MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 52- Namazdan Sonra istiaze Etmek

 

2. İbn Abbas (r.a.)

 

5350 (1) Ebu Nadra der ki: İbn Abbas bu minberde şöyle derdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her namazdan sonra: ''Allahım! Kabir azabından Sana sığınırım. Allahım! Cehennemin azabından Sana sığınırım. Allahım! Açık ve gizli olan fitnelerden Sana sığınırım. Allahım! Kör yalancının (Deccaiin) fitnesinden Sana sığınırım'' diyerek dört şeyden sığınırdı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5351 (2)- Ebu Nadra der ki: Basra ahalisinin minberinde İbn Abbas'ın şöyle dediğini işittim: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her namazdan sonra dört şeyden istiaze eder ve şöyle derdi: ''Kabir azabından Allah'a sığınırım. Cehennemin azabından Allah'a sığınırım. Açık ve gizli olan fitnelerden Allah'a sığınırım. Kör yalancının (Deccalin) fitnesinden Allah'a slğınırım.''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'de (12779) rivayet etti.

 

 

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

5352 (1) Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda şöyle dua ederdi: "Allahım! Kabir azabından, Mesih Deccal'in fitnesinden ve hayat ile ölümün fitnesinden Sana sığınırım. Allahım! Günaha girmekten ve borç altında kalmaktan sana sığınırım." Bir kişi ona: "Ey Allah'ın Resulü! Borç altında kalmaktan ne kadar da Allah'a sığınmaktasın" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adam borç altında kaldığı zaman konuşunca yalan söyler ve vaad edince sözünde durmaz" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (832, 2397), Müslim (598), Ebu Davud (880) ve Nesai (3/56) rivayet ettiler.

 

 

 

5353 (2)- Urve, Hz. Aişe (r.anha)'den bildirerek: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda şöyle dua ederdi ... " dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5354 (3)- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası, yatsı namazında teşehhüdden sonra çok önem verdiği şu kelimeleri söylerdi: "Cehennem azabından Allah'a sığınırım. Mesih Deccal'ın şerrinden Allah'a sığınırım. Kabir azabından Allah'a sığınırım. Hayat ve ölümün fitnesinden Allah'a sığınırım." Bu sözlere önem verir ve bunları Aişe (r.anha) kanalıyla Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (2373) ve Tahavı, Şerh Meani'l-asar'da (1/462) rivayet ettiler.

 

 

 

5355 (4)- Hz. Aişe (r.anha) anlatıyor: Yahudi bir kadın yanıma girdi ve: "Kabir azabı idrardan dolayıdır" dedi. Ben: "Yalan söyledin" karşılığını verince, kadın: "Hayır  biz, ondan dolayı giysileri ve derileri keseriz." dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için çıkmıştı. Seslerimiz yükselince: ''Ne oluyor?'' buyurdu. Bunun üzerine kadının söylediklerini anlattım. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın doğru söylemiş'' buyurdu. O günden sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıldığı her namazın arkasından mutlaka: ''Cibrilin, Mikail'in ve İsrafil'in Rabbi Allahım! Beni Cehennem sıcağından ve kabir azabından kurtar'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (3/72) rivayet etti.

 

 

 

5356 (5)- Mesruk, Hz. Aişe (r.anha)'den bildiriyor: Yahudi bir kadın Aişe (r.anha)'nin yanına girip ona kabir azabını zikrederek kendisine: "Allah seni kabir azabından korusun" dedi. Bunun üzerine Aişe (r.anha), Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kabir azabını sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, kabir azabı haktır'' buyurdu. Aişe (r.anha): "Ben, ondan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, kabir azabından Allah'a sığınmadan bir namaz bile kıldığını görmedim" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1372) ve Müslim (586) rivayet ettiler.

 

 

 

5357 (6)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazında borç altında kalmaktan ve günaha girmekten Allah'a sığınırdI. Bir kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Borç altında kalmaktan ne kadar çok Allah'a sığınmaktasın" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adam borç altında kaldığı zaman konuşunca yalan söyler ve vaad edince sözünde durmaz'' karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5358 (7)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, namazında Deccal'ın fitnesinden Allah'a sığındığını işittim."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. Ashabdan Bir Kişi

 

5359 (1) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir kişi der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adama: ''Namazda (dua olarak) ne söylersin?'' diye sorunca, adam: "Teşehhüd eder ve: "Allahım! Senden Cenneti istiyorum ve Cehennemden Sana sığırrıyorum" derim. Ben ne senin gibi ne de Muaz gibi güzel bir şekilde mırıldanamam (sessizce yapılan duaları bilmem)" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biz de (sessizce) buna yakın şeyler mırıldanıyoruz'' buyurdu.

 

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salilt 1/210 (792), İbn Mace, ikametu's-salat 1/295 (910), İbn Huzeyme 1/359 (275) ve İbn Hibban 3/149 (868) rivayet ettiler.

 

 

 

5360 (2)- Muaz b. Rifa'a el-Ensari bildiriyor: Selime oğullarından Süleym adında bir kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Muaz b. Cebel biz uyuduktan sonra ve gündüzleri biz işlerimizde iken gelip namaz için çağırmaktadır. Namaza gittiğimizde de kendisi namazı uzatmaktadır" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Muaz b. Cebel! Fitneci olma. Ya benimle birlikte namaz kıl ya da kavmine namazı uzatma'' buyurdu. Sonra da: ''Ey Süleym! Kur'an'dan ezberinde ne var?'' diye sordu. Süleym: "Allah'tan Cenneti istiyor ve Cehennemden Allah'a sığınıyorum. Vallahi, ben ne senin gibi, ne de Muaz gibi güzel bir şekilde mırıldanamam (sessizce yapılan duaları bilmem)" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim mırıldanmam ve Muaz'ın mırıldanması, ancak Allah'tan Cenneti istemek ve Cehennemden Allah'a sığınmak yönünde olmaktadır'' buyurdu. Sonra Süleym: "Kavimle (düşmanla) karşılaştığı zaman inşallah beni göreceksin" dedi. İnsanlar o zaman Uhud savaşı için hazırlanmaktaydı. Kendisi de savaşa katıldı ve şehid oldu.!

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Heysemi (2371) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerden Muaz b. Rifa'a Seleme oğullarından olan adama yetişmemiştir. Çünkü o Uhud'da şehit olmuştu. Muaz ise tabiidir. Doğrusunu Allah bilir. Ahmed b. Hanbel'in ravileri güvenilir ravilerdir. Aynı hadisi Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de yine Muaz b. Rifa'a kanalıyla "Seleme oğullarından bir adam .... " diye başlayan bir ifadesiyle nakletmiştir."

 

7223 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5. Mihcan b. el-Edra'

 

5361 (1) Mihcan b. el-Edra' bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mescide girdiğinde namazını kılıp teşehhüd eden ve: "Allahım! Senden başka ilah olmaması adına, bir, tek, samed, doğurmayan, doğmayan, hiçbir dengi bulunmayan biri olman adına Senden benim günahlarımı bağışlamanı istiyorum. Çünkü sen bağışlayıcısın, merhametlisin" diyen birini gördü. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: "Muhakkak ki O bağışlandı, muhakkak ki o bağışlandı, muhakkak ki o bağışlandıl'' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, salat 1/258 (985), İbn Mace 1/1267 (3857) ve Hakim ((1/267) rivayet ettiler.

 

14471 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ