MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

58- İmam'ın Selam'dan Sonra Yüzünü Cemaat'e Dönmesi

 

1. Yezid b. el-Esved el-Amiri

 

5438 (1) Cabir b. Yezid b. el-Esved, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Veda haccını yaptık. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldırdıktan sonra yan dönüp yüzünü cemaate doğru çevirdi ve iki kişinin cemaatle birlikte namaz kılmadığını gördü. Bunun üzerine: ''0 ikisini bana getirin'' buyurdu. Adamlar getirildiğinde (korkudan) yanları titriyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bizimle namaz kılmanıza engel olan nedir?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Biz yüklerimizin yanında namazımızı kılmıştık" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yapmayın. Eğer sizden biri namazını yük'ü yanında (başka yerde) kılar da, içinde cemaat olan bir mescide gelirse onlarla beraber (tekrar) namaz kılsın. Bu durumda kılacağınız namaz sizin için nafile namaz olur'' buyurdu. Bunun üzerine onlardan biri: "Ey Allah'ın Resulü! Benim için bağışlanma dile" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun için bağışlanma diledi. Halk Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru kalkınca ben de aralarında kalktım. O zamanlar ben insanların en genci ve güçlüsü idim. İnsanları iterek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına ulaştım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elini tuttum ve yüzüme veya göğsüme koydum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elinden daha güzel kokulu ve daha soğuk bir şey görmedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o zaman Hayf Mescidi'nde idi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'de (22/613) rivayet etti.

 

 

 

5439 (2)- Ya'la b. Ata bildiriyor: Cabir b. Yezid babasından bildirerek: "Hayf mescidinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte sabah namazını kıldık..." dedi ve bir önceki hadisin aynısını zikretti. Ravi der ki: Şerik rivayetinde şöyle demiştir: Onlardan biri: "Ey Allah'ın Resulül Benim için bağışlanma dile" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah seni bağışlasın'' karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5440 (3)- Ya'!a b. Ata bildiriyor: Cabir b. Yezid el-Esved es-Suvai: "Babam, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte sabah namazını kıldı..." dedi ve bir önceki hadisin aynısını zikretti. Sonrasında şu ziyade yer aldı: "Sonra insanlar Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elini alıp yüzlerine sürmeye başladılar. Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elini alıp yüzüme sürdüm. Ancak elinin kardan daha soğuk ve miskten daha güzel kokulu olduğunu gördüm."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Darimı (1367) rivayet etti.

7437 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5441 (4)- Cabir b. Yezid b. el-Esved, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da sabah namazını kıldırdı. Namazı bitirdikten sonra arkada cemaatten ayrı iki adam görünce yanına çağırdı. Adamlar getirildiğinde korkudan ayakları titriyordu. Onlara: ''Neden diğerleriyle birlikte namaza katılmadınız?'' diye sorunca: "Biz evimizde çadırlarımızda namazı kılmıştık" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir daha böyle yapmayın! Biriniz çadırında namazı kılmış olsa dahi cemaatle namaz kılındığını gördüğünde katılsın. Cemaatle kılacağı bu namaz onun için nafile olur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

7437 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5442 (5)- Cabir b. Yezid el-Esved el-Amiri, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hacda bulundum. Hayf Mescidi'nde kendisiyle birlikte sabah namazını kıldım. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirdiğinde mescidin arka tarafında iki kişinin cemaatle birlikte namaz kılmadığını gördü. Bunun üzerine: ''0 ikisini bana getirin'' buyurdu. Adamlar getirildiğinde (korkudan) yanları titriyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bizimle namaz kılmanıza engel olan nedir?" diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Biz yüklerimizin yanında namazımızı kılmıştık" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yapmayın. Eğer sizden biri namazını yükü yanında (başka yerde) kılar da, içinde cemaat olan bir mescide gelirse onlarla beraber (tekrar) namaz kılsın. Bu durumda kılacağınız namaz sizin için nafile namaz olur'' buyurdu.

 

Babam (Ahmed) der ki: Belki de Huşeym'e: "Namazıili bitirince biraz yana döndü" denilmiştir ki kendisi de: "Yerinde biraz yana döndü" demiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/157 (575), Tirmizi, salat 1/325 (219), Nesai, imame 2/212 (858) ve İbn Hibban, mevarid 122 (434) rivayet ettiler.

 

 

 

5443 (6)- Cabir b. Yezid el-Esved, babasından naklediyor: Babam daha genç iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mina'da sabah namazını kıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını bitirince namaz kılmayan iki kişi gördü. Bunun üzerine onların getirilmelerini istedi. Getirildiklerinde (korkudan) yanları titriyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bizimle namaz kılmanıza engel olan nedir?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Biz yüklerimizin yanında namazımızı kılmıştık" dediler. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böyle yapmayın. Eğer sizden biri namazını yükü yanında (başka yerde) kılar da, içinde cemaat olan bir mescide gelirse onlarla beraber (tekrar) namaz kılsın. Bu durumda kılacağınız namaz sizin için nafile namaz olur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ