 1/492 (707), Ebu Divud, salat 1/372 (1042, 1352) ve İbn Mice 1/300 (930) rivayet ettiler.

 

 

 

5428 (2)- Suddi der ki: Enes'e namazdan ayrılmayı sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağ tarafından ayrıldığını gördüm" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5430 (4)- İsmail es-Suddi der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), oğlu İbrahim'in namazını kıldı mı?" diye sorduğumda: "Bilmiyorum, Allah'ın rahmeti İbrahim'in üzerine olsun. Eğer yaşasaydı sıddik (doğru) bir peygamber olurdu" karşılığını verdi. Kendisine: "Namaz kıldığım zaman sağ tarafımdan mı, sol tarafımdan mı namazdan ayrılayım?" dediğimde ise: "Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağ tarafından ayrıldığını gördüm" cevabını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5. Abdullah İbn Amr el-As (r.a.)

 

5431 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah  (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in seferde iken hem oruç tuttuğunu hem tutmadığını, hem ayakta hem oturarak içtiğini, hem yalın ayak hem ayakkabı ile namaz kıldığını ve namazı bitirince hem sağından, hem de solundan ayrıldığını gördüm."

 

18913 (1)'de tekrar edecektir.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Ayakabı ile Namaz" başlığı altında geçmişti.

 

 

 

6. Hulb et-Tai

 

5432 (1) Simak b. Harb der ki: Kabisa b. Hulb'un babasından bahsederek şöyle dediğini işittim: "Babam, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılmış ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her iki tarafından da (namazından) ayrılıp gittiğini görmüştür."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'ae (22/418) ve İbn Kani (3/199) rivayet ettiler.

 

 

 

5433 (2)-Z Kabisa b. Hulb, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her iki tarafından da (namazından) ayrılıp giderdi".

 

[Hasen]

 

 

5434 (3)- Kabisa b. Hulb et-Tai'nin bildirdiğine göre babası: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazdan ayrılınca sağından da solundan da çıkıp gittiğini gördüm" demiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

5435 (4)- Kabisa b. Hulb et-Tai'nin bildirdiğine göre babası: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı bitirip ayrılacağı zaman sağından da, solundan da ayrılıp giderdi" demiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

5436 (5)-Z Kabisa b. Hulb'un bildirdiğine göre babası: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her iki tarafından da (namazından) ayrılıp gittiğini gördüm" demiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

7. Hz. Aişe (r.anha)

 

5437 (1) Hz. Aişe (r.anha) der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hem ayakta, hem oturarak içti. Hem yalın ayak, hem ayakkabı ile yürüdü. Namazından da hem sağından, hem solundan ayrılıp gitti.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Evsat'ta 2/123 (1235) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ