MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 50- Teşehhüde Oturma Şekli; (Şehadet'te) işaret Parmağı ile işaret Etmek ve Başka Hususlar

 

9. İbn Ömer (r.a.)

 

5318 (1) İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kişinin namazda elini yana bıraktığını görünce, ona: ''Bu şekilde oturma, zira bu oturuş, azab çekenlerin oturuşudur'' buyurdu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (994) rivayet etti.

 

 

 

5319 (2)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kişinin namazda iken ellerine yaslanarak oturmasını yasaklamıştır."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1/376, 377), Beyhaki (2/135, 136), İbn Hazm, Muhallfi (4/19) ve Hakim, Müstedrek (1/272) rivayet ettiler.

 

 

 

10.Abdullah b. Mes'ud (r.a.)

 

5320 (1) Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatta oturunca (çabuk kalkmak için) sanki kızgın taş üzerine oturmuş gibiydi.

 

[Zayıf]

 

 

 

5321 (2)- Haccac der ki: Ebu Ubeyde'nin babası Abdullah b. Mes'ud'dan bildirerek: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk iki rekatta oturunca (çabuk kalkmak için) sanki kızgın taş üzerine oturmuş gibiydi" dediğini işittim. Ravi der ki: Sa'd'a: "Kalkana kadar öyle mi kalırdı?" dediğimde: "Evet, kalkana kadar" karşılığını verdi. Haccac der ki: Şu'be: "Sa'd bir şeyler okuyarak dudaklarını oynatırdı" dedi. Ona: "Kalkana kadar mı?" dediğimde: "Evet kalkana kadar" karşılığını verdi.

 

 

 

5322 (3)- Ebu Ubeyde b. Abdillah'ın bildirdiğine göre babası: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatta oturunca (çabuk kalkmak için) sanki kızgın taş üzerine oturmuş gibiydi" demiştir. Sa'd der ki: Babama: "Kalkana kadar öyle mi kalırdı?" dediğimde: "Evet, kalkana kadar" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

5323 (4)- Ebu Ubeyde b. Abdillah'ın bildirdiğine göre babası: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatta" -Ravi der ki: Belki de: "İlk iki rekatta" dedi- "oturunca (çabuk kalkmak için) sanki kızgın taş üzerine oturmuş gibiydi" demiştir. (Sa'd der ki:) Babama: "Kalkana kadar öyle mi kalırdı?" dediğimde: "Evet, kalkana kadar" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

5324 (5)- Ebu Ubeyde'nin bildirdiğine göre babası: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatta oturunca (çabuk kalkmak için) sanki kızgın taş üzerine oturmuş gibiydi" demiştir. (Sa'd der ki: Babama:) "Kalkana kadar öyle mi kalırdı?" dediğimde: "Evet, kalkana kadar" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 1/377 (957) rivayet etti.

 

 

 

5325 (6)- Ebu Ubeyde'nin bildirdiğine göre babası: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekatta oturunca (çabuk kalkmak için) sanki kızgın taş üzerine oturmuş gibiydi" demiştir. (Sa'd der ki: Babama:) "Kalkana kadar öylemi kalırdı?" dediğimde: "Evet, kalkana kadar" karşılığını verdi.

 

 

 

5326 (7)- Sa'd b. İbrahim der ki: Ebu Ubeyde'nin babasından bildirerek: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk iki rekatta oturunca (çabuk kalkmak için) sanki kızgın taş üzerine oturmuş gibiydi" dediğini işittim. Ona: "Kalkana kadar öyle mi kalırdı?" dediğimde: "Evet, kalkana kadar" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ