MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 44- Sabah Namazında Kunut; Kunut'un Sebebi; Kunut, Rükudan Önce midir, Sonra mıdır?

 

2. İbn Ömer (r.a.)

 

5252 (1) Salim, (babası) İbn Ömer'den bildiriyor: Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazının ikinci rekatında rükudan kalkıp: "Rabbena ve-Ieke'L-hamd'' dedikten sonra: ''Allahım! Filan ve Filana lanet et'' diye münafıklardan bazı kişilere beddua etti. Bunun üzerine Yüce Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir iIişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir"[Al-i İmran 128] ayetini indirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abdurrezzak (4027), Nesai (2/203), İbn Huzeyme (622) ve İbn Hibban (1987) rivayet ettiler

 

 

 

5253 (2)- Salim'in bildirdiğine göre babası, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sabah namazının ikinci rekatında rükudan kalkıp: ''Semiallahu limen hamideh, Rabbena velekel-hamd'' dedikten sonra: ''Allahım! Filan ve filana lanet et'' diye beddua ettiğini işitmiştir. Bunun üzerine de Yüce Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir"[Al-i İmran 128] ayetini indirmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (7/281, 8/170, 13/263, 264) rivayet etti.

 

 

 

5254 (3)- Salim, babasından bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in:

''Allahım! Filana lanet et. Allahım! Haris b. Hişam'a lanet et. Allahım! Suheyl b. Amr'a lanet et. Allahım! Safvan b. Umeyye'ye lanet et'' dediğini işittim. Bunun üzerine Yüce Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir,,[Al-i İmran 128] ayetini indirdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (3004, "hasen garib'' rivayet etti.

21415 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

5255 (4)- Abdullah (b. Ömer) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dört kişiye beddua ederdi. Bunun üzerine Yüce Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir"[Al-i İmran 128] ayetini indirdi. Sonra Allah onları İslam'a hidayet etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3005) ve İbn Huzeyme (623) rivayet ettiler.

 

 

5256 (5)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

5257 (6)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), müşriklerden bazı kimselerin isimlerini anarak onları lanetlerdi. Yüce Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir,,[Al-i İmran 128] ayetini indirince bundan vazgeçti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

3. Hufat b. ima

 

5258 (1) Hufaf b. İma b. Rehada el-Gifari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırırken ikinci rekatın rükusundan başını kaldırınca: ''Allah ve Resulüne isyan eden Lihyanı Ravi Zekvan ve Usayyelye Allah lanet etsin. Eslem kabilesine Allah selamet versin. Gıfar kabilesini Allah mağfiret etsin. '' dedi ve secdeye gitti. Namazı bitirince cemaate Kur'an okudu ve: ''Bunları ben söylemedimı Allah söyletti'' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1502, 1504, 6521) rivayet etti.

 

 

 

5259 (2)- Hufaf b. İma b. Rehada el-Gifari der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda rükuya vardı ve rükusundan başını kaldırınca: ''Gıfar kabilesine Allah mağfiret etsin. Eslem kabilesine Allah selamet versin. Usayye, Allah ve Resulüne isyan etmiştir. Allahım! Lihyan oğullarına lanet et. Allahım! Ri'l ve Zekvan'a lanet et'' diye dua etti. Sonra tekbir getirip secdeye gitti. Kafirleri lanetlemek te bu yüzden başladı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ