MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

56- Selamın Farz Olması ve Tek Tarafa Selam Vermenin Yeterli Olması hakkında

 

1. Hz. Aişe (r.anha)

 

5415 (1) Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza tekbirle, kıraata da Fatiha Suresi'yle başlardı. Namazı da selam vererek bitirirdi.,,

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (1/203) rivayet etti.

4390 (3)'te geçmişti.

 

 

 

2. Hz. Aişe (r.anha)

 

5416 (1) Zürare b. Evfa anlatıyor: Hz. Aişe (r.anha)'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gece namazı sorulunca şöyle dedi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazını kıldıktan sonra iki rekat daha kılar ve sonra uyurdu. Abdest suyu başının ucunda örtülü olurdu. Misvakı da (yakınına) konulurdu. Uyanınca dişlerini misvaklar ve abdest alırdı. Sonra namaza kalkar ve sekiz rekat namaz kılardı. Her rekatte Fatiha Suresi ile Kur'an'dan istediği bir sureyi -veya "Kur'an'dan istediği kadar" dedi- okurdu. Sekizinci rekata oturuncaya kadar bu rekatlarının hiç birinde oturmaz dı. Teşehhüdden sonra selam vermeden kalkar ve bir rekat daha kılıp Tahiyyat'a oturur, teşehhüd ettikten sonra dua eder ve bizi uyandırmak için yüksek bir sesle: ''es-Selamu aleykum'' diyerek sadece bir tarafa selam verirdi. Sonra oturduğu yerde tekbir getirip okumaya başlar, oturduğu yerde rüku ve secde ederdi. Bu şekilde oturarak iki rekat kılardı. Böylece on bir rekat kılmış olur. Ancak kilo alıp ağırlaşınca dokuz rekatı yediye indirdi. Bunda da dokuz rekatta olduğu gibi oturur ve son iki rekatı oturarak kılardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edinceye kadar böyle namaz kıldı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5417 (2)- Zürare b. Evfa bildiriyor: Sa'd b. Hişam der ki: Müminlerin annesi Aişe (r.anha)'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazını nasıl kılardı?" diye sorduğumda: "Yatsı namazını kılar..." karşılığını verdi. Sonrasında Sa'd b. Hişam bir önceki hadisin aynısını zikretti ve Aişe (r.anha)'den naklen şöyle devam etti: "Sonra ayakta iki rekat kılar ve sanki bizi uyandırır gibi evet uyandırmak için sesini yükseltirdi. Sonra işiteceğimiz şekilde dua ederdi. Sonra da yüksek sesle sadece bir tarafa selam verirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Kısa metinle Ebu Davud (56, 1349) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ