MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

44- Sabah Namazında Kunut; Kunut'un Sebebi; Kunut, Rükudan Önce midir, Sonra mıdır?

 

1. Enes b. Malik (r.a.)

 

5215 (1) Enes bildiriyor: "Ri'l, Zekvan, Usayye ve Lihyan oğulları, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip müslüman olduklarını söylediler. İslam'ı kabilelerine öğretmek için de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den yardım istediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları Ensar'dan yetmiş kişi ile birlikte kavimlerine gönderdi. Biz onlara kurra (hafızlar) derdik. Onlar gündüzleri odunculuk yapar ve gece ibadet ederlerdi. Bunlar, Maune kuyusunun yanına gelince ihanete maruz kalarak katledildiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca sabah namazında kunut ederek Ri'l, Zekvan, Usayye ve Lihyan oğullarına beddua etti."

 

Katade der ki: Enes bize bu konuda onlar hakkında: "(Rabbimiz!) Bizim tarafımızdan bizim sana kavuştuğumuzu ve senden razı olduğumuzu, senin de bizden razı olduğunu dünyadaki kardeşlerimize haber ver" şeklinde Kur'an'dan ayet okuduklarını, sonra bu ayetin neshedildiğini veya ref edildiğini söyledi. İbn Cafer ise rivayetinde: "Onlar hakkında Kur'an'dan ayetler okuduk" ifadesi yer almıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (Fethu'l-bari 7/385 (4091) ve Müslim, mesacid 1/469 (677) rivayet ettiler.

 

 

 

5216 (2)- İbn Sirin der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kunut yaptı mı?" diye sorulunca: "Evet, rükudan sonra yaptı" cevabını verdi. Bir zaman sonra bir daha: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazında kunut etti mi?" diye sorulunca: "Evet, rükudan biraz sonra etti" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1001), Müslim (1491), Ebu Davud (1444), Nesai (2/200) ve İbn Mace (1184) rivayet ettiler.

 

 

 

5217 (3)- Enes der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca rükudan sonra Ri'l ve Zekvan'a beddua ederek: ''Usayye, Allah ve Resulülne isyan etmiştir'' dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1003, 4094), Müslim (677) ve Nesai (21200) rivayet ettiler.

 

 

 

5218 (4)- Enes der ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca rükudan sonra Arap kabilelerinden bazılarına beddua etti. Sonra beddua etmeyi bıraktı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (Pethu'l-bari 7/385 (4089) ve Müslim (1/465) rivayet ettiler.

 

 

 

5219 (5)- Sabit anlatıyor: Enes b. Malik'in yanında idik. Ailesi önünde bir vesika yazarak (ders halkasmdakilere hitaben): "Ey kurra topluluğu! Şahid olun" dedi. Ben bu hitabı yadırgayarak: "Ey Ebu Hamza! Bize (kurra demeyip) isimlerimizle hitab etseydin" dediğimde şu karşılığı verdi: "Size kurra dememde bir sakmca yoktur. Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında kurra diye isimlendirdiğimiz kardeşlerinizden bahsedeyim." Onların yetmiş kişi olduklarını söyledi.

Onlar gece olduğu zaman Medine'de bir hocalarınm yanına giderler ve sabaha kadar ders yaparlardı. Sabah olduğunda kendisinde güç bulanlar, odun toplamak ve su çekmek gibi işlerle uğraşırlardı. Maddi durumu iyi olanlar da bir koyun keserek gövdesini olduğu gibi getirir Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evinin dış duvarına asarlardı. Hubeyb öldürülünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yetmiş kişiyi gönderdi. Dayım Haram da bu yetmiş kişinin içinde idi. Bunlar yolculuk esnasmda Süleym oğulları kabilesinin yanından geçerlerken, Süleym kabilesi onlara sataşmak istediler.

 

Dayım birlik komutanına: "Gidip onlara: ''Biz sizin ıçın gelmedik (sizinle bir alıp veremediğimiz yoktur). Bizi bırakın'' dememe izin ver" dedi. -Affan rivayetinde: "Onlar bizi bırakır" dedi- Haram onlara:

"Biz sizin için gelmedik (sizinle bir alıp veremediğimiz yoktur). Bizi bırakın" dedi. Adamın biri dayımı mızrakla karşıladı. Dayım mızrağın soğukluğunu içinde hissedince: "Allahu Ekber! Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki ben kazandım" diye bağırdı. Sonra üzerlerine saldırdılar ve yetmiş kişinin hepsini öldürdüler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hiçbir müfrezeye onlara üzüldüğü gibi üzüldüğünü görmedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sabah namazında ellerini kaldırıp onlara beddua ettiğine şahidim. Bu olaydan sonra Ebu Talha bana: "Haram'ın katili hakkında ne dersin?" deyince: "Ne diyeyim Allah onu şöyle şöyle etsin" cevabını verdim. Bunun üzerine Talha: "Yavaş ol, o müslüman oldu" dedi.

Affan rivayetinde: "Elini kaldırdı ve onlara beddua etmeye başladı"; Ebu Nadr rivayetinde ise: "Ellerini kaldırdı" ibaresi geçmektedir.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (4952) rivayet etti.

 

 

 

5220 (6)- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca sabah namazında Arap kabilelerinden, Usayye, Zekvan, Ri'l ve Lihyan oğullarına beddua etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5221 (7)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edinceye kadar sabah namazlarında hep kunut yaptı."

 

[Hasen]

 

 

 

5222 (8)- Muhammed (b. Sirin) der ki: Enes b. Malik'e: "Ömer kunut yapkı mı?" diye sorduğumda: "Evet, yaptı. Ömer'den daha hayırlı olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de rükudan sonra kunut yaptı" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la. (2834) rivayet etti.

 

 

 

5223 (9)- Asım el-Ahvel bildiriyor: Enes'e kunut hakkında sorup: "(kunut) rükudan önce midir, yoksa sonra mıdır?" dediğimde: "rükudan öncedir" cevabını verdi. Kendisine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in rükudan sonra kunut yaptığını söylüyorlar" dediğimde ise: "Yalan söylüyorlar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendilerine kurra (hafızlar) denilen sahabilerini öldüren kişilere bir ay boyunca kunut ederek beddua etti" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (1002, 3170, 4096, 7341) ve Müslim (677) rivayet ettiler.

 

 

 

5224 (10)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca rükudan sonra kunut ederek (bed)dua etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5225 (11)- Enes b. Sir1n'in, Enes b. Malik'ten bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca rükudan sonra kunut etmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5226 (12)- Katade der ki: Enes b. Malik'in bana bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut etmiş ve sonra terketmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5227 (13)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Bi'r-i Mauna'da şehid edilen Münzir b. Amr'ın komutasında olan ashaba üzüldüğü kadar hiç kimseye üzüldüğünü görmedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca sabah namazından sonra kunut ederek onları öldüren Ri'l, Zekvan, Usayye ve Süleym oğullarından Lihyan kabilesine beddua etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5228 (14)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca rükudan sonra kunut ederek Ri'l ve Zekvan'a beddua etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5229 (15)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yirmi gün kunut etti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi (1/244) rivayet etti.

 

 

 

5230 (16)- Muhammed (b. Sirin) der ki: Enes b. Malik'e: "Ömer kunut yaptı mı?" diye sorduğumda: "Evet, yaptı. Ömer'den daha hayırlı olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de rükudan sonra kunut yaptı" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5231 (17)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) otuz sabah, Bi'r-i Maune'de ashabı öldüren, Allah ve Resulüne isyan eden Ri'l, Zekvan, Lihyan ve Usayye oğullarına beddua etti. Onlar hakkında ayet inmişti. Biz bu ayeti: "(Rabbimiz!) Bizim tarafımızdan, sana kavuştuğumuzu ve senden razı olduğumuzu, senin de bizden razı olduğunu dünyadaki kardeşlerimize haber ver" şeklinde okumuştuk.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5232 (18)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut ederek Allah ve Resulüne isyan eden Ri'l, Zekvan, Lihyan oğulları ve Usayye oğullarına beddua etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5233 (19)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut yaptı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5234 (20)- Hanzale es-Seddı1si'nin Enes b. Malik'ten bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca sabah namazında rükudan sonra beddua etmiştir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (4965) ve Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (1/244) rivayet ettiler.

 

 

 

5235 (21)- Enes b. Malik anlatıyor: "Ensar'dan kendilerine kurra (hafızlar) denilen yetmiş genç vardı. Onlar Mescid'de bulunurlardı. Akşamladıkları zaman Medine'nin bir tarafına çekilirler ve orada ilim öğrenip namaz kılarlardı. Aileleri onları Mescid'de sanırdı. Mescid ahalisi de onları evlerinde ailelerinin yanında sanırdı. Sabah olduğu zaman odun toplamak ve su çekmek gibi işlerle uğraşırlardı. Sonra odunları getirip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in evinin dış duvarına yaslarlardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları toplu olarak (İslam'ı öğretmeleri için) gönderdi ve Bi'r'i Maune gününde hepsi öldürüldüler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on beş gün boyunca sabah namazında onları öldürenlere beddua etti.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Beyhaki (2/199) rivayet etti.

 

 

 

5236 (22)- Humeyd et-Tavıl bildiriyor: Enes: "Medine'de kendilerine kurra denilen gençler vardı..." dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

 

 

5237 (23)- Muhammed (b. Sirin) der ki: Enes, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir hadis anlatıp bitirdiği zaman: "Ev kema kale Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (=veya Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl dediyse öyledir)" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5238 (24)- Enes der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut yaptı ve sonra kunut etmeyi bıraktl."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5239 (25)- Enes der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut yaptı ve sonra kunut yapmaktan vaz geçti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5240 (26)- Enes der ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut yaptı ve sonra kunut yapmaktan vaz geçti."

 

 

 

5241 (27)- Katade, Enes b. Malik'ten bildiriyor: "Ri'l, Usayye, Zekvan, Lihyan oğulları Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip müslüman olduklarını söylediler. İslam'ı kabilelerine öğretmek için de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den yardım istediler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları Ensar'dan yetmiş kişi ile kavimlerine gönderdi. Biz onlara kurra (hafızlar) derdik. Onlar gündüzleri odunculuk yapar ve gece ibadet ederlerdi. Bunlar, Maune kuyusunun yanına gelince ihanete maruz kalarak öldürüldüler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca sabah namazında kunut ederek Ri'l, Zekvan, Usayye ve Lihyan oğullarına beddua etti."

Katade der ki: Enes bize bu konuda onlar hakkında: "(Rabbimiz!) Bizim tarafımızdan, bizim sana kavuştuğumuzu ve senden razı olduğumuzu senin de bizden razı olduğunu dünyadaki kardeşlerimize haber ver" şeklinde Kur'an'dan ayet okuduklarını, sonra bu ayetin neshedildiğini veya ref edildiğini söyledi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5242 (28)- Enes b. Malik'in babasından bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut ederek Allah ve Resulüne isyan eden Ri'l, Zekvan ve Usayye oğullarına beddua etmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5243 (29)- Katade'nin Enes'ten bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut yaparak Allah ve Resulüne isyan eden Ri'l, Zekvan ve Usayye oğullarına beddua ederek lanetlemiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5244 (30)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca rükudan sonra kunut yaparak Arap kabilelerinden bazılarına beddua etmiş ve sonra bundan vazgeçmiştir."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5245 (31)- Katade'nin Enes'ten bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut ederek Allah ve Resulüne isyan eden Ri'l, Zekvan ve Usayye oğullarını lanetlemiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5246 (32)- Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca kunut ederek Allah ve Resulüne isyan eden Ri'l, Zekvan, filan oğulları ve Usayye oğullarına beddua etti." Mervan ekledi: "Enes'e: "Ömer kunut yaptı mı?" diye sorduğumda: "Hayır, Ömer kunut yapmadı" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5247 (33)- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca sabah namazında kunut ederek Arap kabilelerinden Ri'l, Lihyan oğulları, Usayye ve Zekvan'a beddua etti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5248 (34)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca rükudan sonra kunut yapmıştır.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5249 (35)- Enes anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü Süleym'in kardeşi olan dayım Haram'ı yetmiş adamla birlikte Amir oğullarına gönderdi. Oraya yaklaştıklarında dayım yanındakilere: "Ben önünüzde gideyim. Eger bana eman verirlerse onlara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mesajını iletirim. Aksi takdirde yakınımda bulunur müdahale etme imkanınız olur" dedi. Kendisine eman verilmişti. Haram, Amir oğullarına Resulullah'tan {Sallallahu aleyhi ve Sellem) bahsederken, onlar adamlarından birine işaret ettiler. O da (mızrakla) vurduğu darbeyle onu bir tarafından öbür tarafına deldi. Bunun üzerine Haram:

"Allahu Ekber! Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki kazandım!" dedi. Sonra arkadaşlarına doğru yöneldiler ve dağa kaçan topal biri hariç hepsini öldürdüler. -Hemmam der ki: "Sanırım İshak, topal kişiyle birlikte dağa bir kişinin daha çıktığını söyledi- Bunun üzerine Cebrail, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip Rablerine kavuştuklarını, Rablerinin onlardan, onların da Rablerinden razı olduğu haberini verdi. Önceleri: "Rabbimiz bizden razı, biz de ondan razı bir şekilde Rabbimize kavuştuğumuzu kavmimize bildirin" sözü Kuran'dan bir ayet diye okunurdu, ancak sonradan neshedildi. Hzo Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) otuz gün boyunca sabah namazlarında Allah ve Resulüne veya Rahman'a isyan eden Ri'I, Zekvan ve Usayye'ye beddua etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5250 (36)- Enes anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü Süleym'in kardeşi olan dayım Haram'ı yetmiş adamla birlikte (Amir oğullarına) gönderdiği zaman Bi'ri Maune'de katledildiler. O zaman müşriklerin lideri Amir b. Tufayl idi. Bu kişi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Şu üç şeyden birini seç. Köylüler (Bedeviler) benim, şehirliler senin olsun. Veya Senden sonra ben halife olayım. Veya bin atlıyla Gatafan'a saldırı yaparım" demişti. Bu kişi filan oğullarından bir kadımn evinde vuruldu. Bunun üzerine (ölürken): "Ben filan oğullarından bir kadımn evinde bir beze gibi mi kalacağım. Bana bir at getirin" dedi. At getirilince ona bindi ve atın sırtında iken öldü. Ümmü Süleym'in kardeşi Haram, Umeyye oğullarından iki kişi ve topal bir kişiyle birlikte (Amir oğullarına) gittiler. Onlara: "Ben yanlarına varıncaya kadar yakınımda bulunun. Bana eman verirlerse yakınımda bulunmuş olursunuz. Eğer beni öldürürlerse bunu arkadaşlarımza haber verirsiniz" dedi. Haram, yanlarına gidip: "Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in mesajını bildirmem için bana eman verir misiniz?" dedi. Onlar da kendisine eman verdiler. Kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bahsederken onlar adamlarından birine işaret ettiler. O da mızrağıyla vurup onu (dayımı) bir tarafından öbür tarafına deldi. Bunun üzerine Haram: "Allahu Ekber! Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki kazandım!" dedi. Sonra arkadaşlarına doğru yöneldiler ve dağa kaçan topal biri hariç hepsini öldürdüler. Sonra bize: "Rabbimiz bizden razı, biz de ondan razı bir şekilde Rabbimize kavuştuğumuzu kavmimize bildirin" sözü indi. Bu, ayet olarak okunurdu, ancak sonradan neshedildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kırk gün boyunca sabah namazlarında Allah ve Resulüne isyan eden Rill, Zekvan ve Usayye'ye beddua etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5251 (37)- Enes der ki: "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ay boyunca rükudan sonra kunut ederek Arap kabilelerinden bazılarına beddua etti. Sonra bundan vazgeçti."

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ