MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

41- İki Secde Arasında Oturmak ve Bu Oturma da Okunan Dua

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

5206 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece namazında iki secde arasında: "Rabbiğfirli verhamnı verfa'ni verzukni vehdini (=Ey Rabbim! Beni bağışla, bana acı, derecemi yükselt, bana rızık ver ve beni doğru yola ilet'' dedi ve secde etti.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5207 (2)- İbn Abbas: "Teyzem Meymüne'nin yanında geceledim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece uyanıp ... " deyip hadisi zikretti ve şöyle devam etti: "Sonra rükuya vardığını ve rükuda: "Sübhane Rabbiye'l-azim (=Azametli olan Rabbim her türlü eksiklikten münezzehtir)" deyip başını kaldırdığını, bir müddet Allah'a hamd ettikten sonra da secdeye vardığını gördüm. Secdedeyken de: "Sübhane Rabbiye'l-a'la (=En yüce olan Rabbim her türlü eksiklikten münezzehtir)" diyordu. Secdeden kalkınca da iki secde arasında: ''Allahümmağfirli verhamni vecburni vehdini verzukni'' derdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-kebir'de (12679) rivayet etti.

5007 (1)'de geçmişti.

 

 

 

2. Abdurrahman b. Ebza

 

5208 (1) Abdullah b. el-Kasım der ki: Abdurrahman b. Ebza'nın yanında oturduk. O: "Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazını göstereyim mi?" diye sorunca: "Evet (göster)" dedik. Bunun üzerine kalkıp tekbir getirdi. Sonra okudu ve ellerini dizine koyarak rükuya vardı. Uzuvları yerine oturuncaya kadar rükuda kaldı. Sonra ayağa kalktı. Yine uzuvları yerine oturuncaya kadar bekledikten sonra secdeye gitti. Secdede de uzuvları yerleşince secdeden kalktı. Yine uzuvları yerleşince ikinci secdeye gitti. Sonra bir daha secde etti. Yine uzuvları yerine oturuncaya kadar bekledikten sonra kalktı. Sonra ikinci rekata kalktı ve ikinci rekatta da birinci rekatta yapmış olduğu gibi yaptı. Sonra da: "Resulullahlın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı işte böyledir" dedi.

 

[Hasen]

 

5208 (l)'de tekrar edecektir.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Bütün Namazların Şekli" başlığı altında Abdurrahman ve Aişe (r.anha) kanalıyla zikrediimiştir .

 

 

 

5209 (2)- Abdullah b. Abdirrahman b. Ebza'nın, babasından bildirdiğine göre kendisi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kılar ve (secde ederken ve secdeden kalkarken) tekbiri tamamlamazdı (yani okumazdı.)

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (837) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ