MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

54- Selamın Şekli ve iki Taraf'a Selam Vermek

 

1. Abdullah b. Mes'ud

 

5382 (1) Abdullah (b. Mes'ud) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullahi es-Sıelamu aleykum ve-rahmetullah'' diyerek yanağının beyazlığı görünecek şekilde sağına ve soluna selam verirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu. Davud (996), İbn Mace (914), Tirmizi (295) ve Nesai (3/63) rivayet ettiler

 

 

 

5383 (2)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''es-Selamu aleykum aleykum ve rahmetullah, es-Selamu aleykum aleykum verahmetullah'' diyerek yanaklarının beyazlığı görünecek veya göreceğimiz şekilde sağına ve soluna selam verdiğini unutmadım.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'de (10178) rivayet etti.

 

 

 

5384 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullah'' diyerek yanağının beyazlığı görünecek şekilde sağına ve aynı şekilde soluna selam verdiğini gördüm.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5385 (4)- Abdullah (b. hles'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''es-Selamu aleykum ve-rahmetullahl'' diyerek yanağının beyazlığı görünecek şekilde sağına ve soluna selam verirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5386 (5)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullah" diyerek yanağının beyazlığı görünecek şekilde sağına ve: ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullah" diyerek yanağının beyazlığı görünecek şekillde soluna selam verdiğini unutmadım."

 

[Zayıf]

 

 

 

5387 (7)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5388 (7)- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namazında sağına ve soluna yanakları görünecek şekilde selam verirdi."

 

[Hasen]

 

Heysemi (2873) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan İbn Lehia hakkında tenkit vardır."

 

 

 

5390 (9)- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullah es-Selamu aleykum ve-rahmetullah'' diyerek yanağının beyazlığı görünecek şekilde sağına ve soluna selam verirdi. Abdurrahman rivayetinde: ''Yanağının beyazlığı (sağa selam verdiğinde) bu (sağ) taraftan ve (sola selam verdiğinde) bu (sol) taraftan görülecek şekilde selam verirdi" ifadesiyle geçer.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5391 (10)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullah'' diyerek yanağının beyazlığı görünecek şekilde sağına ve: ''es-Selamu aleykum ve-rahmetullah'' diyerek yanağının beyazlığı görünecek şekilde soluna selam verirdi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5392 (11)- Abdullah (b. Mes'ıld) der ki: "Sanki şimdi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sol tarafına selam verirken yanağının beyazlığını bakar gibiyim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5393 (12)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Ben, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in her eğilmesinde ve her (secdeden) kalkmasında, her kıyama kalkmasında ve her oturrmasında tekbir getirdiğini, sonra da sağına ve soluna: "Es-Selamu aleykum ve-rahmetullah, es-Selamu aleykum ve rahmetullah'' diye selam verdiğini gÖrdüm. Hatta selam verdiği zaman yanağının beyazlığını görürdüm. Ebu Bekr ve Ömer'in de öyle yaptığını gördüm,

 

[-Sahihtir-]

 

4920 (2)'de geçmişti.

 

 

 

5394 (13)- Abdullah (b, Mes'ud) der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her rükuya varmasında, her secde etmesinde ve her secdeden kalkmasında tekbir getirirdi. Ebu Bekr ve Ömer sağlarına ve sollarına: "es-Selamu aleykum ve-rahmetullah'' diyerek selam verirlerdi.

 

[-Sahihtir-]

 

4921 (3)'te geçmişti.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Teşehhüd" başlığı altında geçmişti.

 

 

 

5395 (14)- Ebu Ma'mer bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud) bir defa bir valinin veya adamın iki tarafına da selam verdiğini görünce: "Bunu nereden öğrendin?" diye çıkıştı. Ravi der ki: "Abdullah'ın bu hadisi bir defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e dayandırdığını ve sonra terk ettiğini işittim."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/162) ve Beyhaki (3/176) rivayet ettiler,

 

 

 

2. Sa'd b. Malik

 

5396 (1) Amir b. Sa'd, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağına ve soluna selam verdiği zaman yanaklarının beyazlığı görünürdü." Ebu Said'in rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sağına ve soluna selam verdiği zaman gördüm ki yanaklarının beyazlığı görülmekte" şeklindedir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (582) ve Nesai (3/61) rivayet ettiler.

 

 

 

5397 (2)- Amir b. Sa'd, babası Sa'd b. Malik'ten bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağına ve soluna selam verdiği zaman yanaklarının beyazlığı görünürdü."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: İbn Mace (915) ve İbn Huzeyme (727, 1712) rivayet ettiler.

 

 

 

5398 (3)- Amir b. Sa'd, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağına ve soluna selam verdiğini gördüm."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (1118) rivayet etti.

 

 

 

3. Abdullah b. Ömer (r.a.)

 

5399 (1) Muhammed b. Yahya b. Habban bildiriyor: Amcası Vasi', Abdullah b. Ömer'e Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını sorunca, İbn Ömer şu karşılığı verdi: Her (secdeye) inişinde: 'Allahu Ekber" ve her (secdeden) kalkışında: "Allahu Ekber" derdi. Sonra sağına: "es-Selamu aleykum ve-rahmetullah" ve sonra da soluna: "es-Selamu aleykum ve rahmetullah" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai (3/62) ve İbn Huzeyme (576) rivayet ettiler.

4903 (1)'de geçmişti.

 

 

 

5400 (2)- Muhammed b. Yahya b. Habban, Amcası Vasi' b. Habban'dan bildiriyor: İbn Ömer'e: "Bana, Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını anlat. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazı nasıldı?" dediğimde şu karşılığı verdi: Her secdeye inişinde: "Allahu Ekber" ve her secdeden kalkışında: "Allahu Ekber" derdi. Sonra sağına: "es-Selamu aleykum ve-rahmetullah" ve sonra da soluna: "es-Selamu aleykum ve rahmetullah '' derdi.

 

Diğer tahric: Beyhak!, es-Sünen el-Kübra'da (2/178) rivayet etti.

4904 (2)'de geçmişti.

 

 

 

4. Sehl b. Sa'd (r.a.)

 

5401 (1) Sehl b. Sa'd el-Ensari bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazında sağına ve soluna selam verdiği zaman yanaklarının beyazlığı görünürdü.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2873) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan İbn Lehia hakkında tenkit vardır."

 

 

 

5. Vail b. Hucr

 

5402 (5403) (1) VaiI b. Hucr: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sağına ve soluna selam verirdi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de (22/113) rivayet etti.

 

 

 

6. Bir Bedevi

 

5402 (1) Bistam'ın yanlarında misafir olan bir bedeviden bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki tarafına da selam vermiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

5404 (2)- Bistam el-Kufi der ki: Bir bedevi bize misafir olmuştu. Bedevi babasından bahsederek onun, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldığını ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sağına ve soluna olmak üzere iki tarafına da selam verdiğini söyledi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ