MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

45- Öğle Namazı ve Diğer Namazlarda kunut

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5260 (1) Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birine dua veya beddua edeceği zaman namazdan sonra" -Ravi der ki: Belki de: "Semiallahu limen hamideh, Rabbena ve leke'l-hamd'' dedikten sonra" dedi- kunut ederek: ''Allahım! Velıd b. el- Velid'i, Seleme b. Hişam'ı, Ayyaş b. Ebi Rabıa'yı ve zayıf olan müminleri kurtar. Allahım! Mudar kabilesine azabını şiddetlendir. Onlara aynı Hz. Yusu('un kıtlık seneleri gibi kıtlık ver'' diye dua ve beddua ederdi. Yine bazı sabah namazlarında: ''Allahım! Filan ve fılan kişiye lanet et'' diye Araplardan iki kabileye beddua ederdi. Bunun üzerine Yüce Allah: "Allah'ın, onların tövbelerini kabul veya onlara azab etmesi işiyle senin bir ilişiğin yoktur; çünkü onlar zalimlerdir"[Al-i İmran 128] ayetini indirdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (8/170, 171) ve Müslim (1/1287) rivayet ettiler.

 

 

 

5261 (2)- Ebu Seleme bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.): "ValIahi size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına yakın bir namaz kıldıracağım" dedi. Ebu Hureyre (r.a.) öğle, yatsı ve sabah namazlarının son rekatında: "Semiallahu limen hamideh" dedikten sonra kunut eder ve müminlere dua, kafirlere de lanet ederdi. -Ebu Amir rivayetinde: "Yatsı ve sabah namazlarının son rekatında" ibaresi geçmiştir-.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (2/236,237), Müslim (1/187) ve Ebu Davud (1440) rivayet ettiler.

 

 

 

5262 (3)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazının ikinci rekatında rükudan kalktıktan sonra: ''Allahım! Velid b. el- Velid, Seleme b. Hişam, Ayyaş b. Ebi Rabla'yı ve zayıf olan müminleri kurtar. Allahım! Mudar kabilesine azabını şiddetlendir. Onlara aynı Hz. Yusuf'un kıtlık seneleri gibi kıtlık ver'' diye dua ve beddua etti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/187) ve Buhari (2/242, 8/170) rivayet ettiler.

 

 

 

5263 (4)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazının ikinci rekatında rükudan kalktıktan sonra: ''Allahümme Rabbena ve leke'l-hamd''. Allahım! Velid b. el-Velid, Seleme b. Hişam'ı, Ayyaş b. Ebi Rabla'yı ve zayıf olan müminleri kurtar. Allahım! Mudar kabilesine azabını şiddetlendir. Onlara aynı Hz. Yusufun kıtlık seneleri gibi kıtlık ver'' diye dua ve beddua etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5264 (5)- Ebu Seleme bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.): "VaIlahi size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına yakın bir namaz kıldıracağım" dedi. Ebu Hureyre (r.a.) yatsı ve sabah namazlarının son rekatında: "Semiallahu limen hamideh" dedikten sonra kunut eder ve müminlere dua, kafirlere ise lanet ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5265 (6)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında rükudan sonra: ''Allahım! Velid b. el-Velid'i Seleme b. Hişam'ı, Ayyaş b. Ebf Rabia'yı ve zayıf olan müminleri ve Mekke müslümanlarını kurtar'' diye dua etti.

Ravi der ki: "Kasım, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rükudan sonra kunut etmesi konusunda (Ebu Hureyre (r.a.) ile) ittifak etmiştir."

 

[Hasen]

 

 

 

5266 (7)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazından sonra: ''Allahım! Velid b. el-Velid'i; Seleme b. Hişam\ Ayyaş b. Ebi Rabia'yı ve yol bilmeyen ve çare bulamayan zayıf müminleri müşriklerin ellerinden kurtar'' diye dua ederdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, tefsir (6/48), Müslim, mesacid 1/466 (675), Nesai, tatbik 2/201 (1073), İbn Mace 1/394 (1244) ve Taberi (5/237) rivayet ettiler.

 

 

 

5267 (8)- Ebu Hureyre (r.a.) bildiriyor: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazının son rekatında rükudan kalktıktan sonra: ''Allahım! Velid b. el- Velid, Seleme b. Hişam'ı, Ayyaş b. Ebi Rabia'yı ve zayıf olan müminleri kurtar. Allahım! Mudar kabilesine azabını şiddetlendir. Onlara aynı Hz. Yusuf'un kıtlık seneleri gibi kıtlık ver'' diye dua ve beddua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5268 (9)- Ebu Seleme der ki: Ebu Hureyre (r.a.): "Vallahi size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazına yakın bir namaz kıldıracağım" dedi. Ebu Hureyre (r.a.) öğle, yatsı ve sabah namazlarının son rekatında: "Semiallahu limen hamideh" dedikten sonra kunut eder ve müminlere dua, kafirlere de lanet ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5269 (10)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda rükuya vardı ve rükudan başını kaldırınca: ''Allahım! Ayyaş b. Ebi Rabia'yı kurtar. Allahım! Seleme b. Hişamlı kurtar. Allahım! Velid b. el-Velid'i kurtar. Allahım! Zayıf olan müminleri kurtar. Allahım! Mudar kabilesine azabını şiddetlendir. Allahım! Onlara aynı Hz. Yusuf'un kıtlık seneleri gibi kıtlık ver. Allahu ekber'' dedi ve sonra secdeye kapandı.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5270 (11)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatsı namazının son rekatında: ''Semiallahu limen hamideh'' dedikten sonra: ''Allahım! Velid b. el-Velid'i kurtar. Allahım! Seleme b. Hişam'ı kurtar. Allahım! Ayyaş b. Ebi Rabia'yı kurtar. Allahım! Zayıf olan müminleri kurtar. Allahım! Mudar kabilesine azabını şiddetlendir. Allahım! Onlara aynı Hz. Yusufun kıtlık seneleri gibi kıtlık ver'' diye dua ve beddua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5271 (12)- Ebu Hureyre (r.a.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) son rekatın rükusundan başını kaldırınca: "Allahım! Ayyaş b. Ebi Rabia'yı kurtar. Allahım! Seleme b. Hişam'ı kurtar. Allahım! Velid b. el-Velid'i kurtar. Allahım! Zayıf olan müminleri kurtar. Allahım! Mudar kabilesine azabını şiddetlendir. Allahım! Onlara aynı Hz. Yusufun kıtlık seneleri gibi kıtlık ver. Gıfar kabilesine Allah mağfiret etsin. Eslem kabilesine Allah selamet versin'' diye dua ve beddua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari 2/33 (220), Müslim 4/1832 (359), Tirmizi 4/556 (2313, "Sahih") ve İbn Mace 2/1402 (4191) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ