MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

55- Selamı Uzatmamak; Selam da EI ile işaret Etmenin Keraheti

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5405 (1) Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Selamı kısa kesmek (uzatmamak) sünnettir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/263 (1004) ve Tirmizi, salat (297, "hasen - sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

2. Cabir b. Semure

 

5406 (1) Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldığımız zaman sağımıza ve solumuza: "es-Selamu aleykum" der ve ellerimizle selam işareti yapardık. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bazı topluluklara ne oluyor ki huysuz atların kuyruğu gibi elleriyle işaret ediyorlar, Sizden biri sakin olup işaret etmeden elini uyluğu üzerine koyarak, sağındaki ve solundaki arkadaşına selam vermelidir" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/322 (431) ve Nesai, sehv (3/4,5) rivayet ettiler.

5407 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5407 (2)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldığımız zaman sağımıza ve solumuza: "es-Selamu aleykum" der ve ellerimizle (birbirimize) işaret ederdik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bazı kavimlere ne oluyor ki huysuz atların kuyruğu gibi elleriyle işaret ediyorlar, Sizden biri sakin olup işaret etmeden elini uyluğu üzerine koyarak, sağındaki ve solundaki arkadaşına selam vermelidir" buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5408 (3)- Cabir b. Semure anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında (namazı bitirip) selam vereceğimiz zaman: "es-Selamu aleykum, es-Selamu aleykum" der ve elerimizle sağımıza ve solumuza işaret ederdik. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onlara ne oluyor ki namazda huysuz atların kuyruğu gibi elleriyle işaret ediyorlar. Bilmiş olun ki sizden birine elini uyluğu üzerine koyması, sonra da sağına ve soluna selam vermesi yeterlid''lbuyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5409 (4)- Cabir b. Semure der ki: Biz namazda ellerimizi kaldırmış bir vaziyette iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza girdi ve: "Ne oluyor ki ellerinizi huysuz atların kuyruğu gibi kaldırdığınızı görüyorum. Namazda sakin olunilbuyurdu. Yine Mescid'e girip bizi ayrı ayrı halkalar halinde görünce: ''Sizleri niye böyle dağınık gruplar halinde görüyorum?'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (430) rivayet etti.

 

 

 

5410 (5)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında namaz kıldığımız zaman sağımızdaki ve solumuzdaki kardeşimize (elimizle) işaret ederek selam verirdik. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı bitirince: "Size ne oluyor ki huysuz atların kuyruğunu sallaması gibi elinizle işaret ediyorsunuz/" buyurdu. Sonra sağ elini uyluğuna koyarak parmağıyla işaret edip: ''Sizden birinizin böyle yapması, sonra sağındaki kardeşine ve sonra solundaki kardeşine selam vermesi yeterlidir'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5411 (6)- Cabir b. Semure bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girince cemaatı bir kısım halkalar halinde gördü ve: ''Sizleri niye böyle dağınık gruplar halinde görüyorum-?" buyurdu. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girdiğinde cemaatin ellerini kaldırmış olduğunu gördü. Bunun üzerine: "Ellerini huysuz atların kuyruğu gibi kaldırmışlar. Namazda sakin olunil buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5412 (7)- Cabir b. Semure der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün (evinden) çıkıpyanımıza geldi ve: "Ne oluyor ki ellerinizi huysuz atların kuyruğu gibi kaldırdığınızı görüyorum. Namazda sakin olunIl buyurdu. Sonra bir daha (evinden) çıkıp yanımıza geldi ve bizi bir kısım halkalar halinde gördü. Bunun üzerine: ''Sizleri niye böyle dağınık gruplar halinde görüyorum?'' buyurdu. Yine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir defa (evinden) çıkıp yanımıza geldi ve: "Meleklerin Rableri huzurunda saf bağlayıp durdukları gibi saf bağlasanız ya'' buyurdu. Cemaat: "Ey Allah'ın Resulü! Melekler Rablerinin huzurunda nasıl saf bağlayıp dururlar?" diye sorunca: ''Onlar öndeki safları tamamlayıp birbirine perçinlenmiş gibi bitişik dururlar'' karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim 1/322 (430) rivayet etti.

7381 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5413 (8)- Cabir b. Semure bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girdi ve bir grubun ellerini kaldırmış olduğunu gördü. Bunun üzerine: ''Ellerini huysuz atların kuyruğu gibi kaldırmışlar. Namazda sakin olun'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5414 (1)- Muhammed b. el-Hanefiyye'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Namazın anahtarı abdest, tahrimi (girişi) tekbir (iftitah tekbiri,) tahlili (namaz'dan çıkışı) selam vermektir.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (61, 618) ve İbn Mace (275) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ