MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

DEVAM: 40- Rüku ile Secdenin Tam Olarak Yapılmasının Emredilmesi; Ta'dil-i Erkan

 

3. Ebu Vakid

 

5194 (1) Nafi' b. Sercis der ki: Hasta olan Ebu Vakıd el-Bekri'nin -İbn Bekr rivayetinde: el-Bedri'nin- yanına ziyarete gittik. Ölümüne sebep olan hastalığında şöyle dediğini işittim: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar içinde, namaz kıldırırken namazı en kısa tutan idi. Kendi başına (nafile namaz) kıldığı zaman da en uzun kılan idi."

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (3719) ve onun kanalıyla Taberani, M. el-kebir'de (3310) rivayet ettiler. Heysemi (2361) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve "el-Leysi" nisbesiyle Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-kebir'de "el-Bem" nisbesiyle Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilmişlerdir."

 

 

 

5195 (2)- Nafi' b. Sercis der ki: Ölümüne sebep olan hastalığında Ebu Vakıd el-Kindi'nin yanına ziyarete gittiğimizde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar içinde, namaz kıldırırken namazı en kısa tutan idi. Kendi başına (nafile namaz) kıldığı zaman da en uzun kılan idi."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5196 (3)- Nafi' b. Sereis der ki: Hasta olan Ebu Vakıd el-Kindi'nin -İbn Bekr rivayetinde: el-Bedri'nin- yanına ziyarete gittik. Ölümüne sebep olan hastalığında şöyle dedi... Sonrasında bir önceki hadisin aynısı devam etmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5197 (4)- Abdullah b. Osman b. Huseym bildiriyor: Nafi' b. Sercis, ölümüne sebep olan hastalığında Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sahabisi Ebu Vakıd el-Leysi'nin yanına ziyarete girdiğinde Ebu Yakıd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar içinde, namaz kıldırırken namazı en kısa tutan idi. Kendi başına (nafile namaz) kıldığı zaman da en uzun kılan idi" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

4. Cabir (r.a.)

 

5198 (1) Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), . insanlar içinde, namazı en fazla kısa tutan idi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (2363), ravilerinden İbn Lehia'ya dikkat çekmiştir.

 

 

 

5199 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar içinde, namazı en fazla kısa tutan idi.

 

[Hasen]

 

 

 

5200 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanlar içinde, namazı en mükemmelolmakla birlikte en fazla kısa tutan idi.

 

[Hasen]

 

 

 

5. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5201 (1) İbn Ebi Halid, babasından bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.)'in namaz kılıp namazı kısa tuttuğunu gördüm. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle mi namaz kılardı?" dediğimde: "Evet, daha da kısa kılardı" karşılığını verdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Humeydi (987), İbn Ebi Şeybe (4669-70) ve Ebu Ya'la (6422) rivayet ettiler.

 

 

 

5202 (2)- İsmail, babasından bildiriyor. Ebu Hureyre (r.a.), Medine'de bize (süre bakımından) Kays'ın namazına benzer bir namaz kıldırırdı. Kays namaz! uzatmazdı. Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle mi namaz kılardı?" dediğimde: "Evet, hatta daha da kısa kılardı" karşılığını verdi. İfade, Yezid rivayetinde: "Hatta daha da kısa kılardı" şeklinde; Veki'de ise: "Evet, daha da kısa kılardı" şeklinde geçmiştir.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5203 (3)- İsmail b. Ebi Halid, babasından bildiriyor. Ebu Hureyre (r.a.) Medine'de bize (süre bakımından) Kays b. Ebi Hazım'ın namazına benzer bir namaz kıldırırdI. Ona: "Ey Ebu Hureyre (r.a.)! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle mi namaz kılardı?" dediğimde: "Namazımın neyini beğenmedin ki?" karşılığını verdi. Ona: "Hayır vallahi, ben hayırdan başka bir şey kast etmedim. Sadece sormak istedim" deyince: "Evet, hatta daha da kısa kılardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5204 (4)- İsmail b. Ebi Halid, babasından bildiriyor: Medine'de Ebu Hureyre (r.a.)'in yanına gittim. Onun kısa olmayan, uzun da olmayan bir namaz kıldığını gördüm. -İsmail: "Kays b. Ebi Hazım'ın namazına benzer bir namaz" diye ekledi- Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle mi namaz kılardı?" dediğimde: "Namazımın neyini beğenmedin ki?" karşılığını verdi. Ona: "Ben hayırdan başka bir şey kast etmedim. Sadece sormak istedim" deyince: "Evet, hatta daha da kısa kılardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5205 (5)- İsmail b. Ebi Halid, babasından bildiriyor: Ebu Hureyre (r.a.)'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle mi namaz kılardı?" dediğimde: "Namazımın neyini beğenmedin ki?" karşılığını verdi. Ona:

"Ben sadece sormak istedim" deyince: "Evet, hatta daha da kısa kılardı. Kıyamı da müezzinin minareden inip safa yetişmesi kadardı" dedi.

 

[-Sahihtir-]

 

 

SONRAKİ