MÜSNED-İ HANBEL

NAMAZ’IN KILINIŞI

 

39- Rükuda Söylenenler Dışında Secdede Dua Etmek

 

1. İbn Abbas (r.a.)

 

5158 (1) İbn Abbas anlatıyor: Teyzem Meymune'nin evinde geceledim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nasıl namaz kıldığını gözetledim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp küçük abdest bozduktan sonra yüzünü ve ellerini yıkayıp yattı. Sonra kalkıp kırbayı alıp bağlarını çözdü ve bir kase veya çanağa su döktü. Sonra elini bu kaseye / çanağa batırıp suyu ne çok, ne de az kullanmadan güzelce abdest aldı. Sonra kalkıp namaza durdu. Ben gelip solunda durunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni tutup sağında durdurdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tam on üç rekat namaz kıldıktan sonra, nefes alış verişi duyulacak şekilde uyudu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uyuyup uyumadığını nefes alışından anlardık. Sonra namaza (Mescid'e) çıkıp namaz kıldı ve namazda veya secdede: ''Allahım! Kalbime nur ver, kulağıma nur ver, gözüme nur ver, sağıma nur ver, soluma nur ver, önüme nur ver, arkama nur ver, üstüme nur ver, altıma nur ver. Beni nurlandır'' diye dua etti -Şu'be: veya ''Bana nur verIl diye dua etti" dediAmr b. Dinar'ın, Kureyb kanalıyla İbn Abbas'tan bildirdiğine gore Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sırtüstü uzanarak yattı.

 

[-Sahihtir-]

 

6127'de tekrar edecektir.

 

 

 

2. Ali b. Ebi Talib (r.a.)

 

5159 (1) Ali b. Ebi Talib bildiriyor: "Allah Resul (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için iftitah tekbiri getirdikten sonra şöyle dua ederdi......" Hz. Ali söz konusu hadisi zikrettikten sonra şöyle devam etti: "Secde ettiği zaman: ''Allahım! Sana secde ettimı sana iman ettim ve sana teslim oldum. Yüzüm, kendisini yaratan, ona güzel bir şekilde şekil veren, onda göz ve kulak açan Allah'a secde etti. Takdir eden ve şekil verenlerin en güzeli olan Allah'ın bereketi pek çoktur'' derdi. Namazı bitirip selam verdiği zaman da:  ''Allahım! Geçmiş ve gelecek, gizli ve açık, haddi aşarak işlediğim bütün günahlarımı bağışla ve bunlardan da öte senin benden çok daha iyi bildiğin günahlarımı da bağışla. Öne geçiren de, geri bırakan da sensin. Senden başka ilah yoktur'' derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1762-3), Tirmizi (266) ve Ebu Davud (744, 761) rivayet ettiler.

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "İftitah Tekbirinde Dua Etmek ve Kıraattan Önce Euzü Çekmek" başlığı altında geçmişti.

 

 

 

3. Hz. Aişe (r.anha)

 

5160 (1) Salih b. Suayd bildiriyor: Hz. Aişe (r.anha), Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i yatağında bulamayınca onu eliyle (karanlıkta) yoklamaya başladı ve secdede olan Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine düştü. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbim! Nefsime takvasını (günahlardan sakınma duygusunu) ver ve onu (her türlü günahtan) temizle! Sen temizleyenıerin en hayırlısısın. Onun koruyucusu ve efendisi de sensinr diye dua ediyordu.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2774) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

5161 (2)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Bir gece korktum ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i (yanımda) bulamadım. Elimi uzatıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i ararken secdede dikilmiş olan ayaklarının üzerine düştüm. O, secdede şöyle dua ediyordu: ''Euzu bi rıdake min sehatike ve bi-muafatike min ukubetike ve euzu bike minke, la uhsi senaen aleyke, ente kema esneyte ala nefsike (=Öfkenden rızana, cezandan affına sığınırım, Senden yine Sana sığınırım. Sana övgüyü saymakla bitiremem. Sen kendini nasıl övdüysen öylesin).''

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Tirmizi, deavat 5/524 (3493), Müslim, salat 1/352 (486) ve Ebu Davud, salat 1/232 (879) rivayet ettiler.

 

 

 

5162 (3)- Hz. Aişe (r.anha) der ki: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yatağında olmadığını gördüm ve onu (elimle yoklayıp) aramaya başladım. Elim ayağının ortasına gelmişti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de ayaklarını dikmiş vaziyette secdede idi ve şöyle dua ediyordu: ''Allahümme euzu bi-rıdake min sehatike ve bi-muafatike min ukubetike ve euzu bike minke, la uhsi senaen aleyke, ente kema esneyte ala nefsike (=Allahım! Öfkenden rızanai cezandan affına sığınırım. Senden yine Sana sığınırım. Sana övgüyü saymakla bitiremem. Sen kendini nasıl övdüysen öylesin).''

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5163 (4)- Hz. Aişe (r.anha) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bulamayınca cariyelerinden birine gittiğini düşündüm. Bunun üzerine onu aradım. Meğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odada secde halinde iken: ''Rabbim! Gizli ve açık, günahlarımı bağışla'' diye dua ediyormuş.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Nesai, tatbik 2/220 (1124) rivayet etti.

 

 

 

4. Ebu Hureyre (r.a.)

 

5164 (1) Ebu Hureyre (r.a.)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kulun Rabbine en yakın olduğu anı secdede olduğu andır. Bu sebeple secdede çokça dua ediniz'' buyurmuştur.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim, salat 1/350 (482), Ebu Davud, salat 1/231 (875) ve Nesai, iftitah 2/226 (1137) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ