MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

42- Dinlenme Oturuşu

 

1. Malik b. el-Huveyris

 

5210 (1) Ebu Kılabe der ki: Ebu Süleyman Malik b. el-Huveyris mescidimize geldi ve: "Vallahi namaz kılmak istediğimden dolayı değil, sırf Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e namazının nasılolduğunu size öğretmek için namazı kılacağım" dedi. Ebu Süleyman bunu gösterirken ilk rekatta ikinci secdeden kalkınca önce oturdu sonra da kalktı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (843) ve Nesai (2/223) rivayet ettiler.

4417 (l)'de geçmişti.

 

 

 

5211 (2)- Ebu Kılabe bildiriyor: Bir gün Malik b. el-Huveyris arkadaşlarına: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığını sizlere göstereyim mi?" dedi. Namaz vakti değildi, ama kalkıp namaza durdu. Namazda kıyamı düzgün bir şekilde yaptı. Rükuya gittiğinde onu da düzgün bir şekilde yaptı. Sonra kalkıp ayakta az bir durdu. Sonra secdeye gitti. Sonra tekbir getirerek secdeden başını kaldırdı. Az bir oturduktan sonra tekrar secdeye gitti. Bu şekilde Malik, bizim yaşlı ihitiyarımız olan Amr b. Seleme el-Cermi'nin kıldırdığı namaz gibi bir namaz kıldı. Amr ise Peygamberimizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında imamlık yapardı.

Eyyub der ki: "Amr b. Seleme namazda bir şey yapardı ki bu şeyi sizler yapmıyorsunuz. Amr birinci ve üçüncü rekattan kalkarken her iki secdeyi yaptıktan sonra önce oturur sonra kalkardı."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Buhari (677, 802, 824), Ebu Davud (842, 843) ve Nesai (2/233) rivayet ettiler.

4418 (2)' de geçmişti.

 

 

SONRAKİ